Dinsdag 28 augustus: diamanten Schipholroof in Brabant?

28 Aug

Schipholroof1web_1Update 12:00 uur:

Misschien geef ik een primeur weg, maar ik heb er gewoon geen tijd voor allemaal. Vanmorgen anderhalf uur lang aan de telefoon gezeten met jongens die uit de gevangenis belden, je hoort dan zoveel dat je maar een paar dingen eruit kunt halen om achteraan te gaan. Ook een paar niet.

In juni is er (weer eens) een inval geweest bij het woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch. Ik noem geen namen, maar laat ik het zo zeggen: je hoeft geen Brabander te zijn om te weten om wie het gaat. Er zijn vuurwapens, messen en gestolen goederen in beslag genomen en vijf arrestaties verricht. Aanleiding zou zijn dat "uit rechercheonderzoek was gebleken dat op het kamp vuurwapens aanwezig zouden zijn."

Daar zullen we xe2x80x99t zo over hebben. De politie viel het kamp met zeventig mensen binnen, maar het gaat om dit zinnetje: "Verder werden sieraden, goud en edelstenen in beslag genomen en een caravan die was ingericht voor de verwerking van wiet."

Die caravan is in zxe2x80x99n geheel opgetakeld en meegenomen voor onderzoek. Volgens mijn bron is er zeven kilo goud in beslag genomen, maar gaat het vooral om die xe2x80x98edelstenenxe2x80x99: het zou gaan om diamanten die bij de geruchtmakende Schipholroof (foto: de betrokken auto’s) in beslag zijn genomen. Dat was ook de echte aanleiding om daar een kijkje te nemen. De caravan is meegenomen voor onderzoek naar technische sporen, niet omdat er een beetje wiet in werd gekweekt.

Ik ben de politie in Den Bosch aan het bellen, maar dat is tegenwoordig niet zo gemakkelijk: als de persvoorlichter de telefoon niet opneemt (lunchpauze) kun je wachten tot je een ons weegt, of het hele traject opnieuw beginnen en dan hopen dat de telefoniste niet weer met hetzelfde onbereikbare toestel doorverbindt (dan ga ik ze vriendelijk uitschelden).

O, ik krijg juist de telefoniste weer. Na vijf minuten heeft ze ook ontdekt dat er niemand is. Misschien is de afdeling met lunchpauze. O ja, zeg ik, ik belde anders al vxc3xb3xc3xb3r twaalf uur, doen jullie dat in Brabant zo? Het slaat toch nergens op dat zoxe2x80x99n hele afdeling gewoon de telefoon niet opneemt? "Ik weet niet hoe hun werkwijze is," zegt ze.

Nou ja, het is ook maar voor de formaliteit, ten eerste weten die voorlichters van toeten noch blazen. Als ik vraag of het klopt dat er diamanten van de Schipholroof zijn gevonden, ontkennen ze eerst. Als je doorvraagt, blijkt dat ze gewoon niks weten en als je nog iets meer doorvraagt verwijzen ze door naar justitie. Waar je te horen krijgt dat ze geen mededelingen doen over lopende onderzoeken. Wedden? Ik zal het vanmiddag nog eens proberen.

Update 14:47 uur:

Inmiddels heb ik mijn oren hier en daar te luisteren gelegd, de kans dat er Schiphol-diamantjes in die Brabantse caravan lagen is uiterst klein. De edelstenen waarvan sprake is betreffen sieraden. Waarom Brabantse criminelen dit sprookje dan toch rondvertellen kan twee oorzaken hebben: of het is bedoeld om een bepaald iemand in diskrediet te brengen, of het is een combinatie van fantasie en roddel.

No Responses to “Dinsdag 28 augustus: diamanten Schipholroof in Brabant?”

  1. coco scheresliep August 28, 2007 at 6:48 pm #

    Wij knippen en scheren,maar stelen dat doene we niet.
    Wel slijpen wij de scheren en de messen ….maar dat is meer om u te flessen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: