Donderdag 30 augustus: bajesvrienden

30 Aug

Kampzeist1web

"Het is geen weer om binnen te zitten," zei ik gistermorgen tegen een bewaakster van Kamp Zeist, terwijl we stonden te wachten op een busje. Zelfs in de ochtend bloeit mijn gevoel voor humor soms al op. Ik geloof niet dat ze ‘m vatte. Ik denk dat ik de meeste gevangenissen in Nederland inmiddels wel zo’n beetje ken, maar in Kamp Zeist was ik nog niet eerder geweest. Nog nooit ergens zoveel prikkeldraad gezien als daar, maar van buitenaf kun je dat niet zien en omdat het om een nogal belangrijke afspraak ging wilde ik geen risico lopen door een camera mee te nemen. Dat prikkeldraad heeft nog te maken met het Lockerbie-proces dat hier is gehouden.

                                   *

Hoe dan ook, het was een enerverende dag die veel informatie opleverde. Kan ik nog niet te veel over zeggen. Veel mensen beginnen meteen over Holleeder: dat het volgens de Telegraaf zo slecht met hem gaat. Ik zeg dan maar: laat eens naar je eigen hart kijken, wie zegt dat dat wel voor meer dan vijftig procent functioneert? Als je ‘t nooit laat onderzoeken weet je het niet en heb je er geen last van. Is wat kort door de bocht. Ik heb wel het idee dat in het milieu weinig medelijden met Holleeder is en dat zijn ‘vrienden’ in rap tempo aan het verdwijnen zijn. Hoorde ook dat Stanley H. drie weken geleden op Aruba een hersenbloeding heeft gehad. Ik zal ‘mijn Arubaanse correspondent’ Macamba vragen of hij daar iets van heeft gemerkt, maar ‘t is daar nu nog donker. Gisteravond was ik laat thuis en ben ik het vergeten.

                                                                  *

In de Telegraaf staat een berichtje over Jaap uit de Gouden Kooi, die zo dik is geworden doordat zijn broer bij een zakelijk conflict door geweld om het leven is gekomen. Ik weet niks van die Gouden Kooi, weet iemand hoe Jaap heet en wie die broer was? Zou toch in mijn archief moeten zitten.

Update 13:00 uur:

In een reactie op fok.nl schrijft iemand dat het ‘gelul’ is en dat de broer bij een verkeersongeluk is omgekomen.

                                                                   *

Ik was gisteren dringend op zoek naar een bepaald persoon, nadat ik informatie had gekregen over een voor mij nog onbekende moordaanslag. Ik herinnerde mij de persoon vaag, ik wist alleen dat Martin K. het wel eens over hem had gehad. Terwijl ik in het rookhok bij Sanoma stond (nee, ik rook zelf niet meer, was even met een collega meegelopen) belde Martin vanuit Demersluis (Bijlmerbajes). Hij wist het inderdaad. Hij had ook net een brief naar mij gestuurd, had ik ‘s morgens nog niet gezien, ik was voor de post weg.

Boven hem zit Julien C., de moordenaar van Jesse Dingemans. "Hij gaat het nog zwaar krijgen, hier op Paviljoen 4 Demersluis, het is dezelfde afdeling waar die Willem Schippers zich heeft opgehangen toen ze hem elke avond verwensingen naar zijn hoofd slingerden, dus ik denk dat deze gozer het hier ook niet lang maakt, daar zorgen zijn medegevangenen wel voor, die halen hem het bloed onder zijn nagels vandaan."

Het duurde even voor iedereen wist dat het om die Julien ging, er zitten geen naambordjes op de cel, maar toen iemand het had ontdekt (zou zomaar Martin geweest kunnen zijn) en "Houd je bek, vieze kindermoordenaar!" had geroepen, kon de pret beginnen.

Martin trekt in de Bijlmer veel op met Martin van der P. (‘Polletje’). "Wij bakken veel biefstukjes samen, tijdens de recreatie." Volgens Martin heeft Polletje dezelfde advocaat als Dino Soerel. Martin heeft nog wat tips voor Dino: "Hij zou dom zijn als-ie Purmerend uit zou gaan, want nu kan hij zijn dochter nog geregeld zien (een glimp van haar opvangen) want verder weg heeft ie geen enkele invloed en vluchten is duur. Hier kan hij op zijn oude netwerk terugvallen, op de vlucht stelt hij niks voor, daar moet hij zelf naar de bakker en de supermarkt. En de hele tijd pizza en gebakken schol eten (omdat die onder de deur door kunnen) gaat ook vervelen."

Over die advocaat gesproken: Dino had eerst Bram Moszkowicz, zit nu bij Bxc3xa9nedicte Ficq. Martin van der P. (van die vier moorden in de Haarlemse seksclub Esther) had eerst Doedens, nu kennelijk dus ook Ficq. Het is niet altijd te volgen, dat veranderen van advocaat. Ik hoor er wel eens wat over, meestal zit er wat anders achter dan je op het eerste gezicht zou denken.

Luchtaug071webEen andere insider die ik gisteren ontmoette bij een paleis ("Niet zeggen dat je mij gesproken hebt, er zijn mensen die dit niet leuk vinden") had een interessante theorie over Dino: wat gaat hij doen als hij gepakt wordt? Er schijnt hem in Engeland nog een straf van een jaar of 25 boven het hoofd te hangen en met de verklaringen van La Serpe over die liquidaties kan de politie hem ook behoorlijk bang maken.

Als hij de zon nog wil zien schijnen, kan hij ervoor kiezen zijn maatje Holleeder te verlinken. Een duivels dilemma. Want je wil niet voor verrader spelen, maar de rest van je leven binnen zitten in een buitenlandse gevangenis is ook geen pretje.

Na al dit kwaad onder de zon, leek het mij een goed idee op de terugweg een plaatje te schieten van een Hollandse lucht. Er zijn mensen die het (tijdelijk) met minder uitzicht moeten doen.

No Responses to “Donderdag 30 augustus: bajesvrienden”

 1. Gert August 30, 2007 at 9:32 am #

  Hij heet Jaap Amesz. Zie

  http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Gouden_Kooi#Huidige_deelnemers

 2. Jan August 30, 2007 at 9:50 am #

  Pannekoeken kunnen ook onder de deur door…..;-)

 3. Peter Liefhebber August 30, 2007 at 11:00 pm #

  Polletje werd al bij de behandeling van het hoger beroep bijgestaan door Benedicte Ficq. Blijkbaar was hij niet tevreden over zijn eerdere advocaat die zich nogal eens liet vertegenwoordigen door een aanmerkelijk minder bekende en bekwame kantoorgenoot/assistent. Ook staat mij bij dat er destijds een tas met stukken over deze zaak uit de auto van een advocaat is gestolen die bij de Angels terechtkwamen. Maar dat kan ook de advocaat van Popeye geweest zijn, die bij het hoger beroep eveneens een andere advocaat had.

 4. tedje August 31, 2007 at 2:05 pm #

  Beste HJK,
  Zou Dino gaan zingen als hij zeker weet dat Holleeder dood gaat denk je ?
  Groet Tedje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: