Dagboek van dinsdag 22 mei

22 May

Adoptiemoederweb_1Vanavond half negen, Netwerk Nederland 2: de langverwachte reportage van Geertjan Lassche over een gestolen adoptiekind. Lang verwacht, omdat hij er maanden geleden al voor in India was. Hij is van het echte uitzoeken. Een bizar verhaal. In maart 1999 wordt een anderhalf jaar oud kind van de familie Kajendran uit Madras gestolen en verkocht aan een kinderhuis. Daar worden de papieren vervalst, het kind wordt geadopteerd en komt bij Nederlandse pleegouders terecht. Het leven van de bestolen ouders (op de foto de moeder) ligt helemaal overhoop, ze steken al hun energie in het zoeken van hun kind, de man verliest zijn baan.

In mei 2005 houdt de Indiase politie een bende kidnappers aan, na onderzoek herkennen de ouders hun kind direct. Het duurt nog tot februari 2007 voor de Indiase autoriteiten een verzoek doen aan de Nederlandse adoptieouders om een dna-test: de biologische ouders willen hun kind terug. Geen van beide ouderparen valt iets te verwijten, maar men kan zich het drama indenken, aan beide kanten.

                                                                     ********                                                               

Hammerstein_1Vanwege wat problemen met de internetverbinding heb ik het verhaal over Oscar Hammerstein en Jos van der Meer gisteren niet meer online gekregen, maar het is inmiddels gelukt. In het Algemeen Dagblad wordt Van der Meer – wiens Rolls Royce in de nacht na Hemelvaartsdag werd opgeblazen – in verband gebracht met Marco Eyk, de in Belgixc3xab geliquideerde Delftenaar. Had ik het gisteren toevallig ook net over, in een heel ander kader (de kroongetuigen Edgar en Pieter van L.). Hoe dan ook, het Hammerstein-verhaal staat hier

                                                  *********

Micky225_3Van Oscar Hammerstein naar Micky Hoogendijk is maar een kleine stap: beiden spelen een prominente rol in ‘Bom in de Laurierstraat’, over de aanslag op kunstenaar Rob Scholte. In het boek vertelt een getuige in een grote drugszaak dat de bom bestemd was voor Hammerstein. Het gaat om de grootste cocaxc3xafnevangst uit de Nederlandse geschiedenis, in 2003, met een oude zeesleper, De Otton. Toevallig had ik het daar gisteren nog over met een Belgische collega, die wat dingen aan het uitzoeken is over de haven van Antwerpen. Is nogal in het nieuws, als grootste aanvoerhaven van drugs. De lading van De Otton was eigenlijk ook bestemd voor Antwerpen, maar de loods durfde het niet aan de gammele boot over de Westerschelde te manoeuvreren.

Maar we hadden het over Micky Hoogendijk. Op het filmfestival in Cannes maakte ze bekend dat ze een filmsite begint waar jonge talenten hun korte films gratis kunnen vertonen (www.xs2dave.com) Ze heeft samen met zakelijk partner Jan Pieter Melchior (inderdaad, zoon van) een productiebedrijf. Filmacademies in Los Angeles en New York hebben al enthousiast gereageerd op het initiatief.

                                                        *******

Moniquejacobsenw1webklein_1Bij het Gerechtshof in Den Bosch is gisteren twaalf jaar gexc3xabist tegen Peter C.(45) uit Heerlen, voor poging tot doodslag op en verkrachting van een prostituee. Dat is een forse eis, die eigenlijk niet in verhouding staat tot het delict, maar dat heeft een oorzaak: justitie verdenkt de man eigenlijk van de moorden op vijf Heerlense heroxc3xafnehoerjes, maar er is geen spoor van bewijs. Het onderzoek loopt nog steeds, maar het schiet niet echt op en deze verdenking wordt angstvallig buiten de verkrachtingszaak gehouden.

De zaak lijkt als een nachtkaars uit te gaan, terwijl Peter C. vorig jaar nog in de media werd afgeschilderd als een van de grootste seriemoordenaars uit de Nederlandse geschiedenis. Hij werd ook in verband gebracht met de moord op Monique Jacobse, het Meisje van de Heul. Peter verbleef dertig jaar geleden in een internaat in Maarsbergen, toen achter een parkeerplaats het lijk van een onbekend meisje werd gevonden.

Uit allerlei onderzoek bleek dat het om de verdwenen Monique Jacobse uit De Bilt moest gaan, maar vorig jaar, op het moment dat Peter C. vastzat en het graf van ‘Monique’ werd blootgelegd, bleek Monique springlevend: ze woonde in de Verenigde Staten en wist niet dat haar familie al dertig jaar naar haar op zoek was.

Voorzover ik weet is nog altijd niet bekend wie het Meisje van de Heul wel was. Er kwam een verdwenen Duitse in aanmerking, maar of dat onderzoek al iets heeft opgeleverd is niet bekend.

                                                                  *********

Bokito2balk_1Dinsdag bepsterdag: op www.bepster.com staat nu de nieuwe wekelijkse column, dit keer met een lichte toespeling op Bokito, maar eigenlijk gaat het over een ‘fokverbod voor aso’s’. Of er niet eens een eind moet komen aan het ongebreideld laten voortplanten van mensen van wie duidelijk is dat ze niet goed kunnen zorgen voor hun nageslacht.

Over Bokito lees ik verschillende berichten: volgens de Telegraaf wil het slachtoffer een schadevergoeding en heeft ze al een letseladvocaat in de arm genomen, volgens het Algemeen Dagblad wil ze juist geen aanklacht indienen. Of was het net andersom? Hoe dan ook, de kranten waren elkaar ook al in de haren gevlogen over de
foto’s of filmpjes van het drama en zo hoort het ook.

Een andere optie is niet aan de orde, geloof ik. Dat Blijdorp een claim indient. Wegens uitlokking en jarenlange ophitsing en als het beest er dan eindelijk op ingaat is het weer niet goed. Van een aap kun je toch moeilijk een zachtzinnig liefdesspel verwachten. Of is dit wat te kort door de bocht?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: