Zaterdag 28 juli: het melktandje van Putten

28 Jul

Christel3b180_1Ik kreeg deze week van een paar kanten een stukje toegestuurd dat Wim Dankbaar zou hebben geschreven op een ‘Louwes’-log. Daar kon ik het zo snel niet vinden, maar dit is het bericht:

"Laat ik iets vertellen over de Puttense Moordzaak, wat niet zo bekend is.

Op de broek van Cristel Ambrosius werd DNA (greepsporen) gevonden van haar broer Bas Ambrosius.

Gek hxc3xa8? Dat Bas niet veroordeeld is en Louwes wel?

Toen Bas hiermee geconfronteerd werd, was zijn verklaring: "Ik trek wel eens haar broek aan". Kennelijk gaan bij zo’n kronkel dan geen alarmbellen rinkelen bij het onderzoeksteam. Is verder nooit onderzocht. Ook niet of hij bijvoorbeeld de broek van zijn zusje paste. Bas is een boom van een vent, en een behoorlijk agressieve kerel die moeite heeft met zijn zelfbeheersing. Hij ramde de auto van Herman du Bois (xc3xa9xc3xa9n van de twee van Putten) vlak nadat die was vrijgeproken en hij ging Willebrord Frequin te lijf met een hakbijl toen die hem wat vragen probeerde te stellen. Nu woont Bas met zijn moeder in het huisje van Oma waar Cristel werd gevonden en naar verluidt vermoord is. Typisch niet? Dat ze daar nog willen wonen?

Ja, er werd sperma gevonden op Cristel, dat niet van Bas was, en ook niet van Herman of Wilco. Maar wie zegt dat het sperma van de dader moet zijn en niet bijvoorbeeld geplant is door iemand die daar alle tijd voor had, bijvoorbeeld omdat het slachtoffer ergens anders vermoord is, en vervolgens naar Oma’s huisje is gesleept, omdat Oma toch niet thuis was? Toen Oma Cristel vond, was er keurig een jas over Cristel heen gelegd en haar laarsjes stonden er keurig naast. Wie weet om Oma de ergste aanblik te sparen?

Bij Cristel’s lijk werd ook een kindertandje gevonden, dat van Bas bleek te zijn. Die droeg hij aan een kettinkje om zijn hals. "Ja, dat is mijn tandje" zei Bas, "maar ik weet niet hoe het daar komt". De reactie van het onderzoeksteam? Case Closed. Op naar de twee van Putten!

Herkenbaar?

Nou ja, de Twee van Putten zijn uiteindelijk (door tussenkomst van onze onvolprezen Geert Jan) vrijgesproken, dus laten we positief sluiten."

Tot zover het relaas van Wim Dankbaar. Hij spelt de naam van het slachtoffer wat ongebruikelijk als Cristel, het is Christel.

Mij wordt natuurlijk gevraagd: wat vind jij daarvan?

Toevallig kreeg ik enige tijd geleden een stuk toegezonden van Reindert Brongers, ook over de Puttense moordzaak. Dat was toen niet zo actueel, dus heb ik maar even laten liggen. Hij heeft het ook al over dat melktandje en dat dat van broer Bas was.

Dat tandje heeft vanaf het begin een rol gespeeld, er is heel veel onderzoek naar gedaan. Het stond mij niet bij dat het van Bas was, mijn herinnering stopt bij dat het nooit duidelijk is geworden van wie het was. Peter de Vries weet ongetwijfeld precies hoe dat zit, maar hij is even ondergedoken. De theorie dat Bas iets te maken zou hebben met de moord op zijn zus, is niet nieuw. Komt door zijn vreemde gedrag, maar uiteindelijk blijft alles toch steken op die spermadruppel. Voordat je wie dan ook maar verdenkt, moet je eerst weten van wie die was. Daarna mag je alles en iedereen verdenken en veroordelen. Daar draaide het in het begin al om. Ik herinner mij nog steeds zeer goed die eerste zitting toen de officier van justitie betoogde dat men weliswaar niet wist van wie het sperma was, maar dat deed verder niet terzake. Toen dacht ik direct: hier zit iets helemaal fout. Het zou natuurlijk nogal merkwaardig zijn om nu Bas als verdachte aan te merken met een soortgelijke redenering als waarvoor de Twee van Putten zijn veroordeeld (en vrijgesproken).

Puttenhuisweb_1Onderstaand het stuk van journalist Reindert Brongers.

De stilte rond de Puttense moordzaak

In discussies over xe2x80x98gerechtelijke dwalingenxe2x80x99 ontbreekt steeds vaker de nog altijd niet opgeloste Puttense moordzaak. Hier en daar klinkt twijfel door over de onschuld van de twee vrijgesproken zwagers. Toch wijst nieuw onderzoek niet in hun richting.

De vrijspraak van de zwagers Du Bois en Viets in 2002 bracht de Puttense burgemeester tot de uitspraak dat zijn dorp opnieuw xe2x80x98in twee kampenxe2x80x99 was verdeeld: zij die geloven in hun onschuld en zij die overtuigd zijn van hun schuld. Zolang justitie geen nieuwe verdachte in deze zaak oppakt, zullen de xe2x80x98twee van Puttenxe2x80x99 nooit geheel gerehabiliteerd zijn. Het begint hier en daar door te klinken: misschien hebben de zwagers txc3xb3ch wel iets te maken hebben met de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. Wanneer gerechtelijke dwalingen worden aangehaald, ontbreekt xe2x80x98Puttenxe2x80x99 opvallend vaak.

Het heropende recherche-onderzoek wijst echter in een andere richting dan Du Bois en Viets en sluit volgens betrouwbare bronnen de zwagers zelfs expliciet uit als mogelijke daders. Justitie verklaarde al in 2004 in het Algemeen Dagblad dat Du Bois en Viets xe2x80x98de daders niet kunnen zijn geweest.xe2x80x99

Aanleiding om te twijfelen aan de schuld van de in 1995 veroordeelde Du Bois en Viets was vanaf het begin het spermaspoor – op het bovenbeen en in de vagina van het slachtoffer – dat niet afkomstig was van een van beiden. Sindsdien heeft het dna-onderzoek een enorme vlucht genomen. Justitie kon destijds tegen het spermaspoor nog inbrengen dat het bij een eerder, vrijwillig, seksueel contact was achtergebleven en vervolgens naar buiten was gesleept door de daders.

Vxc3xb3xc3xb3r de xe2x80x98sleeptheoriexe2x80x99 pleitte dat het inderdaad niet ging om een zuiver spermaspoor, maar om een mengsel van sperma en vocht uit de baarmoeder. Het kon dus wel degelijk daarvandaan zijn gekomen. Maar de Nijmeegse gynaecoloog Eskes wees er op dat er geen sprake was van een sleepspoor, maar van een gexc3xafsoleerde druppel.

Bovendien bracht het voortgeschreden dna-onderzoek bij de heropende zaak dingen aan het licht die in 1994 nog niet bekend waren. Zo bleken er niet xc3xa9xc3xa9n, maar drie sporen te zijn van xc3xa9xc3xa9n en dezelfde man. Op de trui van Christel werden haren aangetroffen met hetzelfde dna-profiel als het sperma. Ja, zei justitie daarover in haar requisitoir in 2002, die haren kunnen xe2x80x98op een ander tijdstipxe2x80x99, vxc3xb3xc3xb3r het misdrijf, op de trui terecht zijn gekomen.

Voor het derde spoor heeft justitie echter nooit een plausibele verklaring kunnen vinden. De genadeklap voor de sleeptheorie is de bloedvlek die werd gevonden in de slip van het slachtoffer: want ook die bleek hetzelfde dna-profiel te bevatten als de haren en het sperma. De enige plausibele verklaring die justitie hiervoor nog had kxc3xbannen geven, is dat het slachtoffer sinds het xe2x80x98eerdere vrijwillige seksuele contactxe2x80x99 geen schone slip meer heeft aangetrokken.

Voor de moeder van Christel Ambrosius, mevrouw M. Simon, was het spermaspoor xe2x80x98nooit een raadselxe2x80x99, omdat volgens haar al na drie weken bekend was dat xe2x80x98de mannen geen zaadlozing hadden gehadxe2x80x99 (Zwolse Courant). Het sperma zou van een eerder seksueel contact zijn, zei ze voorafgaand aan de heropende zaak. Zou ze dat met de kennis van nu nog steeds volhouden? We zullen het niet weten, want moeder en broer Bas hebben ervoor gekozen op geen enkele manier meer in de publiciteit te treden.

Ook maart 2005 reageerden zij niet op nieuwe ontwikkelingen in de zaak. Het televisieprogramma Opsporing verzocht besteedde toen onverwacht aandacht aan het heropende onderzoek. Justitie was xe2x80x98nieuwe feitenxe2x80x99 op het spoor. Christel zou e
en andere route hebben gefietst van het huis van haar moeder in het centrum van Putten naar het huis van haar oma aan de bosrand dan in 1994 werd aangenomen. Daarmee kwam de hele misdaadreconstructie van destijds te vervallen. Ze zou met twee jonge mannen hebben staan praten, die later achter haar aan zouden hebben gefietst. xe2x80x98Mogelijk had ze een afspraak in het huis van haar omaxe2x80x99, aldus een woordvoerder van het arrondissementsparket Zutphen in Opsporing verzocht.

Voor de broer van Christel Ambrosius is het een uitgemaakte zaak dat Du Bois en Viets wel degelijk de daders zijn. Maar zijn eigen rol in de zaak roept nog steeds vragen op. Kort nadat Christel het huis van haar moeder verliet, op weg naar haar oma, vertrok ook Bas. Waar hij was tijdens de moord blijft onduidelijk. Over een sluitend alibi beschikte hij in 2004 nog steeds niet.

Op de plaats delict werd zijn dna aangetroffen: op de broek van Christel zat celmateriaal van haar broer, dat daar met kracht was aangebracht. Een melktandje dat op de vloer lag, bleek later ook aan Bas toe te behoren. Op basis van een verklaring van Christels vriendin Natasja, schreef justitie dat tandje aanvankelijk toe aan een xe2x80x98vroegere vriend van Christelxe2x80x99. Terwijl Bas Ambrosius dus wist dat deze verklaring niet klopte, zweeg hij hierover. Ook in het heropende onderzoek noemde justitie de aangetroffen sporen van Bas xe2x80x98onverklaarbaarxe2x80x99.

Voor Peter R. de Vries, misdaadverslaggever reden de rol van Bas in september 2002 xe2x80x98curieusxe2x80x99 te noemen. Zou hij misschien betrokken zijn geweest bij de moord? Justitie heeft de rol van Bas xe2x80x98tot in den treurexe2x80x99 uitgezocht, maar wil vragen rond de dna-sporen en het alibi nu niet beantwoorden. Evenmin wil het arrondissementsparket antwoord geven op de vraag of Bas nog een rol speelt in het onderzoek.

In december 2006 liet woordvoerster Ellen Prummel in een schriftelijke reactie weten: xe2x80x98Evenals uw vorige vragen kan ik ook de vraag of de broer van Christel Ambrosius geen rol meer speelt in het onderzoek niet beantwoorden in dit stadium van het onderzoek.xe2x80x99

Bas Ambrosius zelf blijft in alle talen zwijgen over de moord op zijn zus. Dat begint merkwaardig te worden. De keren dat hij zich wxc3xa9l heeft uitgelaten over de zaak, liet hij zijn vaste overtuiging blijken dat Du Bois en Viets de daders zijn. Tegen alle ontlastende feiten in. Daarmee suggereert hij meer over de zwagers te weten dan in de publiciteit bekend is geworden. En waarom zweeg hij over het melktandje?

Sperma, haren en bloed van xc3xa9xc3xa9n onbekende man, nieuw recherche-onderzoek dat in een andere richting wijst dan destijds, een justitixc3xable verklaring waarin Du Bois en Viets worden vrijgepleit. Het wordt tijd dat iedereen die suggereert meer te weten over Du Bois en Viets, zijn mond eens open doet.

Reindert Brongers

No Responses to “Zaterdag 28 juli: het melktandje van Putten”

 1. zwols balletje at 4:58 pm #

  Als ik mij goed herinner hing er een sleutel bij de achterdeur, op een plaats die alleen ingewijden bekend was, bijvoorbeeld Bas.
  Deze zaak heeft zo hier en daar wat overeenkomsten met Deventer.
  Maarruh hajee…dat van P.R de Vries…..ondergedoken?
  Zit je te dollen of is ie gewoon ff bij zijn vriendin.

 2. Wim Dankbaar at 10:37 pm #

  De naam Akster is in dit verband ook interessant. Duik er maar eens lekker in. Want ik heb even genoeg aan Deventer. Denk ook even aan het aangeharkte tuinpad met 1 fietspoor. Zou Oma wel haar paadje harken op Zondag in de geloofsgemeenschap Putten? Of moesten de bandensporen worden gewist van de auto die het lijk had gebracht?

  Met een gebruikte condoom van een homoparkeerplaats kun je trouwens prachtige sleepsporen maken. Ovale bijvoorbeeld. Maar heel diep in het utje kom je daar niet mee.

  Je moet wel even de broek van de dame in kwestie naar beneden halen. Dat je geen rekening houdt met DNA greepsporen, maakt toch niet uit. Zo blijkt.

  Wim

 3. Ada at 1:22 am #

  Wim, je kunt ook teveel Otto opsnuiven… 😉

 4. Mia at 10:02 am #

  Oeps Ada, het zal toch geen alter zijn?

 5. Wim Dankbaar at 1:05 pm #

  “Oeps Ada, het zal toch geen alter zijn?”

  Nee hoor, alters laat ik over aan “Mia”.

  http://www.trimbos.nl/default1736.html

  Wim

 6. otto at 3:40 pm #

  In 1997 werd aan het toenmalig rechercheteam de vraag voorgelegd wie er werkelijk op de fiets rond 16.15uur langs het huis van oom Simon [de enige getuige van het eerste uur] reed.
  Was het Christel of haar broer in haar wax coat, met haar broek aan en met haar muts op ? Die vraag heeft ook het nieuwe coldcaseteam nog nooit kunnen beantwoorden.
  En dan is er nog de riem die in het bosperceel tegenover het huisje van oma door een buurjongen van ome Simon [=achternaam] die daar door dezelfde oom was heengestuurd om er te kijken, werd gevonden.
  Ome Simon deed de riem in de groene container. Na een paar dagen haalde hij de riem er weer uit en ging er mee naar de leider van het RBT. Kon de riem het verwurgings middel zijn geweest ?
  Nee, zei de leider van het RBT en liet de riem vernietigen.. Dat was in 1994.

  Zo, nu maar weer wat Otto opsnuiven.

 7. Arno at 11:41 pm #

  misschien aanleiding om toch maar eens wat te graven in het reilen en zeilen van Bas?

 8. Wim Dankbaar at 10:41 am #

  “De keren dat hij zich wxc3xa9l heeft uitgelaten over de zaak, liet hij zijn vaste overtuiging blijken dat Du Bois en Viets de daders zijn.”

  Misschien een ideetje voor Herman en Wilco dan: Schade-eis en spreekverbod. Weten we meteen hoe consequent het OM is.

  Wim

 9. advies at 1:59 pm #

  “consequent” niet dus maar daar weet jij toch ook al alles van, Brouwer en schavuiten.

  Wel appart hxc3xa9 dat Petertje Herman en Wilco vrij heeft gekregen met behulp van Blauw.

  wellicht een tip, probeer Blauw voor de schrijfproef.

 10. Reindert at 1:55 pm #

  Het melktandje is in 2002 aan een dna-test onderworpen door het Silvius Laboratorium te Leiden en daarmee onomstotelijk toegeschreven aan Bas Ambrosius.

 11. Mark at 9:59 am #

  De vraag is, als het melktandje van Bas op locatie is gevonden, waarom zou hij dan al die andere moeite doen zonder dat tandje op te ruimen ? Klopt gewoon ergens niet. Dit is een zeer geplande misdaad en dan zomaar een tandje laten slingeren ? Apart.

 12. Mark at 3:29 pm #

  Nogmaals een reactie dan.
  Er zijn 2 scenarios denkbaar vanwege het feit dat het tandje onomstotelijk aan Bas toebehoord.

  1. Het is daar gepland, wat doet vermoeden dat het sowieso een bekende is. Dat de daad enorm gepland is en dat diegene(n) kennis moesten hebben van de ‘window’ van tijd dat oma uit haar huis was. Wat alleen via observatie of kennis kan verkregen worden. De optie observatie lijkt me niet logisch aangezien je hele plan afhangt van het nog niet zeker bezoekje van oma aan een zieke kennis.
  Brengt je tot kennis, wat weer aanduid dat het iemand is die behoord tot dichte kringen van de familie.

  2. De meer logische verklaring is dat Bas op PD geweest is, past in patroon. Geweldadig, vage reacties, valse verklaring, wonen bij moeder in huis (hoe oud is hij ? 35 nu ofzo). Tevens getuigen verklaring past bij hem, donker haar (ok, daar zijn dr meer van hehe)

  De grote vraag is dan echter waarom al die moeite nemen ? Sleutel terugleggen bijvoorbeeld (als dat gebeurd is) en het bedekken van het lichaam (wat ook opgevat kan worden in zijn nadeel).

  Het zou kunnen dat in het verzet wat Christel geboden heeft (uit onderzoek gebleken), dat het tandje (wat hij altijd rond zijn nek zou hebben hangen, ergens iets over gelezen, waarheid hiervan geen id) losgeschoten is en door de kamer vloog. Moeilijk om zoiets terug te vinden of op te merken als je met je ‘daad’ bezig bent.

  Het moet gewoon wel iemand zijn geweest dicht bij huis. Zoveel aanwijzingen….

 13. Collin at 10:25 pm #

  Er staan nog genoeg vragen open:

  Haar oma verlaat het huis om een zieke kennis te bezoeken! Volgens het dossier had Christel daar gxc3xa9xc3xa9n weet van! De dader(s) dus ook niet! Of ging haar oma routine-matig op ziekenbezoek?
  Hoelang was haar kennis dan al ziek?
  En was het bekend dat haar oma regelmatig of rond dezelfde tijd op bezoek ging? Heeft haar oma toevallig nog gebeld ergens naar toe voor dat ze vertrok? Is haar telefoonverkeer nog gecontroleerd? Is het telefoonverkeer van haar broer etc. etc. nog gecontroleerd?
  Zou er dus sprake kunnen zijn van ‘voorkennis’ of was het toch een ‘spontane’ daad? Dit lijken mij belangrijke vragen.

  En hoe zit het met het moordwapen aangezien haar keel is doorgesneden!
  Met wat voor soort mes is er gesneden?
  Had de dader die bij zich of heeft hij er voor de gelegenheid eentje uit de keuken gepakt?
  Heeft de dader haar hier misschien ook mee bedreigd?
  Wat is de rol van het mes hierin?
  Heeft de dader zich misschien tijdens haar verzet verwond waardoor het bloed op haar ondergoed terecht is gekomen?
  Hoe komt iemands bloed uberhaupt op haar ondergoed terecht?
  Hoe en in welke vorm/hoeveelheid is deze bloedvlek dan aangetroffen?
  Is het ook een druppel net zoals bij het sperma?

  Waarom heeft de dader haar eerst gewurgd en toen de keel door gesneden? En hoe is ze gewurgd? Met handen of iets anders, een touw of een riem?
  Het was de dader er echt om te doen dat ze 100% dood zou zijn!
  En hoe weten we eigenlijk voor 100% zekerheid dat ze daadwerkelijk verkracht is behalve dat spermaspoor?

  Verder begrijp ik niet waarom Christel een afspraak met andere mensen moet maken bij haar oma? Dan moeten dat toch mensen zijn die haar oma ook kent. Afspreken met mensen doe je in de kroeg of bij je thuis maar toch niet bij je oma!

  Ook is haar oom de laatste die haar nog in leven heeft gezien. Was het ook mogelijk dat haar oom ook haar oma voorbij heeft zien fietsen? Waarom stormde deze oom als een bezetene het huis van haar oma binnen (zodoende is er toch ook bewijs materiaal verloren gegaan). Heeft deze oom ook een DNA-test gedaan?
  Hoe was de relatie met haar oom, broer, du Bois, Viets, moeder etc etc.? En hoe zit het met de reputatie van deze mensen?
  Hoe is de relatie tussen broer en moeder? Heeft broer de overhand thuis?

  Waar is de vader van Christel in dit verhaal eigenlijk? En hoe waren de verhouding binnen de familie?

  En zo zijn er nog genoeg vragen!
  Het zijn gewoon open vragen zonder nog een dader aan te wijzen, maar wel heel belangrijke vragen!

  Tegenwoordig kunnen we uit het DNA ook bepalen uit welke gedeelte van de wereld en zelfs uit welk gedeelte van het land een DNA-profiel komt! Lijkt me een leuke opdracht voor het OM of een zeer gedreven misdaadjournalist!

 14. Mark at 2:05 am #

  @Collin

  De vader is gescheiden, zelf aangevraagd en was als enige ervan overtuigd dat de puttense 4 het NIET waren. Wat bij mij dan de vraag doet rijsen waarom hij is gescheiden. Weet hij iets over het gedrag/omgang van vrouw/zoon ? Weet hij iets, een geheim ? Zeer waarschijnlijk niet, maar misschien kleine detaisl die in het patroon van verdachte (broer/nog iemand passen), maarja das tunnelvisie.

  Zou persoonlijk ook kijken naar de EX van Christel Ambrosius, die zat bij een interview rustig aan tafel bij Bas en de moeder(na de moord) en dan vraag ik me af, wat doet ie daar …..

  Je mag niet denken aan complot theorien, maar die familie/gezin ziet er zeer vreemd uit. Wat we wel zeer zeker weten is dat dit zeer dicht bij huis is, de dader(s) dan. Wat een toeval moet je dan hebben, als een lustdader om Christel precies tegen te komen daar, als haar oma weg is voor een uurtje, zonder te weten of er iemand in dat huis is, de sleutel terugleggen en dan ook de tand van haar broertje daar neer te leggen nog even wat andere sporen achterlaten en dan ongezien weg te gaan. Dat kan toch niet 😛

 15. Mark at 2:11 am #

  Aanvullend: Op wikipedia word er geschreven het volgende: “Op basis van analyse van aanvullende onderzoeksmogelijkheden en de daaruit voortkomende aanbevelingen, heeft het Openbaar Ministerie in juni 2006 besloten om een zogenoemde doorstart te maken met het opsporingsonderzoek. Ten gevolge hiervan is er voor of op 3 augustus 2006 een verdachte aangehouden.”

  Wie is deze verdachte ? Iemand die hier meer over weet ? Plz.

 16. Reindert at 1:28 pm #

  Er is in 2006 geen nieuwe verdachte aangehouden.
  Wel is er een doorstart gemaakt in deze zaak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: