Donderdag 26 juli: rechercheur uit coma

26 Jul

Update 18:45 uur:

De Apeldoornse rechercheur Bart Zwetsloot(33) die maandagavond is neergeschoten door een voortvluchtige Macedonixc3xabr, is vandaag uit coma gehaald. Zijn familie mag nu voor het eerst weer bij hem. De leiding van het rechercheteam dat jacht maakt op de voortvluchtige schutter heeft gezworen dat ze de man te pakken zullen krijgen. Vermoedelijk staan er hier en daar wat invallen op stapel, waarbij azc’s niet zullen worden vermeden. Maar de kans is aanzienlijk dat de man inmiddels naar voormalig Joegoslavixc3xab is gegaan en de kans dat de Nederlandse politie hem dan nog te pakken krijgt lijkt niet al te groot.

                                                                                   *

Achterberg

Wie is de corrupte rechercheur uit Utrecht die informatie doorspeelde aan criminelen? Iedereen was druk aan het gissen, blijkt dat er een foutje in de kranten stond. Het gaat niet om een 63-jarige man, maar om xc3xa9xc3xa9n van 43. Kom je toch op heel andere namen uit.

De toestand van de in Apeldoorn neergeschoten rechercheur is nog ‘onverminderd ernstig’, laat de politie weten. Hij maakte overigens geen deel uit van de vreemdelingenpolitie, hij kende de Macedonixc3xabr uit een andere functie. Het is nog steeds niet bekend wat er precies gebeurd is: of de man is gaan schieten omdat de rechercheur actie ondernam of alleen omdat hij hem herkende.

Ik had het gisteren over Achterberg, ik meende dat ik van de week twee keer zo’n plaatsje was tegengekomen, maar de suggestie van een reageerder dat het misschien een keer Achterveld is geweest zou wel eens kunnen kloppen. Iemand wilde weten waarom ik daar (bij Elst) in de buurt was. Heeft te maken met die merkwaardige steekpartij waarbij een 28-jarige vrouw uit Oosterhout (bij Nijmegen) de 50-jarige Jan van Ommen uit Kampen doodstak. En waarbij een politiewoordvoerster de onvergetelijke tekst uitsprak – nadat ze bekend had gemaakt dat er een team van 25 man op was gezet en er al 1300 mensen waren ondervraagd – dat het vermoeden bestond dat aan de steekpartij een conflict was voorafgegaan. Elst is een plaatsje bij Oosterhout: de vrouw had Van Ommen daar bij het station opgehaald.

Nu we ‘t toch over speurneuzen hebben: ooit was er een roemruchte Commissaris Achterberg. Wie kent hem nog? Meer weten? Klik hier

                                                                        *

Rasmussen De Tour de France was – afgezien van de dopingschandalen – verreweg de leukste van de afgelopen tien jaar. Meestal kreeg ik er niet alles van mee, omdat we even na het begin vaak op vakantie gingen. De laatste keer dat ik van plan was ‘m daar op de voet te volgen, was precies het jaar van het grote dopingschandaal waar die Nederlandse ploeg bij betrokken was ( ‘voedselvergiftiging’).

Nu Michael Rasmussen eruit. Hoe dom kun je zijn? Je zou toch verwachten dat het onderhand tot die gasten is doorgedrongen dat het niet meer geaccepteerd wordt, dat je beter  ‘schoon’ tweede of derde kunt worden dan ‘vuil’ eerste? Als je echt schoon bent, kun je over vijf of tien jaar altijd nog worden uitgeroepen tot winnaar. Heeft Joop Zoetemelk de Tour ook vijf keer gewonnen (bij wijze van spreken). Of is hij helemaal nooit tweede geweest (dat kan ook).

Philip Freriks had het afgelopen week op Radio Tour de France over de Catharen, ik meen dat het iets met Beziers te maken had. Daar zijn gruwelijke slachtingen aangericht. Wat Freriks niet vertelde was dat ons woord catharsis (zuivering) daar vandaan komt. Ik zie verband tussen de strijd tegen de misdaad in Nederland (de oorlog in de Amsterdamse onderwereld) en de Tour de France: er is een Grote Zuivering aan de gang. Krijgen we misschien toch nog een keer weer een leuke Tour.

No Responses to “Donderdag 26 juli: rechercheur uit coma”

 1. Brillie at 1:07 am #

  Als leiding al gaat zweren… dan worden er zaken gedaan die niet volgens het boekje gaan. En dat kan natuurlijk niet.

 2. Brillie at 1:10 am #

  Zie het volgende:

  De politie heeft per abuis een onschuldige man aangehouden en verwond in verband met een schietpartij in Apeldoorn, waarbij maandag een rechercheur zwaargewond raakte.

  VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
  De arrestatie werd in de nacht van woensdag op donderdag in Gouda verricht. De man werd gebeten door een politiehond, zo maakte een woordvoerder donderdagavond bekend. Het slachtoffer is aan zijn arm geopereerd en ligt in het ziekenhuis.
  De politie zegt het incident ten zeerste te betreuren. Volgens de woordvoerder leek de onschuldige man sprekend op de echte verdachte van de schietpartij in winkelcentrum Anklaar: ,,We hebben zelfs beeldmateriaal vergeleken voordat we tot arrestatie overgingen.”

 3. vliegtuig at 11:43 pm #

  Komt katharsis niet gewoon uit het Grieks?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: