Dinsdag 25 september: Maddy & Houtman

25 Sep

Update 13.00 uur:

Door het gedoe in de Bunker gisteren was het mij even ontschoten,  maar ik kreeg nog een mailtje van Michiel van Nispen, fractiemedewerker Justitie en Asielzaken van de Socialistische Partij. Vorige week hadden ze bij mij iets gezien over de deal met kroongetuige Peter La Serpe, Jan de Wit gaat er nu Kamervragen over stellen aan de minister.

1.

Kunt u bevestigen dat het Openbaar Ministerie in de zaak tegen verondersteld huurmoordenaar Peter La S., in ruil voor informatie in andere strafzaken, naast het halveren van de eis voor celstraf heeft toegezegd zijn misdaadwinst niet te ontnemen?

2

Komt het vaker voor dat wederrechtelijk verkregen voordeel niet wordt ontnomen, in ruil voor getuigenverklaringen in andere strafzaken? Zo ja, kunt u hierover cijfers overleggen?

3

Wat is de wettelijke basis voor de toezegging criminele winst niet te ontnemen? Kunt u in uw antwoord de beleidsregels van het OM betrekken, waarin staat dat slechts aan een getuige die reeds onherroepelijk is veroordeeld toegezegd kan worden de vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel met ten hoogste de helft te verminderen? Is hiervan in dit geval sprake?

4

Acht u in dit geval de toezegging misdaadwinst niet te ontnemen noodzakelijk om deze getuige informatie te doen verstrekken?

5

Hoe beoordeelt u in het algemeen het risico dat het in het vooruitzicht stellen van het niet ontnemen van criminele winst een verkeerde prikkel kan zijn voor een kroongetuige? Wat zijn de beweegredenen geweest deze mogelijkheid op te nemen in de beleidsregels van het OM?

6

Deelt u mijn mening dat een toezegging misdaadwinst niet te ontnemen naar de samenleving het signaal afgeeft dat xe2x80x98misdaad loontxe2x80x99? Deelt u mijn mening dat het altijd onwenselijk is dat iemand door een getuigenverklaring af te leggen zijn door misdaad verkregen winsten mag behouden?

7

Bent u bereid de beleidsregels van het OM aan te passen zodat het niet langer toelaatbaar is aan een getuige toe te zeggen dat het wederrechtelijk verkregen voordeel (gedeeltelijk) niet zal worden ontnomen? Bent u bereid de instructie te doen uitgaan dat tot die tijd van deze mogelijkheid geen gebruik meer mag worden gemaakt?

                                                                       *

Kimfeenstraavantgardehalf

Update 10.45 uur:

In zijn column op de website van Aktueel besteedt Henk Strootman aandacht aan het boekje ‘Holleeder van A tot Z’. Hij noemt het ‘een schaamteloos in elkaar geflanst broddelwerkje’. Ik had er nog niet van gehoord, maar wie er meer over wil weten: zie hier.

Surfend op die site kom je zomaar oude bekenden tegen: zojuist opgedoken foto’s van onze Groningse vriendin Kim Feenstra en als je toch een keer op zo’n plank staat, ben je zxc3xb3 bij de Loosdrechtse Plassen: in de vorige column vestigde Henk de aandacht op een berichtje dat mij was ontglipt. Volgens het Stan Huygens Journaal heeft Peter R. de Vries een penthouse aan die plassen gekocht voor 1,7 miljoen euro.

                                                                       *   

Madeleineouders1web

In zijn column in Vrij Nederland beschrijft Piet Grijs een intrigerend scenario voor de verdwijning van Maddy McCann. Gerry McCann is onvruchtbaar, dus werd een goede vriend gevraagd ‘in te gaan tot Kate’ en zij baarde haar eerstgeborene, Madeleine. Ze wilden nog een kind, maar nu stak de vrouw van de goede vriend er een stokje voor. Zij is zelf onvruchtbaar, ze kon dit niet aan. Dus namen de McCanns hun toevlucht tot een anonieme sperma-donor. Het vervolg laat zich raden… Afgezien van wat er echt is gebeurd, de manier waarop de McCanns met hun kinderen omgaan lijkt toch wel wat merkwaardig. In mijn wekelijkse column op www.bepster.com ga ik er verder op in.

                                                                       *

Wijsmullerbunker1raamwebIn de loop van de dag hoop ik wat fragmenten uit de Bunker online te zetten, over Wijsmuller en Houtman. Ik zag gisteravond nog wel dat RTL Boulevard toch niet mijn foto van Wijsmuller had gebruikt, maar een hele oude waarop hij nauwelijks herkenbaar was. Terwijl ik ‘m toch wel op tijd had aangeleverd. Zal eens vragen hoe dat zit, maar ik heb wel een vermoeden. Het zal vast hebben gezeten op bronvermelding. Bij tv-programma’s houden ze er niet van te verwijzen naar een website, dat heb ik wel vaker gemerkt. Fotootje hiernaast is een uitvergroting van de Wijsmuller-foto: achter het raampje kijkt iemand van de beveiliging van de Bunker mee.

Aanvulling 10.30 uur:

Met die foto van Wijsmuller ligt het toch anders: hij was te laat aangekomen voor de montage. Het item was al om vier uur "ingeblikt", maar voor de chat (het gesprek na het filmpje) wilden ze mijn foto gebruiken om op het scherm achter Daphne te tonen. De regie zet een foto in op het moment dat in het gesprek na het filmpje een persoon wordt genoemd. Harry Lensink, Daphne en Albert hebben het niet over Wijsmuller gehad, vandaar dat hij dus niet in beeld is geweest.    

                                                         *

In de perskamer van de Bunker was John van den Heuvel gisteren aan het bellen met iemand van Scientology. In de Telegraaf van zondag had hij geschreven over kroongetuige Peter La Serpe en vermeend huurmoordenaar Jesse R., die beiden helemaal ‘in scientology’ zijn. Uit wat ik zo van het gesprek opving begreep ik dat men vond dat John wederhoor had moeten toepassen. Leek John niet: als hij iets schrijft over een crimineel met een katholieke achtergrond belt hij het Vaticaan ook niet. Ik begreep dat men een ingezonden brief wil schrijven. Ben benieuwd of die het haalt.

No Responses to “Dinsdag 25 september: Maddy & Houtman”

 1. Piet Wiet September 25, 2007 at 9:42 am #

  Ik vind het een slap stukje op bepster.com. Geen nieuws dus!

 2. Henk September 25, 2007 at 10:43 am #

  Jesse R. is toch getrouwd met een marokkaanse vrouw? Wellicht een stereotype maar dan is er een grote kans dat hij inmiddels bekeerd is tot de islam.
  Aanhanger zijn van Ron Hubbard en Mohammed is wel een beetje vreemde mix. 🙂
  Ik heb geen idee of je actief moslim moet zijn om in aanmerking te komen voor een marokkaans paspoort (naast het trouwen uiteraard).

 3. Mira September 25, 2007 at 12:54 pm #

  Weer een dagje bunkeren? Succes..Jammer dat ik er niet bij kan zijn maar helaas de plicht roept..”lang leve school”.

  Door je reactie op wat ik zei over Thea Moear ben ik maar even een op uw site gaan kijken.

  Nou, mijn complimenten!

  Ik blijf zo nu en dan even op uw site kijken zodat ik stiekem toch nog wel een klein beetje bij het proces ben. Thnx 2 your updates!

  Ik blijf zo nu en dan

 4. Ko van Dijk September 27, 2007 at 7:20 pm #

  Tja, het is niet zo best als je ‘in Scientology’ bent. Karin Spaink kan daar eindeloos spannende verhalen over vertellen. Dan kun je toch maar beter lid van de Vrij Metselaars zijn. Ook een discutabele beweging maar net iets minder eng.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: