Woensdag 25 juli: Apeldoornse schutter is Macedonixc3xabr

25 Jul

De man die maandagavond in Apeldoorn een rechercheur neerschoot, is van Macedonisch-Joegoslavische afkomst. Zijn achternaam begint met een T en eindigt op …ovic. Ik sprak gisteren iemand die een foto en andere gegevens van de man heeft gezien. Hij is ongeveer 55 jaar oud, heeft grijzend haar en een ringbaard. Vermoed wordt dat hij zijn toevlucht zoekt tot een asielzoekerscentrum. Waarschijnlijk gaat het om iemand die op de nominatie stond om uitgeleverd te worden. De rechercheur – die waarschijnlijk van de Vreemdelingendienst was – herkende hem en belde zijn collega’s. Voordat die ter plekke waren, is er iets misgegaan en werd hij van dichtbij twee keer in zijn borst geschoten. Gistermorgen al werd gemeld dat hij buiten levensgevaar was. De voortvluchtige Macedonixc3xabr wordt als levensgevaarlijk beschouwd en heeft al het een en ander aan delicten op zijn kerfstok.

Ik had dit gisteren graag willen melden, maar helaas was er een groot deel van de dag een storing met de server, waardoor ik voor veel mensen onbereikbaar was en ik zelf geen berichten kon plaatsen.

                                                                *

Veenendaal1web

Nu we toch een keer op de Veluwe zijn: gisteren was ik even in Veenendaal in verband met een mysterieuze zaak. In de eerste week van juli werd in Eindhoven de directeur van een drukkerij ‘s morgens om tien over elf doodgeschoten. Vanaf het begin was dat een merkwaardig verhaal. Het speelde zich af bij drukkerij Combiflex aan de Poortakker in Vlokhoven, het slachtoffer was de 59-jarige vader van de directrice van het bedrijf. Twee anderen raakten licht gewond. Die drirectrice, K. Vermeer-Goossens, wilde alleen bevestigen dat het slachtoffer haar vader was. Over het motief werd niets naar buiten gebracht. "De schutter kwam om tien over elf xe2x80x99s morgens met een vuurwapen drukkerij Combiflex aan de Poortakker in Vlokhoven binnen en begon op de aanwezigen te schieten. Hij zou zeven of acht keer gevuurd hebben. Daarna vluchtte hij."

Als gezegd, het was vanaf het begin in nevelen gehuld. Ging het om een mislukte roofoverval, kenden dader en slachtoffers elkaar? Negen dagen later een bizar bericht vanuit Veenendaal, 100 kilometer verderop: hier pleegt een 44-jarige verdachte van een schietpartij zelfmoord als een arrestatieteam zijn woning binnenkomt. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord in Eindhoven, op die directeur.

Case closed? Er is geen dader meer om te vervolgen en er is nog steeds niets naar buiten gebracht over wat er aan de hand was. Dat maakt nieuwsgierig. Henk Strootman was er voor Aktueel al mee bezig, ik was gisteren later ook in de buurt dus ik dacht: kom, we maken eens een fotootje van het pand en er waren nog wat buren die overdag niet thuis waren.

Men was niet onvriendelijk, maar er kwam werkelijk niks zinnigs uit. Ja, men was geschrokken, maar over de buurman geen kwaad en geen goed woord. Zou het te maken hebben met de christelijke traditie? Die geslotenheid tegenover de buitenwereld, huiver voor de media. In Veenendaal kun je dat verwachten. Voor journalisten is het lastig, maar het heeft ook wel iets positiefs, iets meer privacy en de ‘goede eer en naam van de naaste bewaren’ ook al is het iemand die een moord heeft gepleegd. De vraag is ook of men veel weet. Henk had al uitgedokterd dat het om een Israxc3xablixc3xabr ging. Ik ben benieuwd of het echte verhaal er ooit nog uitkomt.

                                                                      *

AchterbergTot mijn geografische verbazing kwam ik gisteren twee keer door of net langs een dorpje dat Achterberg heet. De eerste keer in de buurt van Elst (wat moest ik daar nou weer?), daarna in de buurt van Leusden (die kende ik). Of had ik een rondje gereden en kwam ik twee keer langs hetzelfde gehucht?

Hoe dan ook, uiteraard moest ik meteen denken aan mijn favoriete dichter Gerrit Achterberg. Een paar weken geleden had ik zijn onvergetelijke ‘Innemee’ nog weer eens opgezocht (‘Ze worden hier begraven met een haast / alsof de dood hen op de hielen zit’)

Nu denken degenen die van de hoed en de rand weten: daar zijn we weer! Een dichter die zijn hospita doodschiet en in Veldzicht in Avereest belandt, dat kan niet missen. Maar ik was ook al zeer onder de indruk van Achterberg voordat ik wist dat er iets crimineels in de man had gescholen, in mijn tijd werd dit soort banale details nogal onder de pet gehouden.

   

No Responses to “Woensdag 25 juli: Apeldoornse schutter is Macedonixc3xabr”

 1. Harrie Jansen at 12:43 pm #

  ik denk dat je twee dingen door elkaar haal,
  achterberg en achterveld bij leusden,
  gerrit achterberg heeft in leusden gewoont op de treekerweg het huis is af gebroken en er is een villa op geplaats,
  waarom was je in de buurt van leusden een nieuw verhaal ?
  ik woon in leusden
  groet Harrie Jansen

 2. sander at 12:06 am #

  Gelukkig is er ook nog een Achterberg die aan de goede kant van de wet staat….overigens ook uit de oude doos: Commissaris Achterberg !!
  http://www.oudejeugdboeken.nl/start2.html?/jongens/helden.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: