Maandag 6 augustus: Ina Post

6 Aug

Joransbs1375Een paar maanden geleden was er een merkwaardige actie op Aruba: huiszoeking bij de familie Van der Sloot en de gebroeders Kalpoe. Ik wilde het toen niet verklappen, om het onderzoek niet in de wielen te rijden, maar het was wel duidelijk dat dit een trucje was om afluisterapparatuur aan te brengen. Joran, verdacht van betrokkenheid bij de vermissing van Natalee Holloway, zou een weekje op Aruba doorbrengen. Helaas, hij kwam niet en alle moeite was vergeefs. Henk Strootman schrijft erover op zijn web-log. En over die andere bekende vermissing, Maddie McCann. Wel zo makkelijk, hoef ik het niet te doen. Henk staat hier

                                                                         *

Inapostnw1325_3

Gerechtelijke dwalingen gaan er tegenwoordig in als (Deventer) koek. Nieuwe Revu heeft deze zomer een serie ‘Zomermisdaden’ waarvan ik er xc3xa9xc3xa9n heb gemaakt (over Carina Reid, komt nog wel een keer online). Stan de Jong had als onderwerp gekozen de veroordeling van Ina Post.

Sprak mij natuurlijk erg aan. Ik heb destijds het eerste verhaal over Ina Post gemaakt, voor Panorama. Het was toen nog niet zo ‘in’, die gerechtelijke dwalingen. Het heeft ook wel wat moeite gekost dat verhaal rond te krijgen, er was veel scepsis. Ik was benaderd door iemand van het Leger des Heils, die overtuigd was van Ina’s onschuld.

Inapost2web

Nadat ik het hele verhaal had aangehoord, was ik tot de conclusie gekomen dat hier sprake was van onrecht, maar het was ook duidelijk: er was niets tegen te doen. Behalve dan haar verhaal te publiceren. Het heeft me altijd wel beziggehouden, maar de macht van de pers is in dit soort zaken toch vrij beperkt. Met ‘de Twee van Putten’ was het van hetzelfde laken een pak, maar wat kun je meer doen dan er een aantal keren over schrijven. Uiteindelijk is het bij Peter de Vries terechtgekomen (met een bemiddelend rolletje van mij), maar zonder diens niet aflatende inspanningen waren Die Twee nimmer vrijgekomen, dat staat voor mij als een paal boven water.

Inapost3webEven tussendoor: de foto’s met tekst, van rechercheurs die ‘de zaak-Post’ hebben gedraaid, heb ik een keer gemaakt van een documentaire, ik denk van Twee Vandaag, maar ik kan het zo niet meer terughalen. Dit zijn die rechercheurs die Ina tot haar ‘bekentenis’ hebben gedwongen.

Inapost4web

Stan de Jong brengt in zijn Ina-Post-verhaal iets naar voren dat tot nu toe weinig aandacht heeft gekregen. Twee jaar vxc3xb3xc3xb3r de moord waarvan Ina wordt verdacht (Kolstee) was het stoffelijk overschot van een andere bewoonster van de bejaardenflat in Leidschendam aangetroffen: mevrouw Veira. Het vertoont frappante overeenkomsten met die van Kolstee. Er zijn geen sporen van braak en er worden gestolen cheques gexc3xafnd. De dief (en wellicht moordenaar) moet iemand zijn geweest die goed de weg wist in haar woning.

Inapost5web "Wanneer de nabestaanden van Veira van de moord op mevrouw Kolstee horen, stellen zij de politie dan ook meteen op de hoogte. En wat blijkt? Het handschrift op de bij Veira gestolen cheques en die bij Kolstee zijn xe2x80x98met een zeer hoge graad van waarschijnlijkheidxe2x80x99 van dezelfde persoon! Fantastisch nieuws natuurlijk voor de politie, want de hoogst verdachte Ina Post kan nu ook nog eens gelinkt worden aan het ontvreemden van cheques bij een andere bejaarde en misschien wel aan een tweede moord of doodslag. Zoxe2x80x99n buitenkansje laat je als rechercheur uiteraard niet lopen. Bovendien kan men de oude zaak van mevrouw Veira eindelijk oplossen. Maar er gebeurt wonderlijk genoeg helemaal niets met deze informatie."

Inapost7web Wie er meer over wil weten: het hele artikel staat op de site van Stan de Jong (hier)

Afgelopen jaar heb ik nog een stukje over Ina Post gemaakt, voor Panorama Verdacht. Over ‘de eerste dag’: gedetineerden die na lange tijd voor het eerst weer in de buitenwereld komen.

Wie? Ina Post(49)

Veroordeeld: wegens moord op bejaarde vrouw. Panorama besteedde destijds als eerste aandacht aan wat inmiddels algemeen wordt erkend als een gerechtelijke dwaling

Wanneer? Van 1986 tot 1990

Eerste indruk: ik dacht dat heel Nederland uit stoplichten bestond. Als er niemand bij me was geweest, was ik zo onder een auto gelopen. Ik vond de mensenmassa heel bedreigend en ik had het gevoel dat op mijn voorhoofd te lezen stond waar ik vandaan kwam. De eerste dag heb ik helemaal ontdaan bij mijn moeder thuis gezeten. Ik durfde eerst niet in de auto te rijden en in de stad was ik bang om te verdwalen.

Meest gemist: dat je kunt niks zelfstandig kunt beslissen. Je krijgt eten voor je neus en of je lekker vindt of niet, dat is het. Ik heb vooral een gewone bruine boterham met roomboter en rookvlees het meest gemist. Het brood in de gevangenis is van zeer minne kwaliteit, het eten smaakte me niet. Het is ook wat je gewend bent. Voor de verslaafden die toch al niet voor zichzelf zorgden ligt het misschien anders, maar ik was een gewoon burgerleven gewend met verse groente, warm eten en gezond brood.

Veranderingen: ik vond het heel vreemd dat je geld uit de muur kon halen en dat alle grammofoonplaten verdwenen waren. Toen ik erin ging kocht je nog platen, toen ik eruit kwamen waren er alleen nog cdxe2x80x99s. Ik heb in de gevangenis nog wel iets meegekregen van de beginnende computertijd, maar het was toen nog niet zo dat iedereen er al xc3xa9xc3xa9n had, dat was toen nog meer in de werksfeer.

                                                                *

Marleen18k Tja, Marleen. Dat was niet zo moeilijk (dankzij de ‘eigenschappen’ van de foto). Maar de ware herkenning is nog niet tot stand gekomen. Werpt deze tweede foto meer licht op de zaak? Ik kan ook nog wel melden dat ze per dag meer criminelen spreekt dan ik.

No Responses to “Maandag 6 augustus: Ina Post”

 1. YM August 6, 2007 at 9:39 am #

  Ze lijkt op 1 van die persvoorlichtsters van politie ofzo. Maar die spreekt niet zoveel criminelen, ziet ze hoogstens.

 2. Rick August 6, 2007 at 11:12 am #

  De secretaresse van Mr. Bram Moszkowicz??

 3. RcH August 6, 2007 at 1:26 pm #

  Marleen Hanenberg misschien? Zou wel erg toevallig zijn, als je dit kon voorspellen weet ik nog wel een loods in Tiel.

 4. macamba August 6, 2007 at 11:09 pm #

  als Joran 1 voet op Arubaanse bodem had gezet was jij de 1e die het had geweten HJ.

 5. Josje August 7, 2007 at 12:25 am #

  Nou Henk Jan, laat me niet zo in spanning…

 6. De Dirigent August 7, 2007 at 1:33 am #

  ze heeft een tweelingzus; Elsbeth

 7. K.H. de Werd April 11, 2010 at 11:36 am #

  In de zaak Ina Post rijst de vraag of het leo de Wit als Hoofdofficier van Justitie is geweest, die via zijn ambtelijk corrupt zijn ook het leven van Ina Post goeddeels Heeft verwoest. Immers zij specialisatie: Het aanranden van een behoorlijke procesgang, het gebruik van de Verboden Zaanse Methode, onrechtmatige vrijheidsberoving en het op zeer grote schaal verduisteren van wettig overtuigend bewijs,waartoe hij zijn beslissingen c/q juridische opvattingen veelvuldig motiveerde op juridisch volstrekt onvolwaardig arglistig bedriegelijk zelfs achterlijk niveau,evident waaraan hij werd genoodzaakt zich jarenlang met een gevarendriehoek op zijn voorhoofd publiekelijk te laten etaleren. Dit in de wetenschap dat zijn criminele aktiviteiten ter aanranding van het hier ten lande geldend rechtssysteem tot in detail door zijn slachtoffer onvervreembaar werd gearchiveerd.

  Thans moet hij de Rechtercommissaris komen om terzake Ina Post te worden gehoord. De vraag is of dat nog wel zin heeft, immers al jaren geleden trof ik verschijnselen van dementie aan in zijn liederlijke motiveringen. Dit soort juridisch Psychisch onbekwamen worden benoemd zonder enige controle op hun lichamelijk, geestelijk welzijn en/of integriteit. Ik vrees dat Ina Post xc3xa9xc3xa9n van de talrijke slachtoffers is geworden van genoemd minderbegaafd ernstig gecorrumpeerd individu Voor zijn vertrek met stille trom, werd alles in zijn directe nabijheid ernstig gecorrumpeerd, als zijnde zijn bedrage ter bevrediging van zijn primitieve lustgevoelens,waarvan akte!

  K.H. de Werd: Aanklager Bijzondere Rechtspleging.

  Bijzondere Rechtspleging functioneert uitsluitend indien behoorlijke rechtspleging als gevolg van ambtelijke corruptie in overtreffende trap van minderbegaafden binnen de gelederen van de Zittende en Staande Magistratuur volstrekt is uitgesloten, waarvan eveneens formeel akte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: