24 Jul

                                                                         *

Glennbweb

Weren Tina o,

Tina Weren.

Weren Tina o,

Tina Weren.

Weren, Tina gxe2x80x99a busi,

Tina werxe2x80x99obia,

Mi taig un ba,

Tina werxe2x80x99obia

("O Tina draagt het om de hals.

Tina draagt het.

Zij gaat naar het bos.

Zij heeft een amulet om de hals.

Ik verklap het aan jullie,

Tina draagt een amulet")

Een onheilspellend, sinister liedje. Het lied van een Surinaamse bosgod. Het betekent zoveel als: ‘Ik, de geweldige, beduvel wie ik beduvelen wil, maar mij neemt niemand bij de neus.’

Met dit lied van de bosgod begon de reportage die ik eind 1982 voor Panorama maakte en die te maken had met de xe2x80x98reflectie van de bovenlipxe2x80x99. Doorgewinterde speurneuzen en crimewatchers weten natuurlijk meteen waar dit over gaat, maar als columnist voor de vrouwensite www.bepster.com heb ik ook een pedagogische taak, dus vandaar deze week een verhandeling over geuren, lijken en moorden met zwarte magie.

Glenn B. is in 1983 veroordeeld voor vier bizarre moorden, onder anderen op het jonge stel op de foto: Elisabeth Gomies (22) en Eliseu das Dores Espandinho Baia (23), in 1977. Ze woonden aan de Maliesingel in Utrecht. Het meisje kwam van de Antillen, Eliseu uit Portugal. De naam van de jongen schiet mij nog vaak te binnen als ik in de buurt van Utrecht ben, of zomaar een Portugese naam hoor of lees. De reflectie van de bovenlip had te maken met zijn derde slachtoffer, in de flat Grubbehoeve in de Bijlmer (was daar niet iets mee?)

Goed, de rest zal ik niet verklappen, staat op bepster.

                                                                       *

Over rechercheurs gesproken: in Apeldoorn gebeuren de laatste tijd vreemde dingen. De liquidatie van Gert Nijkamp (zie hier) was al buitensporig. Dit past misschien in een zwaar-crimineel grotestadsmilieu, niet in wat officieel nog steeds een dorp op de Veluwe is. En dan gisteravond een rechercheur die in burger, buiten diensttijd, aan het winkelen is en wordt neergeschoten. In de eerste berichten leek het  iemand die om de een of andere reden iets met dit slachtoffer te vereffenen had. Vervelend verhoord, gearresteerd terwijl hij dat niet wilde,  een doorgedraaide frustraat zijn of een crimineel  die zijn kans heeft afgewacht en al langer had lopen loeren. De Stentor meldt vanmorgen dat de rechercheur ‘verdachte bewegingen’ had waargenomen en zijn collega’s al had ingeseind, er was assistentie onderweg. Voordat die ter plekke was, werd hij neergeschoten.

Er is een signalement van de dader bekend, maar hij is nog voortvluchtig.

No Responses to “”

 1. Me at 12:34 pm #

  Signalement schutter Apeldoorn:

  35- tot 40-jarige man van buitenlandse origine

  Lengte circa 1,70 mtr

  Ringbaartje

  Keurig gekleed in een lange, blauwe jas

 2. Brillie at 1:41 pm #

  Ze willen toch dat Apeldoorn een stad is. Nu behoren we er bij. Maar let wel… nog nooit is er iemand dood geschoten omdat deze zweetvoeten had. Ook in deze zaak zijn er of fouten gemaakt door de agent, of er is meer aan de hand dan het hebben van zweetvoeten…

  Op deze lokatie is al vaker iemand neergeschoten. Dus zo uitzonderlijk is die plek niet.

 3. Ray at 3:39 pm #

  Ik reed vannacht tegen drie uur op de Anklaarseweg ter hoogte van de Vlijtseweg en zag daar een heel cordon met speciale politieagenten met schilden. Om de hoek stonden zwarte busjes en limousines, waarschijnlijk van deze speciale politie-eenheid. Ik zie er nog niks van in de media. Heeft er misschien iets mee te maken?

 4. Ray at 3:42 pm #

  In no time stond er een heel groepje mensen buiten, waaronder veelal van buitenlandse afkomst. Nu, de volgende dag, is de boel dichtgetimmerd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: