28 Jun

Kuijperskantoorweb"Wat hoor ik? Een piep? Meneer Plooy zit weer mee luisteren, met rooie oortjes." Ik was gisteravond aan het bellen met Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Willem Holleeder. "Die telefoon van mij," zegt Kuijpers, "draai ik een nummer, krijg ik heel iemand anders aan de lijn. Hebben ze de draadjes weer verkeerd aangesloten."

Nu geloof ik niet zo in afgeluister, volgens mij mag dat niet bij advocaten. Aan de andere kant: justitie doet wel eens meer iets wat niet mag. Lijkt me overigens erg vermoeiend, al die gesprekken uitwerken. In ons geval is het ook nog eens nergens voor nodig. Als we al iets geheims te bespreken hebben, doen we het niet over de telefoon. Bovendien: het meeste werk ik zelf uit, komt wel ergens tevoorschijn. Ik zou zeggen: dames en heren luistervinken, bespaar u de moeite.

                                                                         *

Nrcaap

Ik heb vorig jaar voor het eerst een broodje haai gegeten, maar wat ik eigenlijk lekkerder vind zijn broodjes aap. Iedereen trapt daar wel eens een beetje in. NRC Handelsblad heeft een rubriekje waarin lezers opmerkelijke dingen vertellen die ze hebben meegemaakt. Jaren geleden had de Volkskrant ook zoiets, toen ze daarmee stopten was dat voor mij een van de redenen het abonnement op die krant geruime tijd op te zeggen.

In de afgelopen weken is er twee keer een ‘broodje aap’ door de eindredactie geslipt: deze hiernaast en eentje over een begraven konijn. Een hond kwam aanzetten met het dode konijn van de buren, de eigenaar legt het beest geschrokken terug in zijn hok, waarna de volgende ochtend buurman zich meldde in opperste verwarring: hadden ze hun dode konijn in de tuin begraven, ligt ie ineens weer in zijn hok.

De inzenders van dit soort stukjes zijn niet anoniem, er wordt behoorlijk gecheckt. Maureen Land is misschien niet benaderd, via google kom je er snel achter dat ze waarschijnlijk wel bestaat. NRC heeft de inzender van het konijnenverhaal achteraf gevraagd waarom hij dit had ingestuurd. Bleek dat het een oud verhaal was dat hij een keer had gehoord en altijd voor waar had aangenomen en regelmatig vertelde, hij had er nooit aan getwijfeld.

Bokito2balk_3

Ik moet zeggen: ik had het stukje ook gelezen en het ook niet onderkend als broodje aap, terwijl ik daar wel tamelijk alert op ben. Grappig is wel dat de Volkskrant melding maakte van de ‘faux pas’ van de collega’s: als er xc3xa9xc3xa9n krant boter op het hoofd heeft met broodjes aap, is het de Volkskrant. Men herinnere zich het paginagrote verhaal van de Belgische freelancer Jan Haerynck, over ontvoerde en geschminkte kinderen in Disneyland. En recenter de zogenaamde martelpraktijken door Nederlandse militairen in Irak, aan de vooravond van de verkiezingen. Ligt er ook dicht tegen aan.

Maar toch: als je het over betrouwbaarheid hebt denk ik eerder aan de Volkskrant dan aan NRC. Er wordt dan wel een fout gemaakt, maar die wordt royaal hersteld, krijgt veel aandacht, de redactie gaat door het stof. Dan weet je waar je aan toe bent. Dat gevoel heb ik de laatste tijd bij NRC steeds minder.

GrunbergOp de achterpagina heeft die krant vrij lang een rubriek gehad van een arts in opleiding die onder pseudoniem verslag deed van haar ervaringen in een ziekenhuis. Daar was niks mis mee, is later een boekje van gemaakt, dat was echt. Een paar maanden later komt er een nieuwe rubriek. Dit keer gaat het over een geadopteerde Koreaanse die verslag doet van haar ervaringen met ‘daten’. Best aardig om te lezen, je gaat ervan uit dat dit inderdaad ongeveer zo is gegaan.

Blijkt achteraf dat de rubriek door Arnon Grunberg is geschreven. Fictie dus. Ik voel me dan in de maling genomen. Grunberg doet onder eigen naam in NRC tegenwoordig verslag van zijn belevenissen in Beiroet, of ergens daar in de buurt. Hij praat met mensen, het lijken gewone verslagen van een correspondent. Hoe zou het nou toch komen dat ik de hele tijd denk: is die Grunberg ooit in het Midden-Oosten geweest, worden we ook nu als lezers niet weer grandioos bij de neus genomen?

No Responses to “”

 1. advies June 28, 2007 at 9:22 am #

  Kijk met zo een bericht ben ik nu blij, wij behoeven geen moeite meer te doen en HJ werkt alles zelf uit. Nu alleen nog even regelen dat hij het binnen 2 uur afleverd en alles is okxc3xa9, zou het opsporingsapparaat een hoop kosten besparen.

  Maar ja als je vervolgens over broodjes haai en aap begint dan kan een broodje tap er ook wel bij.

  HJ heb je nog advies, ik vroeg het eerder, hoe wordt je een misdaad-journalist?

 2. Lindi June 28, 2007 at 11:39 am #

  Hahahahaha die grunberg had als kleuter al een grandioze fantasie. Het nieuwste boek van hem -Tirza- vind ik echt super! een aanrader voor een ieder.

 3. Frank June 28, 2007 at 11:40 am #

  @advies
  misschien beginnen om foutloos Nederlands te schrijven?

 4. advies June 28, 2007 at 12:36 pm #

  Heerlijk Frank daar heb ik iets aan, nu weet ik dat petertje ook geholpen wordt, wil jij mijn knecht zijn?

 5. Rob June 28, 2007 at 7:00 pm #

  Een advies aan advies wordt jij maar geen misdaadjournalist, heb het idee dat je alleen uit rancune schrijft?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: