Zondag 22 juli: de doodsmak van Awale

22 Jul

Capelle1web

Capelle2webVrijdagmiddag ben ik nog even in Capelle aan den IJssel geweest, bij de flat waar woensdagavond de 22-jarige Awale Geedi van veertien hoog naar beneden viel. Ik sprak mensen die de dag ervoor hadden meegelopen in de stille tocht, maar op een gegeven moment waren afgehaakt. Het werd geen treurmars, maar een plundertocht. Uit woede over het politieoptreden tegen hun Somalische vriend Awale roofden de rouwenden willekeurige supermarkten leeg en joegen ze argeloze klanten de stuipen op het lijf. Als dat de nieuwe manier van stille tochten houden is, zal dit fenomeen ongetwijfeld een snelle dood sterven.

Maar niet zo snel als Awale. Het is niet helemaal duidelijk wat er aan de hand was. Awale woonde op de veertiende verdieping in de tweede flat van de hoek (op de foto linksboven). Er zou een melding zijn binnengekomen dat Awale onzedige handelingen (met zichzelf) had verricht in het trappenhuis.

Toen de politie binnenkwam, vluchtte hij naar het balkon. Hij probeerde van hun eigen balkon naar dat van de buren (derde van links, op dezelfde etage) te komen, maar daar was ook al politie. Toen probeerde hij het balkon eronder te bereiken, maar hij kwam niet goed op de rand terecht en gleed door. Twee verdiepingen verder naar beneden heeft hij nog geprobeerd zich vast te klampen, of hij kwam er gewoon tegenaan, in elk hoorden de bewoners een flinke klap. Daarna stortte hij verder naar beneden.

Volgens omwonenden heeft de politie nog drie kwartier geprobeerd Awale te reanimeren, terwijl ambulancepersoneel stond toe te kijken. Ook wordt gezegd dat de inval niet voor Awale was bedoeld, maar voor iemand anders. Het is allemaal nogal vaag en de agressie tegen de politie is groot. Antilliaans, Turks, Surinaams, blakn of Somalisch, dat maakt niet uit, "we kennen hier geen discriminatie, iedereen gaat goed met elkaar om."

Het verslag van de uitspraak in de zaak tegen Mink Kok komt (waarschijnlijk) maandag.

 

No Responses to “Zondag 22 juli: de doodsmak van Awale”

 1. Mary-Ann at 8:25 am #

  Jammer dat ik niet net buiten stond. Had je graag eens persoonlijk te woord gestaan.

  De sfeer was al dagen om te snijden, dit zat er aan te komen.
  Stille tocht? Het zou me niet verbazen als diegene die aan het plunderen en rellen zijn gegaan Awale niet eens hebben gekend.

  Waarom vlucht je in godsnaam naar een balkon op 14 hoog. Ik woon zelf ook op de 14de en geloof me, daar wil je niet over het randje hangen. Dus onschuldig of schuldig wat bezielde die jongen om over te willen klimmen ?

 2. Johannes at 2:10 pm #

  Wat is dat toch met die mensen? Als de politie komt, en je bent onschuldig, dan kun je die toch gewoon te woord staan?
  Net zo iets als die marokaanse man die met een mes liep te zwaaien in amsterdam en toen door een agent werd doodgeschoten. Daar ga je toch geen stille tocht voor houden. Dit zijn gewoon mensen die stom gedrag vertonen en dan gaat het mis. Dat ligt dan toch aan die mensen zelf. |En dan ook nog gaan plunderen in de trant van criminelen voor criminelen of zoiets.

 3. vluchten kan niet meer at 2:23 pm #

  Komt die somi helemaal uit moslimland Somalie, om naar crazy country Holland te “vluchten”.
  Had hij toch ook nog wel een uitvluchtje weten te vinden tegenover de plisie …ja toch?
  Efin van mij had ie ook in zijn eigen fijne somalie dood mogen vallen.
  Allah was vast boos over zijn vlucht naar het goddeloze Holland en bood hem daarom een enkeltje
  paradijs aan.

 4. Mookie at 2:47 pm #

  Er is nog een andere versie van het verhaal. Er schijnt namelijk een worsteling tussen politie en Awale te zijn geweest op het balkon…

  Ik vind trouwens wel dat hier snel geoordeeld wordt door de reageerders. Misschien als rasechte Nederlander ben je niet bang voor de Nederlandse politie. Maar als ik in Somalie werd beticht van onzedige handelingen, zou ik ook benen maken!

 5. Mookie at 2:49 pm #

  Trouwens HJK, wat leuk dat je in mijn “dorp” bent geweest. Normaal gebeurt hier niet zo veel… Als je nog eens in de buurt bent, er staat altijd koffie klaar.

 6. Mary-Ann at 6:17 pm #

  @ Mookie, ik heb die geruchten ook gehoord en gelezen.
  Het gerucht wat HJ hier schrijft dat er bij de onderburen ook al politie was lijkt mij wat overtrokken. Zeker niet voor onzedelijke handelingen met jezelf.

  Het zou wel begrijpelijk zijn als dat gerucht over die worsteling waar is. Dan zouden er agenten een verdieping lager gegaan kunnen zijn om de man op te vangen ?

  Goddank heb ik het niet gezien.

  Ook in capelle ?

 7. Mary-Ann at 6:20 pm #

  Ik lees verkeerd. Dat staat niet hier over politie op de 13de.
  Mijn excuses.

 8. vluchten kan niet meer at 8:17 pm #

  Jaaah mookie er is NOG een andere versie van het verhaal.
  Het SCHIJNT dat de somi ook in Somalie al onzedelijk gedrag vertoonde…en daaarrromm schijnt ie naar crazy holland gekomen te zijn.
  Mensen als koomisch BLIJKEN gek op buitenlandse zieke profiteurs te zijn.
  Speciaal voor komi hebben wij hier de
  P(artij)V(oor) D(e) A(llahtonen)!
  Denk na keumis, voordat je hypothetische onzin toevoegt.
  Bovendien is vallen van grote hoogte best fijn volgens kenners.
  Het probleem zit meer in de landing.
  De somi zat met een (illegaal) verblijf op de veertiende verdieping echt op de top van zijn kunnen…..en wie hoog klimt kan…ach la maar.

  Beste Vluchter,

  voordat er nog veel meer onzin wordt geschreven: het slachtoffer woonde al vrijwel zijn hele leven in Nederland, was voorzover mij bekend in het geheel niet illegaal. Zijn afkomst had niets met deze zaak te maken – behalve misschien de aangeboren angst voor politie en de panische reactie daarop.

  Hendrik Jan

 9. Gerda at 12:39 pm #

  ‘aangeboren angst voor politie’
  Angst voor de autoriteit dus maar de gang naar de Sociale Dienst zit er meteen in. Hahahaha.

 10. Mookie at 1:05 pm #

  @Mary-Ann,

  Yep ook in Capelle, maar niet in Oostgaarde, woon in Schenkel.

 11. u2 at 7:44 pm #

  don,t write stupid things from people u never know it can happen to u to so ,the politie r the ones to blame,they should not scare people but to be friendly they want to succed it happen to me they come home where i stay and the boy we share the huis was the one being looked 4 so they tried to scare me when i try to answer the bell they said open now and imagine i had only underware and i couldn,t go to my room next door to get dresed in my own place and they started telling me to face the wall imagine am not the person they were looking for.is that what u expect police to do inside your own house if they want to fight let the go see mogdisho how fighting is done and then can get experience and see how the real men fight so u people stop just talking about somalis..we r survivors not cowards like police.112 shit

 12. Wippoldenaar at 8:22 pm #

  Dont blame the police, you guys look all very much the same.
  Good idea, why don’t you real men Somalis go see Mogdisho again and stay there foregood.
  Or you are not survivor enough for that?

 13. may 16 at 8:39 pm #

  vreselijk wat er gebeurd is mijn broer zat vroeger bij hem op voetbal…
  zelf doe ik ook aan (legale) graffiti en ik vind het graffiti protest een goed plan laat de politie maar boeten het is niet aan te horen wat er is gebeurd die nacht tranen springen me er van in de ogen!!!

  rust in vrede awale

 14. vluchten kan niet meer at 12:39 am #

  Hoe dan ook, ik zal er geen traan om laten.
  Sluit mij aan bij wippoldenaar en wil er eigenlijk nog wel aan toevoegen… maar dat wordt fff teveel voor onze speurneus hier.
  Daarom laat ik het bij een citaat:
  Veel gekker moet het niet worden!!!
  (bron Geert Wilders)

 15. miss_pimpster at 6:51 pm #

  hey sommige mensen op deze site kunnen beter oprotten. ga niet zelf je verhaal bedenken over deze jongen. begin pas te praten als je weet waar je over praat. tot die tijd gewoon stil je bek houden ok.
  deze onzin op deze site maakt mij echt boos en ik denk meerdere mensen uit de hoeken.
  awale was een vriend van vele jongeren en ouderen uit capelle aan den ijssel en omgeving. het was een rustige normale jongen, waar niemand last van had.

  dit is alles wat ik wil zeggen op deze site. de mensen die nog steeds een grote mond hebben wees een vent dan en vertel in de hoeken jou verhaal hier over kijken of je dan ook zon echte vent ben laffaards

 16. Z_Onbekendd!! at 12:53 am #

  die mensen hier toch ook!! jullie praten er maar makkelijk over en weten niet eens wat er gebeurt is !! die jongen was altijd al bang van de politie!! dat kan toch ze pakken je altijd op voor niks en doen tegen woordig van de dingen die echt niet kunnen!!
  en trouwens hoe zoude jullie het vinden als een familie lid van zo hoog valt of geduwd werdt!!! ook niet leuk en voor hem is het ook erg + zijn famillie dus weet je wat jullie lekker moeten doen hem in vrede laten rusten!!! en fuck die mensen die zulke bullshitt praten en hem niet eens gekend hebben!!!

  afzender Z_Onbekendd!!

 17. Rip at 1:00 am #

  R.I.P AWALE!!

  R.I.P AWALE!!

  R.I.P AWALE!!

  Peace !

 18. Rop at 1:50 am #

  Yeah….Rot In Pieces awale.

 19. MUSTAFA at 10:54 pm #

  AWALLE WAS MIJN NEEF DUS IK HEB SCHIJT AAN MENSEN DIE CRAP VERTELLEN IK WOON IN ZUID PLEIN MAAR IK CHILL DAGELIJKS BIJ AWALLE THUIS
  DUS HEB JE KANKER PROBLEMEN KOM NAAR CAPPELLE EN WATCH YOU BACK

 20. Harry at 11:00 am #

  Zeg Mustafa, kun jij niet normaal doen ofzo?

 21. J*O*E*R*A at 7:52 pm #

  fuck de media die bedriegt hoor geen verhalen van de media geloven het is allemaal bullshit!!!
  ik ken awale al sinds ik 6jaar was, en hem zeker goed ken.!
  wat the fuck awale verdacht van potloodvent rot op man ga buiten spelen stelletjes dwazen!
  Hij deed niemand wat kwaad!!
  hij was de aardigste persoon op aarde tegen jong en oud!
  vinden jullie het gek dat en dam woede speelt bij de vrienden van awale en gaan plunderen en de politie’s gaan uitdagen bij de stilletocht.
  omdat de politie nu een van ons heeft weg genomen voor niks!!!!!!!!!!!
  en hoe ze hem weg hebben genomen van ons..!!!
  iedereen die de media gelooft FUCK AL Y’ALL
  EN KRIJG DE TERING MAAR
  FUCK DE POLITIE FUCK DE MEDIA DIE LIEGT EN IEDEREEN DIE HUN GELOOFT!!!!

  EN AWALE RUST IN VREDE IK ZAL JE MISSEN EN IK WEET ALS IK ME BIER OPEN DOET OF CHILL OP STRAAT JE BENT BIJ ONS WE ZIEN JE NIET MAAR JE BENT BIJ ONS!!

  AWALE RUST IN VREDE!!!!!!!!!

 22. moi at 8:52 pm #

  Weer zo’n “typische” reactie….. van Joera (tis trouwens met een “H” hoor!!)

  “”Er zou een melding zijn binnengekomen dat Awale onzedige handelingen (met zichzelf) had verricht in het trappenhuis.””

  Kan dat niet dan als aardige jongen een rukkertje maken in een trapportaal??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: