Dagboek van vrijdag 8 juni

8 Jun

ZunderdblauwKijk, het leven van een op pad zijnd misdaadjournalist gaat niet altijd over rozen. Zo zat ik gisteren bij het krieken van de avond op het lommerrijk terras van een Veluws restaurant, ergens bij Beekbergen. De vogeltjes kwinkeleerden, de asperges glinsterden, maar kan men daarvan onbekommerd genieten? Geenszins. Ik moest mijn huiswerk nog doen. Drie afleveringen van Blauw, het politieblad. Wat zie ik op de eerste de beste pagina die ik opensla, nippend aan een wijntje? Een verhaal over korpschef Peter van Zunderd. "Hij beschouwt de aangekondigde bezuinigingen als een uitdaging."

Laat ik nu een maand geleden een stukje over deze Van Zunderd hebben geschreven. Ik had nooit van de man gehoord, maar mijn Arubaanse correspondent Macamba had zich verbaasd over de exorbitante afscheidstoernee van Van Zunderd op de Antillen, waarbij kosten noch moeiten waren gespaard om iedereen in de watten te leggen. Dat is dan toch wel lachen, nietwaar? Zie voor dat verhaal het dagboek van 16 mei

                                                                             *

Fortuyn225_1Het spijt me dat ik het moet constateren, maar Marten Fortuyn – broer van – is helaas definitief het slachtoffer geworden van het nabestaandensyndroom: eenmaal uit de anonimiteit getreden raken ze verslaafd aan de aandacht van de media en is er altijd wel een reden om de publiciteit te zoeken. De reden zelf wordt van een steeds dubieuzer kaliber. Ik geloof dat hij nu oud-ministers wil aanklagen omdat ze Pim niet genoeg bescherming hebben geboden. Terwijl Pim dat zelf niet wilde. Volkert heeft gezegd dat hij Fortuyn niet had vermoord als hij beter beschermd was. Vandaar. Ik wil het niet eens weten.

                                                                             *

Ausmanw1web

Het was gisteren anders wel weer een hectisch dagje. Zo had ik het met advocaat Willem Jan Ausma en passant in Nieuwegein nog even over zijn bemoeienis met de moord op Ilona Nxc3xa9meth. Dinsdag is hij in Marokko bij het proces aanwezig, waar zijn clixc3xabnt Amin terechtstaat. Ik had gistermorgen nog een mailtje gekregen van Ilona’s zus, dat ze voor de pers eventueel beschikbaar is, maar dat er een vriendelijk verzoek is de familieleden niet te fotograferen, er zijn nog mensen die aan hun privacy hechten.

Wat ik niet wist is dat die verdachte Amin al in 2004 had opgebiecht tegen een medegedetineerde in Veenhuizen dat hij meer van de verdwijning van Ilona wist. Ik heb destijds, toen het net was opgelost, al geschreven dat ik het bizar vond dat het zolang heeft geduurd voor de politie die Amin te pakken had: de man had een verleden als zedendelinquent, had op zeer agressieve en levensbedreigende wijze een vrouw verkracht, ook nog eens op zo’n beetje dezelfde locatie, hij was ten tijde van de verdwijning van Ilona met verlof, het is toch ongelooflijk dat zo’n man pas twee jaar later door een toevallige tip in beeld komt?

Over wat ik gisteren nog meer heb meegemaakt, zal ik nog even het zwijgen bewaren. Er zijn een paar mensen die spontaan een hartverzakking zouden krijgen als ze het zouden weten. Maar dat komt nog wel.

                                                                     *

AsbakRoken begint onderhand een haast criminele activiteit te worden. In de Zwolse Courant staat een aardige cartoon van een groepje mensen dat met een raket naar de maan is gebracht, om daar een sigaretje op te steken: op aarde mag het niet meer. Zelf ben ik 12 jaar geleden al gestopt, ik vind het wel aangenaam dat er in de horeca niet meer wordt gerookt, maar het slaat allemaal wel erg ver door. Op z’n minst zouden er cafxc3xa9s moeten komen waar nog wel gerookt kan worden. Daar kan het personeelsbeleid uiteraard op worden afgestemd: iemand die daar bezwaar tegen heeft, gaat maar ergens anders werken. En de niet-roker die er last van heeft, gaat toch lekker naar een andere kroeg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: