Dagboek van dinsdag 15 mei

15 May

Madeleine3_1 "Toen ze was ingestapt zag ik hoe ze de benen over elkaar sloeg en haar jas openknoopte, waardoor een deel van haar schouder blootkwam. Dat wond me op," zei T. fluisterend tegen de rechter. "Ik kreeg opeens zin om haar te versieren."

Wat ‘triggert’ een lustmoordenaar of verkrachter? In de column op www.bepster.com ga ik daar vandaag verder op in.

Wat ‘triggerde’ de ontvoerder van Madeleine McCann? Eigenlijk had ik in Portugal moeten zijn, de verdwijning van het driejarig (hopelijk inmiddels vier-) Britse meisje interesseert mij veel meer dan – om maar wat te noemen – het Holleeder-circus. Ik weet het, ik trap de meeste bezoekers hiermee op het hart, maar de ‘georganiseerde criminaliteit’ vind ik minder boeiend dan drama’s waarbij het gaat om de vraagt: wat drijft de mens? Bij criminelen is dat meestal nogal eenduidig (geld).

Alainremue1

Het verbaast mij dat er in Nederland zo weinig belangstelling is voor die zaak, alsof het alleen maar interessant is als het om een Nederlands kind gaat. De kranten gooien er met de pet naar, van de weekbladen heb ik niks gehoord, dus dat zal ook uitdraaien op knipselverhalen. Ik ben met deze site nog het een en ander van plan, als dat allemaal lukt ga ik in het vervolg meteen op dit soort zaken af en bericht ik van ter plekke.

Nova had gisteren het laatste nieuws over de ontvoering en een interview met de Belgische ‘superspeurder’ Alain Remue (foto rechts). Dankzij hem werden vorig jaar in Luik die twee vermoorde meisjes gevonden, hij speelde in de Dutroux-zaak een belangrijke rol en het zou verstandig zijn geweest hem in Portugal in te schakelen. Hij gebruikte de term ‘een situationele dader’. Is eigenlijk wat ik bedoelde met: de gelegenheid maakt de dief. Of dat bij Madeleine zo is, is uiteraard nog de vraag.

Madeleinemurat1web

Madeleinemurat2web

Wat mij verbaast: er is een duidelijke verdachte op het oog, Robert Murat, een pas gescheiden man van Brits-Portugese origine die dicht in de buurt woonde en zich volgens Britse journalisten opvallend had gedragen: net iets te veel op de voorgrond, pogingen doen de pers op een ander been te zetten. Het deed de ervaren misdaadverslaggevers denken aan het gedrag van de beruchte concierge Ian Huntley die in 2003 de meisjes Holly en Jessica ontvoerde en vermoordde.

In Nederland kennen we ook heel veel van die zaken, waarbij de moordenaar een bekende is en bij de opsporing, de begrafenis, de stille tocht en dat soort zaken een opvallende rol speelt. Ik kan mij zo wel vijf van die gevallen voor de geest halen. Maar blijkbaar heeft geen van de Nederlandse krantenverslaggevers gisteravond naar Nova gekeken, geen van de kranten brengt het als nieuws. Een gemiste kans, slordige journalistiek: zojuist (vanmorgen) is de man officieel aangehouden als verdachte (gisteravond zat hij overigens al op het politiebureau).

Als Robert Murat (33) inderdaad de ontvoerder is, kan hij een opmerkelijk motief hebben: hij is pas gescheiden, woont bij zijn 71-jarige moeder Jennifer op amper honderd meter van de plaats delict (althans: ontvoering) en heeft zelf een dochtertje van ongeveer dezelfde leeftijd als Madeleine, dat ook nog eens als twee druppels water op haar lijkt.

                                                                   *******

Hardloopster Kristijna Loonen heeft zich weer eens misdragen, dit keer in Engeland. De organisatie daar wil haar nooit meer terugzien. Begrijpelijk, ze deed er net als in Nederland: vloeken, schelden, dingen omver gooien. Zou het aan de tijd van het jaar liggen? Vorig jaar speelde het ook in deze periode. Afgelopen zaterdag was de halve marathon van Raalte. Vorig jaar heb ik daar aan meegedaan (dit jaar niet, wat te weinig getraind door drukte en blessure) en toen heb ik het er nog even met Luc Krotwaar over gehad.

Wat ik niet helemaal begrijp: Kristijna heeft een psychische stoornis, dat is wel duidelijk. Laten we ‘t op borderline houden. De manier waarop ze uit haar slof schiet tijdens wedstrijden, is onacceptabel: vrijwilligers uitschelden, andere lopers wegduwen en schoppen, tafeltjes met drinken ondersteboven gooien, argeloze toeschouwers letterlijk en figuurlijk aanvallen. Maar dat is xc3xa9xc3xa9n ding. Dat ze vervolgens dan ook nog in interviews alles bagatelliseert en andere de schuld geeft, is helemaal te dol om los te lopen. Dat mens moet gestopt worden. Zie voorts eventueel: Nooit meer CPC en Kristijna Loonen

No Responses to “Dagboek van dinsdag 15 mei”

 1. Frank May 15, 2007 at 9:51 am #

  Ik vond de uitzending een hoog ‘het zou kunnen’ gehalte hebben. Allemaal erg speculatief. Als die Britse journalist nou eens niet de dader zou zijn, is hij dan nu al niet zeer beschadigd?
  Het gissen naar een dader hoort in een justitieel onderzoek plaats te vinden. Een onderzoek naar een dader is toch – cold cases daargelaten – echt wat anders dan de verslaggeving erover.

  Beste Frank,

  het gaat niet om een journalist, dacht ik, hij is als tolk opgetreden voor Britse media. Feit is dat de politie zijn woning heeft doorzocht, hij is een potentixc3xable verdachte, dat is mijns inziens actueel nieuws dat gemeld moet worden. Als hij onschuldig is, komt dat snel genoeg aan het licht en dan zal dat ook uitvoerig worden vermeld.

  Hendrik Jan

 2. Patrick May 15, 2007 at 10:48 am #

  Die Portugezen hebben wel een enorm gevoel voor humor.. Neem bijvoorbeeld die Portugese vrouw, die eveneens als tolk optreedt. Zij vertelde dat ze kort geleden nog met Robert Murat in een koffiebar stond en een klein gesprekje met hem heeft gevoerd. Op zich niets mis mee natuurlijk.

  Maar wat zij daarna zei, stoot mij toch wel ernstig tegen de borst. Volgens haar ging ‘de grap’ de ronde dat Robert Murat wel eens de dader kon zijn. Waarop zij het nog eens erger maakte door te zeggen: ‘zoals grappen vaak gaan.’ (of iets in die trend)

  Nou het spijt mij wel. Maar naar mijn idee zijn die Portugezen in de Al Garve niet helemaal fris in hun bovenkamer.

 3. Frank May 15, 2007 at 4:58 pm #

  Kristijna ging trouwens in Ierland (Dublin) door het lint (niet het finishlint, helaas). Het zou goed zijn als de Atletiekunie nu actie onderneemt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: