Maandag 23 juli: hoe veilig is Mink Kok?

23 Jul

Mink180_5

Sorry voor degenen die het net aan het lezen waren, maar het Mink-verhaal is off-line. Gisteravond heb ik de online-bezoekers een kijkje gegeven in de keuken van het stukje-stikken, in dit geval het verhaal voor Aktueel, dat er deze week in staat, als het goed is. Komt dus later nog. Kunnen wij ons nu bezighouden met de vraag: hoe veilig is Mink Kok, nu hij op vrije voeten is?

Het duurde vrijdag nog even voor het echt zover was, maar daarna was het feest. Helaas was ik niet uitgenodigd, maar ach, daar kom je ook wel overheen. Mink houdt zich voorlopig gedeisd, een interviewtje zit er niet in.

Ik heb de laatste dagen verschillende theoriexc3xabn van collega’s en andere Mink-watchers gehoord en gelezen. Het gaat vooral om deze twee vragen: hoe veilig is Mink voor justitie en heeft hij nog iets te duchten van zijn (oud)collega’s?

Minkvrij6web_4Te beginnen met het eerste: mr. Saskia de Vries is in beroep gegaan, dus er volgt een nieuw proces. Lijkt me oervervelend, tenzij ze het over een heel nieuwe boeg gooit. Toen de rechter afgelopen vrijdag bezig was met het onderuit halen van de onbetrouwbare getuigen, had ik even de indruk dat hij het technisch bewijs wilde gebruiken. Naast een verklaring over de betrokkenheid van Jan Femer was dat het enige concrete. Er waren vier mobiele telefoons gesignaleerd die zich kort voor de aanslag op Jaap van der Heiden richting plaats delict bewogen, vanuit Amsterdam naar Alkmaar, en kort erna weer terug.

De telefoons stonden op naam van de heren Stanley Hillis, Wolf Groen, Jan Femer en Mink Kok. Groen is een goede vriend van Mink, maar houdt zich voorzover ik weet niet bezig met criminele activiteiten. Als je Mink wil vervolgen op grond van dit technisch bewijs, zou je de anderen ook moeten horen. Femer lukt niet meer, die is al dood, maar de andere twee kan nog wel. Is, voorzover ik weet, nooit gebeurd. Zou ook weinig zin hebben, ik kan me niet voorstellen dat de heren iets zinnigs verklaren, maar het is de enige kans om er in hoger beroep nog iets van te maken.

Wel tamelijk zinloos, gezien de vrijspraak van de Nomads, de Limburgse Hells Angels. Zij hielden hun mond dicht en hoewel ze met hun neus boven de drie lijken van hun clubgenoten moeten hebben gestaan kwam er in hoger beroep geen veroordeling.

Dan de ‘broeders in het kwaad’. Volgens de xc3xa9xc3xa9n wordt het Mink kwalijk genomen dat hij met justitie heeft gepraat, dat hij informant zou zijn, een verrader. Daar schuilt inderdaad een zeker gevaar: je hebt nu eenmaal ook erg domme criminelen. Van degenen die weten hoe het zit, zal hij niks te duchten hebben. Het ging om onschuldige informatie over de IRT-zaak, daar zou geen enkele collega-crimineel problemen door hebben gekregen, maar types die zelf amper kunnen lezen en een oordeel vormen op loze praatjes, kunnen verkeerde conclusies trekken.

Dan las ik van Gerlof Leistra, op de site van Elsevier, dat Mink achter een poging tot liquidatie op Holleeder zou hebben gezeten en dat hij Evert Hingst kassiewijle heeft geholpen. Mink en Holleeder hebben vorig jaar in de gevangenis in Scheveningen een gesprek gehad waar Holleeder – naar verluidt – niet blij van werd, maar om daar iemand nou meteen voor af te knallen? En Hingst was een maatje en adviseur van Mink, de logica ontgaat mij. Gerlof Leistra meent ook dat Mink iets te duchten zou hebben van Jotcha Jocic. Hoor ik andere geluiden over, maar dat zegt ook niet alles.

Tenslotte: menig commentator ziet in deze vrijspraak een indicatie voor het proces tegen Holleeder: verklaringen van onbetrouwbare getuigen dienen niet als bewijs. Dus een fikse tegenvaller voor mr. Saskia de Vries, die in beide zaken de openbaar aanklaagster is. Voor de advocaten – en de verdachten – is het te hopen, maar ik weet het nog zo net niet. Ik schat Peter La Serpe als getuige heel wat hoger in dan het zootje ongeregeld dat ik de Kok-zaak uit alle hoeken en gaten is opgescharreld. Ik heb zo ‘t idee dat die advocaten nog een zware pijp gaan roken. Het lijkt mij nogal onzin al dit soort getuigen over xc3xa9xc3xa9n kam te scheren.

                                                                     *

Autoutrecht1b

In het kader van de kleine criminaliteit, de strijd tegen de vervuiling: vrijdagmorgen onderweg naar de uitspraak zag er ik weer xc3xa9xc3xa9n: iemand die een behoorlijk stuk vuilnis – papier – uit de auto gooide, op de weg. Was op de ring bij Utrecht, twee minuten over tien. Ik ga daar een verzamelingetje van aanleggen, ik heb de camera meestal toch paraat.

Een tijdje geleden opperde ik de suggestie de afbraak van het tropisch regenwoud vanuit de ruimte volgen, met google earth of zo. Kreeg nog wel een maitlje terug van Greenpeace dat ze ‘t op zich een interessant idee vonden, ze zouden erop terugkomen, maar ik heb niks meer gehoord. Och, vakantie. En inmiddels zijn er vast al weer heel wat voetbalvelden aan tropisch hardhout gesneuveld. Dat stukje van toen staat hier

10 Responses to “Maandag 23 juli: hoe veilig is Mink Kok?”

 1. chris at 12:54 pm #

  Het is een bekend fenomeen. Journalisten die zich met misdaad bezighouden, gaan zich op een gegeven moment doodergeren aan vooral de kleine criminaliteit. Omdat ze daarin de verloedering van de maatschappij zien. Ze zien het begin en ze kennen het einde.

  Beste Chris,

  wat een diepe en mooigeformuleerde gedachte! Zou dat alleen voor journalisten gelden?

  Hendrik Jan

 2. Eric de b at 1:08 pm #

  De afbraak van de regenwouden volgen met Google-Earth wordt moeilijk aangezien de beelden niet realtime zijn en vaak jaren oud.
  De eerste die realtime (of op z’n minst recente)Sateliet-beelden kan leveren is in no-time binnen, denk ik.
  Het is wel intressant om maandelijks een nieuwe foto te zien en dan op een rijtje, waardoor je kunt zien hoe snel die verwoestingen gaan daar.

 3. Biker at 2:07 pm #

  Wat het gooien van rotzooi uit auto’s betreft erger je je als motorrijder helemaal aan die aso’s. Het gooien uit auto’s varieert van sigarettenpeuken, klokhuizen, bierblikjes tot aan wat je op die foto ziet. Die aso’s zijn in mijn ogen gevaarlijker dan de Angels.
  HJK, vooral blijven fotograferen en plaatsen. Alleen nog de kentekens ff zichtbaar maken.

 4. henk at 3:48 pm #

  en ik blijf lekker mijn troep uit het raam flikkeren laat ze voor het opruimen maar overbodige ambtenaren , kutmarokkanen , of verveelde zogenaamde misdaadjournalisten oftewel luizen in de pels gebruiken.of de parkeerpolitie een prikker meegeven

 5. Biker at 5:31 pm #

  Nou, je bent niet de eerste aso die ik door zijn raam van zijn auto heb getrokken. Voor jou niet te hopen dat ik achter je rij.

 6. henk at 4:44 pm #

  nodig me maar uit ? bikerflikker

 7. Dragan at 1:24 pm #

  Je bek is in ieder geval groot genoeg Henk.

 8. henk at 1:33 pm #

  1.90 m 120kg geen overgewicht geen bodybuilder schoenmaat 47 handschoenmaat 16 altijd deutsche liga gebokst amateur dat wel ruim 100 partijen waarvan 89 gewonnen iemand trek nodig me maar uit heb wel zin om te lachen .

 9. Stet at 3:17 pm #

  En die andere 11+

 10. Rob at 10:39 pm #

  Ja Henk,……ik!… hebbie er gelijk 101 gedaan…. en 12 niet gewonnen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: