Dinsdag 31 juli: Amazonebaby's en oplichters

31 Jul

Amazonebaby

Kijk, het kxc3¡n dus wel. Ook bij Netwerk. Je hoort iets bizars, denkt: daar moet ik meer van weten en een paar maanden later kom je met een documentaire. Vanavond, om 20.25 uur op Nederland 2, het verhaal van Indianen in het Amazonegebied die gehandicapte baby’s levend begraven. Gemaakt door – uiteraard – Geertjan Lassche, mijn reeds aardig volprezen oud-dorpsgenoot. Het interessante is dat het zo tot gewetensvragen leidt. Moet je als overheid deze ‘folklore’ verbieden (de Braziliaanse vindt van niet) of moet de beschaafde wereld hier ingrijpen? Geertjan had nog de meeste moeite met een priester die zijn ziektes overbracht op de lokale bevolking. Ik kon gelukkig mijn gemene fantasie onderdrukken (er stond niet bij welke ziekte het was).

                                                                       *

Carina1webOplichting, daar doe ik aan. Afgelopen week in Nieuwe Revu het ‘zomermisdaadverhaal’ over Carina Reid, die zich letterlijk, maar ook figuurlijk liet uitkleden door oplichter Serge van der Wulp. Komt binnenkort online, hier vast een foto. Maar vandaag wilde ik het even hebben over Getronics, KPN en de gebroeders Baan.

Ik ben een belegger van het jaar nul. Ik heb kleinschalig wel eens wat geprobeerd, wel eens wat gewonnen maar vooral verloren. Twee grootste missers: KPN en Getronics. En als ik ten tijde van de uitgifte van Baan veel over had gehad, had ik het zonder aarzelen allemaal daarin gestoken. Oud-gereformeerde broeders, als je daar je geld niet aan kunt toevertrouwen, aan wie dan wel?

KNP wil Getronics overnemen, grote man bij Getronics is Klaas Wagenaar, ‘de man van Baan’. Zo is die cirkel rond. Ik weet dat er nog altijd heel veel mensen zijn die een waas voor hun ogen krijgen als ze de naam Baan zien of horen. Natuurlijk, beleggen is geldzucht, verkeerde begeerte en gokken. Maar er zijn heel veel mensen die van hun levensdagen niet zouden zijn gaan beleggen als het niet om een bedrijf ging van hun eigen bloedgroep.

Beetje uit trots ook. En die ongenadig financieel op hun bek zijn gegaan en daar nu nog voor bloeden. Sommigen kunnen het nog steeds niet verkroppen, anderen zien het als de straffende hand van God op hun zondige begeerte.

Dit is dus geen oplichting, maar er zijn wel mensen die dat een beetje zo voelen.

                                                                    *

De familie K. was door omstandigheden deze zomer van plan af en toe eens een dagje of wat erop uit te gaan, in plaats van een lang van tevoren gereserveerde buitenlandse reis. Maar ga voor de grap eens zoeken op last minutes en aanbiedingen (hotel of appartement aan de kust in Nederland of Belgixc3xab). Daar word je dus helemaal gestoord van. Op Marktplaats kom je alleen beroepsmatige verhuurders tegen die je hun site binnenlokken met een mooi klinkende aanbieding, maar na drie uur zoeken zit er niet xc3xa9xc3xa9n bij waar je iets mee kunt: de beloofde periode blijkt bij nader inzien al volgeboekt, het appartement niet beschikbaar, kortom: Marktplaats verloedert en Nederland veroplichtert.

No Responses to “Dinsdag 31 juli: Amazonebaby's en oplichters”

 1. Eric de B August 1, 2007 at 11:54 am #

  Ben al een tijd afgeknapt op Marktplaats.
  Met name de contacten-rubriek is xc3xa9xc3xa9n groot oplichterszooitje. Reageer je op een contact-advertentie van een leuke dame, wordt je meteen overstelpt met spam-mailtjes en hoeren-aanbiedingen of kutwijfen die bijverdienen proberen je over te halen een duur betaald smsje te sturen, terwijl commercixc3xable advertenties verboden zijn in de contactenrubriek Nee, Marktplaats.nl is zeeeeeerrr achteruit gegaan. De advertenties voor sex en (stinkend dure)dating-sites in de “niet” commercixc3xable contacten-rubriek worden niet eens meer verwijderd. Tuurlijk niet, want Marktplaats verdiend dik geld aan deze vorm van oplichting.
  Dat zo’n bedrijf de oplichters een hand boven het hoofd houdt, en iemand die kritische vragen stelt via een contactadvertentie in diezelfde rubriek en via aan Marktplaats gerichte mailtjes juist blokkeert, zegt mij echt genoeg. Ze hebben voor mij afgedaan. Om nog maar te zwijgen over die armoedige Oostblok-wijfen die je kop gek zeuren over geld, zoals HJK zelf al een heeft ondervonden….
  Marktplaats is in mijn ogen een criminele organisatie. Je praat niet over peanuts maar over tonnen inkomsten.

 2. Mia March 16, 2008 at 10:54 am #

  Dit waarschuwingsbericht kreeg ik vanochtend per mail.

  Oplichtingtruc :

  Er zijn mensen die afgelopen zaterdag bezoek kregen van een postbode.
  Deze kwam een pakketje brengen van Welzorg (een bestaande organisatie). Hiervoor waren portokosten verschuldigd.
  Op het pakketje stond het verzoek deze 1,60 niet contant te betalen, maar te pinnen ivm veiligheid.
  Deze postbode had een “mobiel pinapparaat” bij zich. Deze mensen overhandigden het pasje en toetsten de pincode in.
  De postbode liet de pinpas “per ongeluk” uit zijn handen vallen, bukte zich en gaf het pasje terug.
  Na tien minuten voelde deze mensen toch nattigheid. Raadpleegden de Rabofoon / Postbank en hun rekening bleek te zijn leeggehaald.
  Direct in de portemonnee gekeken en zag de gedupeerde dat men niet het eigen pasje hadden terug gekregen, maar die van waarschijnlijk een eerder slachtoffer(reeds geblokkeerd).
  Het volgend slachtoffer zal ongetwijfeld opgezadeld worden met het pasje van een van deze mensen.
  Laat dit niet gebeuren en waarschuw je ouders en familie / vrienden / kennissen voor deze truc.

  Beste Mia,

  het klinkt mij een beetje als een broodje-aap. Weet je ook precies wie de mensen zijn die hier opgelicht zijn, met naam en adres, of is dit via-via? (zoals met boordjes-aap doorgaans het geval is)

  Hendrik Jan

 3. Jan March 16, 2008 at 5:01 pm #

  HJK
  niet te geloven..
  dat je daar op ingaat…
  maar als iemand een serieus voorstel doet geef je gewoon geen antwoord..

  …zucht…

  Beste Jan, bedoel je dat voorstel om jou een ip-ban te geven? Ik geef niet snel een ban, maar ik ga wel meer reacties verwijderen die niemand begrijpt. Zoals deze. Blijft nu natuurlijk nog even staan omdat mijn reactie erbij staat.

  Hendrik Jan

 4. richard March 16, 2008 at 5:28 pm #

  Dit vond ik dus op de site van welzorg zelf:

  http://www.welzorg.nl/index.cfm?fuseaction=main.showpage&selid=547

  Dus toch geen broodje-aap vrees ik.
  Geloof me, die ratten worden steeds brutaler en inventiever.
  En zullen ze zich richten tot een bepaalde doelgroep; in dit geval waarschijnlijk weerloze goedgelovige ouderen en bejaarden, die totaal geen wantrouwen hebben t.o.v. die postbode in uniform die klaar staat met z’n apparaatje.

 5. richard March 16, 2008 at 5:29 pm #

  Effe -oplichting postbode welzorg- intikken op Google, en lees zelf maar. Genoeg sites die aandacht besteden aan dit fenomeen.

 6. richard March 16, 2008 at 5:34 pm #

  Maar effe verder zoeken leert dat dit verhaal zowiezo een jaar of 3-4 oud is.
  Ach….postbodes van Welzorg zijn zxc3xb2xc3xb2xc3xb2 2005.

 7. Mia March 16, 2008 at 9:21 pm #

  Beste Hendrik Jan,

  Ik heb werkelijk geen idee of het een broodje aap is.
  Vond het nogal een vreemd verhaal vandaar dat ik het op je website heb geplaatst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: