25 Jun

Wismanrtv5

Vrijdag, tijdens het proces tegen Henk van D., maakte de moeder van Suzanne Wisman gebruik van het spreekrecht. Ik kom daar nog uitvoerig op terug, maar xc3xa9xc3xa9n onderdeel was haar verontwaardiging over de manier waarop ze door journalisten was benaderd. Ze noemde ook de uitzending van RTV Drenthe, de dag voor het proces, waarin beelden van Suzanne te zien waren die zij nog nooit had gezien. Op de site van RTV Drenthe kon ik die uitzending niet vinden, maar iemand was zo vriendelijk een link te sturen, het programma is hier te zien. Vooral het relaas van haar onderwijzer is aangrijpend.

Wismanrtvhenk1Hij schetst Suzanne als een vrolijk en sociaal meisje, dat ook oog had voor de minder populaire kinderen. Eigenlijk wel heel erg schrijnend. Een dag later betoogde de advocaat van Henk van D. dat Henk vroeger op school werd gepest, dat hij een blo-leerling was. De teneur in de uitzending van RTV Drenthe was overigens geheel anders. Henk is opgevoed door zijn grootouders, omdat zijn eigen vader en moeder hem te lastig vonden. Volgens zijn eerste echtgenote hebben die grootouders Henk ‘stok- en stokbedorven’.

                                                              *

Degenen die de reacties volgen, hebben ongetwijfeld zaterdag de brief van Wouter Laumans, van Campus TV, gezien. Men is daar nogal geschrokken van de vergelijking die ik maakte tussen het filmpje van de aanval van Steve Brown op Peter R. de Vries en de moordenaar van Suzanne Wisman. Meer mensen zijn daarover gevallen en ik geef toe dat ik het beter niet zo had kunnen formuleren. Men vat het anders op dan ik het had bedoeld, maar dat ligt aan mij. Toen ik dat stukje schreef, was ik ook het proces aan het uitwerken. Henk van D. beweerde steeds maar dat het de omstandigheden waren die hem ertoe hadden gebracht Suzanne te verkrachten en te vermoorden. "Als zij daar niet had gefietst, was het niet gebeurd." De associatie die ik daarbij had was: dat zullen de makers van het filmpje ook zeggen: "Als Peter de Vries daar niet had gelopen, hadden wij het niet gefilmd." Dat was geen gelukkige opmerking, excuus daarvoor.

Over dat filmpje wil ik nog wel kort iets opmerken. Er wordt nu gezegd dat er in veel meer media aandacht aan het incident is besteed. Dat was mij ontgaan. Van de vijf kranten die ik toen had gelezen, was het alleen de Telegraaf – en dan nog alleen op internet – die er over schreef. Het leek mij ook beter het te negeren, maar omdat juist de Telegraaf en SBS6 het wxc3xa9l  brachten heb ik er een commentaartje op gegeven. Ik heb overigens begrepen dat er bij SBS wat maatregelen zijn genomen.

Laat iedereen er vooral van denken wat-ie wil, ik walg van die internetfilmpjes-cultuur en -mentaliteit waarbij iedereen maar voor eigen rechter gaat spelen, mensen te kijk zet, aan de schandpaal nagelt, vermeende pedofielen opjaagt en heksenjachten ontketent op onschuldige personen. Serieuze media die daaraan meewerken vind ik ‘abject en infaam’.

Ik kom dan toch nog even terug op Henk van D.: een belangrijk element in het proces was dat Van D. beweert dat hij ten onrechte als pedofiel werd beschouwd en daarom telkens moest verhuizen. Dat kwam door wat zijn advocaat ook als een onterechte beschuldiging aanvoerde. In hoeverre dat echt een rol heeft gespeeld in de moord op Suzanne is moeilijk na te gaan, Van D. zelf beweert dat het als een ‘trigger’ heeft gewerkt. Misschien toch iets waar die zogenaamde pedojagers en ophitsers even over moeten nadenken.

Een deel van het proces tegen Henk van D. staat hier      

No Responses to “”

 1. advies June 25, 2007 at 1:08 am #

  Sportief je excuus!

  Een paar regels verder schrijf je over de eigen rechter cultuur en schandpaal, nu weten we dat petertje deze praktijken niet schuwt, opmerkelijk daarom dat je het veroordeeld.

  Vraag, is je vertrouwen in onze rechtsstaat onvoorwaardelijk, zo ja waarom zijn er dan private speurders/misdaadjournalisten.

  In de herhaling de vraag hoe wordt je misdaadjournalist of is het verteller, soms lijkt het klikspaan.

 2. K.Hakvoort June 25, 2007 at 5:10 am #

  Ik kreeg onbehaaglijke gevoelens bij het bekijken van deze documentaire van RTV-Drenthe.
  Teveel effectbejag met dramatische muziek, geluidseffecten en mooie plaatjes. Haar onderwijzer die bij ontstentenis van ouders en andere familieleden in het programma – waarschijnlijk ongewild – overkomt als zwaarst getroffen nabestaande. Als ik bovenstaand verslag goed begrepen heb, is het niet in hem opgekomen de videobeelden van zijn leerlinge aan haar ouders te geven; haar moeder had ze immers nog nooit gezien. Wel staat hij ze af aan journalisten. Te veel bezig met het eigen tv-optreden?
  Bij bijna alle geinterviewden vroeg ik me af: Worden ze nu gedreven door geschoktheid of de zucht naar tv-bekendheid?

  Ik waardeer mensen die buiten de camera een verklaring afleggen, steeds meer.

  Beste K. Hakvoort,
  ik vind ook lang niet alles van die Drentse reportage goed, maar ook voor wie het hele proces heeft bijgewoond is het toch zeer verhelderend op bepaalde punten. Ik kom er later nog op terug, maar de behandeling van de zaak door de rechter was grotendeels een aanfluiting. Heel veel vragen werden niet gesteld, relevante informatie kwam niet aan de orde, daarvoor was die reportage zinvol.

  Ik begrijp ook je vragen bij de medewerking van die onderwijzer, maar hij schetste wel een veel indringender en aangrijpender beeld van Suzanne dan haar moeder, bij wie de emoties (begrijpelijk) overheersten. Dat een en ander buiten de moeder om is gegaan, snap ik wel: de familie heeft zich van het begin af aan zeer afkerig getoond van contact met media. Dat recht hebben ze, maar dan moet je niet vreemd opkijken als er anderen worden benaderd om medewerking.

  Hendrik Jan

 3. Wilhelmus June 26, 2007 at 9:58 am #

  HJK zegt:
  “ik walg van die internetfilmpjes-cultuur en -mentaliteit waarbij iedereen maar voor eigen rechter gaat spelen.”

  HJK staat die haatsite met al die filmpjes tegen Steve Brown niet op jouw naam?

 4. willemzwijgtnietmeer June 27, 2007 at 7:37 am #

  @ H.J. Korterink: gelukkig blijk je je i.t.t. veel collega’s niet te groot te voelen om een fout toe te geven, dat pleit voor je. Compliment.

  Het is inderdaad wel opmerkelijk dat je zegt te walgen van de internetcultuur waarin mensen voor eigen rechter spelen. Het gebeurt immers al jaren op TV dat journalisten ineens met een (verborgen)camera voor een verdachte staan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de TV daarin een trendsetter is geweest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: