Dagboek van zondag 1 juli

1 Jul

Johnvdheuvelnieuw180_2

Update 13:15 uur:

Er is wat verwarring over het bericht van gisteren, de ‘staking bij de Telegraaf’. Ik had gedacht dat men wel zou zien dat het om een persiflage ging, ook vanwege de toevoeging dat het bericht gratis overgenomen kon worden door andere media. John van den Heuvel krijgt nu reacties uit medialand die erop wijzen dat collega’s het bericht serieus nemen. Hij ziet de humor er overigens ook niet van in. Bij dezen: er is geen sprake van een staking bij de Telegraaf, voorzover ik weet, ik had het ‘bericht’ gemaakt naar aanleiding van het feit dat de Telegraaf afgelopen week in het nepverhaal van Panorama was gestonken. Excuus aan degenen die op het verkeerde been zijn gezet.

Wat overigens niet wegneemt dat ik wel achter de strekking sta: dat de Telegraaf de laatste jaren verkeerd bezig is en dat goede verslaggevers de dupe worden van collega’s die er met de pet naar gooien en alle ruimte krijgen voor ongecontroleerde opgeblazen sensatieverhalen. En dat de verantwoordelijkheid daarvoor niet alleen bij die verslaggevers ligt, maar ook bij de hoofdredactie.

John van den Heuvel en Eef Bos (de hoofdredacteur) hebben mij gesommeerd het bericht te verwijderen. Een staking gaat om ‘koersgevoelige informatie’, mogelijk zal de financixc3xable schade op mij worden verhaald. Ik alleen tegen die Grote Telegraaf, daar begin ik niet aan.

Hier nog de e-mail die ik van John van den Heuvel ontving:

Hendrik Jan,

Met verbazing heb ik kennis genomen van jouw bericht omtrent een ‘staking’ bij De Telegraaf. Zoals je zelf inmiddels al hebt gemeld is daarvan geen sprake. Ik zal het iets krachtiger uitdrukken: Het is complete onzin. Bovendien vind ik het kwalijk dat je mijn naam misbruikt en me woorden in de mond legt, die ik nooit heb uitgesproken. Sterker, wij hebben over dit onderwerp nooit xc3xa9xc3xa9n woord met elkaar gewisseld. Van een actiegroep of tweespalt binnen de redactie is geen enkele sprake, laat staan dat er onvrede zou zijn over het funcioneren van de hoofdredactie.
Kortom, ik distantieer me volledig van de inhoud van dit artikel.
Inmiddels heb ik overleg gehad met de hoofdredactie van De Telegraaf. Ik verzoek je namens de hoofdredactie van De Telegraaf – en zonodig someer ik je – het bericht van de website af te halen. Tevens deel ik je mede dat De Telegraaf je bij voorbaat aansprakelijk stelt voor alle gevolgen, ook financieel, van deze schadelijke en onjuiste berichtgeving.

John van den Heuvel

                                                  *

Gertnijkamp_2In De Stentor lees ik dat Anita Nijkamp, weduwe van de anderhalve week geleden geliquideerde Gert Nijkamp, haar leven niet zeker is: zij zet het bedrijf voort, gaat door met de ontruiming van een coffeeshop waar een gokhal moet komen. Als daar het motief ligt voor de moord op Gert, dan loopt zij ook gevaar. Dat klinkt logisch, maar toch is hier iets heel merkwaardigs aan de hand.

De liefdesrelatie tussen Gert en Anita was, als je de berichten daarover leest, buitengewoon hecht en goed. Het is wel zo dat ze een totaal andere achtergrond hebben. Gert zat in de onschuldige muziekwereld, had een grote naam op het gebied van accordeons. Anita komt uit een familie die in de Stentor als ‘discutabel’ wordt omschreven. Het gaat niet op topcriminelen, maar het is wel een heel ander milieu, maar waarbij het niet tot strafrechtelijke vervolging is gekomen. Uit dossierstukken, in het bezit van de Stentor, blijkt dat in de familiekring over en weer ernstige bedreigingen worden geuit. Het dossier biedt een schokkend inkijkje in de wereld van de familie. Zo wordt er onomwonden gerept over strafexpedities waarbij de belaagde door de kniexc3xabn moet worden geschoten. Of dat er altijd wel een paar Russen zijn te vinden die voor een som geld iemands huis wel in brand willen steken.

De schoonfamilie van Nijkamp zou volgens ingewijden een fijnmazig imperium hebben opgebouwd met stromannen en raakvlakken zowel in de onder- als in de bovenwereld. Drugstransporten, autohandel, het exploiteren van gokkasten en van talrijke horecapanden zouden tot de activiteiten behoren. Kopstukken binnen de familie wonen in Apeldoorn en Beekbergen in zwaar beveiligde villa’s en rijden in gepantserde auto’s rond.

Anita zou zes jaar geleden, toen ze met Gert trouwde, de banden met haar familie hebben verbroken, maar op 30 maart 1995 richt ze wel samen met hem Hollandia Speelautomaten op. Precies het soort activiteit waar haar familie om bekend staat en dat heeft niks met muziek en accordeons te maken.

Vreemd genoeg lijkt het motief – als je ‘t allemaal goed leest – niet uit de twee voor de hand liggende kringen te komen. Goed, de man die de coffeeshop moest verlaten was niet blij, maar er werd gewoon over onderhandeld, daarvoor schiet je niet iemand neer. En als het al waar is dat er toch connecties waren met activiteiten van de schoonfamilie, wat is de zin van liquidatie?

Er blijven eigenlijk maar twee mogelijkheden over: of Gert heeft iemand vreselijk belazerd, met een ripdeal of zoiets, of het motief komt uit een heel andere hoek. Ik ga geen namen noemen, maar ik herinner me een liquidatie waarbij iedereen dacht aan het zware criminele milieu waarin de verdachte verkeerde, maar waar – overigens niet bewezen – het spoor uiteindelijk leidde naar een vrouw die zich ernstig tekort gedaan voelde.

No Responses to “Dagboek van zondag 1 juli”

 1. Erik at 4:42 pm #

  Heeft er dan nooit iemand aan John van den Heuvel verteld wat voor een ongelovelijke grote flapdrol en lozer hij is. Een misdaadjournalist op de loonlijst van de Televaag kan nooit wat wezen.

 2. lunaa at 5:58 pm #

  Dat in de Telegraaf regelmatig verhalen staan die met zakken zou genomen kunnen worden, is algemeen bekend. Daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen.

  De eindredacteuren kunnen je natuurlijk aansprakelijk stellen voor leugens van jouw kant, maar dat verandert niets aan de waardeloze berichtgeving die vaak in de Telegraaf staat.

 3. Der kleine Prinz at 9:44 pm #

  De telegraaf en johnneke nemen jou
  blijkbaar serieuzer dan zichzelf.
  Goeie stunt hajee.
  Jammer dat het niet waar is.
  Zonodig kan je veroordeeld worden tot een werkstraf bij de telegraaf,
  daar fantaseren ze er ook sinds jaar en dag lustig op los.

 4. Der kleine Prinz at 10:14 pm #

  Mevr. Nijkamp zet het bedrijf voort?
  Ik lees alvast wat verderop in jouw dagboek…….De familje van mefrou
  helpt waar zij dat maar kan, met het runnen van de ganse toko.
  Mefrou doet de trekkasten (accordeons), want dat vindt zij leuk.
  Desondanks ben ik voorlopig akelig benieuwd naar het hoe en wat hoor hajee.
  Iemand met mijn “fantasie” moet toch bij de telegraaf of desnoods bij jou aan de slag kunnen?

 5. Wippoldenaar at 1:26 am #

  HJ, nu word je ook eens gesomeerd.
  Ik zou me er niet druk om maken, de Telegraaf wil enkel haar eigen toppositie voor wat betreft schadelijke en onjuiste berichtgeving beschermen.

 6. K.Hakvoort at 2:10 am #

  Autoritaire mijnheer, die van den Heuvel. Had toch gewoon gezegd dat je het verhaal uit betrouwbare bron vernomen had, en dat een journalist nooit zijn bronnen noemt. Doet de Telegraafjournalist dat zelf ook niet als men hem polst over zijn corrupte politiecontacten?
  Wel een historisch moment natuurlijk: de Telegraaf die zich opwindt over onjuiste berichtgeving. Dat we dat nog mee mogen maken. Eigenlijk is het te dol voor woorden. Nu ik dit opschrijf, raak ik er opeens van overtuigd dat het eigenlijk onmogelijk is, en waarschijnlijk verzonnen moet zijn, net als die zogenaamde email van John van den Heuvel!

  Het zou ook een onverdragelijke gedachte zijn als de telegraaf-censuur zich tot deze site zou uitstrekken.

 7. harry paalman at 10:38 pm #

  beste hendrik-jan,

  ik vroeg mij af hoe jij aan de inside informatie van de politiedossiers benyt gekomen met name inzake de schoonfamilie van gert nijkamp ( de familie k.)

  in afwachting van een reactie van jouw zijde

  m.vr.gr

 8. Tim at 12:07 am #

  Een goede journalist (en zeker eentje die politieman is geweest) weet toch wel dat je ‘someer’ met 2 m’s wordt gespeld? Niveautje John !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: