Dagboek van woensdag 16 mei

16 May

Petervanzunderd

"P.J. (Peter) van Zunderd (55 jaar) wordt de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van het LSOP, het Politie Onderwijs- en Kenniscentrum in Apeldoorn. Hij volgt P.D. (Peter) IJzerman op. De benoeming gaat in op 1 december."

Nu, zal men zeggen, wat kan mij dat schelen? Nou, dat zullen we nog wel eens zien. Kijk, deze Peter van Zunderd is niet de eerste de beste. Hij is nu korpschef van de KLPD, de belangrijkste politieorganisatie. In 2000 was hij project-Directeur-Generaal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om het Europees Kampioenschap voetbal in goede banen te leiden. In datzelfde jaar is hij uitgeroepen tot overheidsmanager van het jaar. Zie foto met minister Zalm.

Nu, zal men zeggen, het kan mij nog steeds niks schelen.

"Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bezoekt donderdag 6 januari het Rampen Identificatieteam (RIT) in Phuket. Het RIT, dat onderdeel is van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), is sinds een aantal dagen in Phuket aanwezig om daar slachtoffers van de zeebeving te identificeren. De minister brengt het bezoek samen met de korpschef van het KLPD, Peter van Zunderd."

Nu, zal men zeggen, het boeit mij nog steeds niet.

Toch komen we al een beetje in de richting. Het gaat om het warmhouden van overzeese contacten. Dat is erg belangrijk. Ik krijg signalen van de Antillen dat Van Zunderd daar bezig is aan een soort afscheidstoernee, waarbij zo’n beetje op elke Antil een geldverslindende receptie wordt gehouden en waarvoor veel wordt ingevlogen.

Dat invliegen van Nederlandse politiemensen valt daar toch al erg op. Er moeten heel veel contacten worden onderhouden met oud-collega’s die ooit op de Antillen hebben gediend, waarbij de partner meegaat omdat het nu eenmaal niet vertrouwd is om in je eentje in zo’n tropisch land te vertoeven.

En waar gaat het allemaal over? Dat de aanwezigheid van de Nederlandse politie aldaar leidt tot ook maar xc3xa9xc3xa9n grammetje minder aan cocaxc3xafnedoorvoer, is een illusie, dat weet iedereen. Hoe zou het toch komen dat onze vaderlandse politici, ambtenaren, journalisten en politiemensen zoveel belangstelling hebben voor die eilandjes daar? Zelfs zoveel dat een politieman die van baan verandert, zich genoodzaakt ziet persoonlijk afscheid te nemen?

Het verdriet om het afscheid zal nog wel meevallen, daar. Ik kan me ook voorstellen dat Van Zunderd in zijn nieuwe functie ook nog wel eens die kant uit moet. Het is belangrijk dat er zich eens wat jonge Antillianen bij de politieschool aanmelden, er is daar nog een hoop werk te doen. Het recruteren van aanwas op Schiermonnikoog – om maar wat te noemen – heeft toch iets minder prioriteit.

                                                         ********

StrootmancoverOok politie: op 22 mei is er een pro-formazitting in de zaak waarvoor Richard L., de foute Rotterdamse ex-rechercheur, is aangehouden. Uit de ten laste legging wordt duidelijk waar betrokkenen van worden verdacht. Hoewel Richard L. zelf schijnt te hebben geventileerd dat hij denkt er met een lichte straf vanaf te komen, zijn de aanklachten toch bepaald niet mals. Het gaat om de smokkel van 180 kilo cocaxc3xafne, in een lading bananen, en de voorbereidingen voor een transport van nog eens 600 kilo via Guinee-Bissau.

Een van de vier verdachten is een zekere Bob van N. Voor insiders geeft dat een lichte schok van herkenning: hij was compagnon van Cock S., een van de bekendste en grootste drugsbaronnen van het Rotterdamse havengebied. Het was juist deze organisatie die door Richard L. te vuur en te zwaard werd bestreden, toen hij nog rechercheur was. Zijn fanatieke jacht in deze zaak was zelfs min of meer de sleutel tot zijn ondergang: toen de leiding hem terugfloot, ging hij in z’n eentje door. Komisch, dat hij die organisatie nu van een geheel andere kant benaderde. Henk Strootman schreef een boek over de wederwaardigheden van Richard L. Zie ook hier

                                                     *********

Neeliekroes_1Vorige week vroeg ik me af waar het geld van die mega-bierboete heengaat. Neelie Kroes en haar Europese anti-kartelclub wil ettelijke honderden miljoenen van ‘onze brouwers’, omdat ze geheime prijsafspraken zouden hebben gemaakt. Uiteindelijk betalen wij als consumenten dat. Gelukkig blijk ik niet de enige die zich hier enige zorgen over maakt, de VVD heeft zelfs Kamervragen gesteld en ervoor gepleit dat deze boete in de Nederlandse staatskas vloeit in plaats van in de Europese.

Helaas, dat gaat niet. Dan had de NMA, de Nederlandse tak, dit onderzoek moeten aanzwengelen, Neelie was ‘ons’ net voor. Ik geloof dat er wat mensen zijn die hier heel erg boos om worden, maar gelukkig heb ik geen verstand van politiek, het is allemaal vast heel goed voor de Europese gedachte.

                                                                  ******

Hells12web

"Politieinval bij Bakkerij De Krakeling. Bakkersechtpaar verdacht van nauwe banden met Hells Angels."

Zou leuk berichtje zijn. Toch? Een gemotoriseerde engel heeft een taart besteld bij de bakker en wat blijkt? Is-tie kort daarna door het rode verkeerslicht gereden! Conclusie: bakkerij De Krakeling is een criminele organisatie, die hand- en spandiensten verleent aan misdadigers!

"Twee leden van de Nederlandse Hells Angels zijn rechtstreeks betrokken geweest bij de levering van wapens en explosieven aan de terroristische organisaties Hezbollah in Libanon en de IRA in Noord-Ierland. Dat verklaren twee nieuwe kroongetuigen in het zogeheten Acroniem-onderzoek, het strafrechtelijk onderzoek naar de Hells Angels, zo hebben betrouwbare bronnen aan het ANP meegedeeld."

Eh, de IRA? Was daar niet iets mee?

No Responses to “Dagboek van woensdag 16 mei”

 1. Ton Biesemaat May 16, 2007 at 9:39 am #

  Er was in het verre, verre verleden een Groep IJzerman bij de Amsterdamse politie. Ik meen dat ze onafhankelijk van de PID en BVD opereerden. Die groep viste ooit in de roerige tijd in de nadagen van het magisch centrum Amsterdam interessante informatie naar binnen. En dan is er ook nog een dame IJzerman die bij de BVD werkte en een heldenrolletje speelde rondom de landmijnenaffaire en klokkenluider Fred Spijkers. Wat zo’n naam al niet naar boven haalt!

 2. RKMN May 16, 2007 at 10:14 am #

  Goedemorgen HJ,

  heb dhr van Zunderd vrij recent mogen ontmoeten in een groot hotel in Adam, hier was een bijeenkomst met allerlei politiemensen uit de hele wereld. Toch het eea gewend in het hotelwezen, maar deze voorstelling sloeg echt alles! kosten nog moeite werden er bespaard, alles tot in het uiterste. Dagelijks een groep mensen van de BVD om te checken op bommen….hondenbrigade…kon niet op.
  De heer in kwestie is een verwend, vervelend en onmogelijke man! Gewoon een eikel.
  Het hele circus over drie dagen heeft een fortuin gekost.
  Snel met pension die man, en nooit meer een openbare funktie geven!

 3. Ruud May 16, 2007 at 1:25 pm #

  Om op de C.V. van Ijzerman nog een korte aanvulling te geven, hij was ook Commisaris van de Politie in Enschede.

 4. Ton Biesemaat May 16, 2007 at 1:38 pm #

  @Ruud
  Enschede was dat niet boem?

 5. Ruud May 16, 2007 at 2:43 pm #

  Ton,
  Ja dat was in de buurt van de Grolsch brouwerij. Nadien Brand bier?

 6. macamba May 17, 2007 at 12:26 am #

  Op Aruba is het al niet veel beter. Wat mij altijd opvalt is dat de heren politici in Den Haag altijd zo’n grote mond hebben en de boel wel eens even gaan rechtzetten op “dat” eiland. Eenmaal aangekomen zijn ze zo stil als muizen, worden gefeteerd bij de beesten af, receptie hier en nog 3 daar en
  dan nog even lekker in de duurste restaurants eten, 5 sterren hotel, vrouw mee inderdaad en zo hebben de heren politici weer eens een gratis vakantie op zoek met betaling van een hoge toeslag omdat ze op buitenlandse zakenreis zijn. Vergat ik te zeggen dat ze allemaal business class KLM zitten? Nee voor de show in Nederland zorgen ze wel maar als het puntje bij het paaltje komt zijn het allemaal ja-knikkers en kontelikkers. 1 ding hebben ze wel van de Arubaanse politiek inmiddels overgenomen : “goed voor je zelf zorgen” !!!

 7. Renee Jongmans August 14, 2008 at 9:29 am #

  Wie kan mij mailen wat de familienaam van Wout K. op Bonaire is?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: