Dagboek van maandag 14 mei

14 May

Madeleine1_1Als ik mij niet vergis was het Jolande van de (Tele)Graaf die als eerste meldde dat de vader van Madeleine McCann, het in Portugal ontvoerde Britse meisje, een jaar als cardioloog in het VU-ziekenhuis in Amsterdam heeft gewerkt. Geeft het drama nog een beetje Nederlands tintje. Het tipgeld is inmiddels opgelopen tot 3,7 miljoen euro, maar ik vrees dat het ‘m niet in de hoogte van het geldbedrag zit.

De intrigerende vraag is: was het de gelegenheid die de dief (in dit geval ontvoerder/verkrachter/moordenaar) maakte? Als de man xe2x80″ want daar gaan we maar even van uit xe2x80″ deze Madeleine niet zo xe2x80x98gemakkelijkxe2x80x99 had kunnen meenemen, had hij dan niks gedaan? Is hij op het idee gekomen toen hij zag dat een van de ouders om het half uur naar het appartement ging om de boel te controleren, of loerde hij al langer op dit meisje. Of op een jong kind in het algemeen en wachtte hij gewoon zijn kans af? En wat als hij nu niet had toegeslagen, had hij het dan ergens anders geprobeerd of zou hij er helemaal van hebben afgezien?

Ik las dat er geruchten gaan dat er al eerder een man in de buurt was gesignaleerd die xe2x80x98ongezonde belangstelling toondexe2x80x99 voor jonge kinderen in het vakantiepark. Dat zou kunnen, natuurlijk, maar het is ook iets dat je achteraf gemakkelijk bedenkt en xe2x80x98ongezonde belangstellingxe2x80x99 is nog heel wat anders dan daadwerkelijk een kind ontvoeren. Het lijkt mij dat iemand die zoiets vergaands van plan is, zich juist extra gedeisd houdt.

Dezelfde vragen kun je stellen bij de moord op Annick van Uytsel, in Belgixc3xab. Kwam daar iemand pas op het idee toen hij haar xe2x80x99s nachts alleen naar huis zag fietsen en was er anders niks gebeurd? Ook die zaak is nog niet opgelost, dus dat antwoord zal nog even op zich laten wachten. Ik heb er wel wat ideexc3xabn over, als ik de lange lijst van dit soort misdaden bekijk. Wie daarin gexc3xafnteresseerd is: mijn wekelijkse column op www.bepster.nl gaat er ook over (morgen).

Annickmarchal_1Afgelopen zaterdag is Annick begraven. Op de website van Het Belang van Limburg (www.hbvl.be) staat een fotoverslag. Wie herkent niet de man op de foto links?

                                               ******

Zwolsman1webHet was mij even ontgaan, pas toen ik de column van John van den Heuvel in de Telegraaf van gisteren las, drong het tot mij door: het hele gedoe rond de inval bij Charles Zwolsman is een opgeblazen zak lucht. Tenminste, daar lijkt het ernstig op. Advocaat Piet Doedens had ontdekt dat de recherche op oneigenlijke gronden huiszoeking had verricht bij de hasjbaron. Hoewel er een enorme hoeveelheid drugs werd aangetroffen, leek het op een fiasco uit te draaien: de politie mag niet zomaar een inval doen.

Uit een proces-verbaal dat niet bij de officixc3xable stukken zat, bleek dat de recherche een zogenaamde informant compleet uit de duim had gezogen. Schandalig. De Telegraaf kreeg de primeur, Doedens mocht bij Knevel en Van den Brink opdraven en Zwolsman leek af te stevenen op vrijspraak of op z’n minst een fikse strafkorting.

Wat blijkt nu? Het zogenaamde proces-verbaal was nep. Doedens is een oor aangenaaid, de Telegraaf gaat (een beetje) mee in de afgang. Zoals het nu lijkt. Of is er toch meer aan de hand? Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat het proces-verbaal inderdaad een falsificatie is, maar dat het wxc3xa9l de werkelijke gang van zaken weergeeft. Het is John van den Heuvel en Bert Huisjes wel toevertrouwd dit haarfijn uit te zoeken.

                                                            *********

Joranboek_3Over die huiszoekingen op Aruba, bij de familie Van der Sloot en de gebroeders Kalpoe, hebben wij van de misdaadtak natuurlijk zo onze ideexc3xabn, maar afgezien daarvan: het lijkt er toch op dat justitie meer aanwijzingen heeft dan men kwijt wil. Joran en de Gebroeders zijn behoorlijk serieuze verdachten voor wat er met Natalee Holloway is gebeurd.

In het weekblad Libelle – ja, je moet de literatuur bijhouden – staat een interview met de moeder van Joran, Anita van der Sloot (50), die tot nu toe meestal buiten beeld bleef. "Dat Joran had gelogen, was voor mij een grote schok". Luidt de kop.

Heb ik iets gemist? Joran was nota bene onder psychiatrische behandeling geweest omdat hij zo pathologisch tegen de klippen op loog en dan is zijn moeder verbaasd? "Hij was toen echt een kleine rotzak", zegt ze ook, en: "Hij loog, stal eens de telefoon van zijn broertje, dat soort dingen. Joran heeft een boek geschreven over de afgelopen periode en daaruit blijkt ook dat hij ons maandenlang voor de gek heeft gehouden. Hij leidde een soort dubbelleven."

Joranlibelleweb

Pa en ma geloven hem nu wel. "Ik ben eigenlijk steeds overtuigd geweest van Jorans onschuld. Hxc3xa9xc3xa9l even heb ik aan zijn verhaal getwijfeld. Paul ook. Heel even dachten we: zou er iets gebeurd zijn, een ongeluk ofzo, wat hij ons niet durft te vertellen?" Maar een goed gesprek met Joran overtuigde haar ervan dat Joran dit keer niet loog. De politie lijkt daar aanzienlijk minder zeker van.

                                                 **********

Op de website van het Algemeen Dagblad:

                                                                

Dode gevonden in sloot De Lier

DE LIER – Een nog onbekende man is zondagmorgen dood gevonden in een sloot aan de Burgerdijkseweg in De Lier.

De man werd met zijn brommer om acht uur gevonden door voorbijgangers. De politie onderzoekt hoe de man in de sloot terecht is gekomen. Onduidelijk is of hij is aangereden of door andere oorzaak met bromfiets en al te water is geraakt en wanneer dat precies is gebeurd. Ook de identiteit van de man is nog niet bekend.

REACTIES:

ik ken willem uit de kroeg

vrijdagavond heb ik hem nog gezien..

en nu is hij er niet meer.

Heel veel sterkte voor Linda en zijn kinderen

                 &nb
sp;                                             *********

JohndemolOp het weblog jampot kwam ik een intrigerende gedachte tegen. De voetbalcompetitie is nog nooit zo spannend geweest als dit seizoen, onder Talpa/Tien. Hoe krijg je ‘t voor mekaar, tot de laatste seconde onzeker wie landskampioen zou worden. Dat lijkt wel door John de Mol zelf geregisseerd. Het enige wat eraan ontbrak: dat de kijkers met sms’jes konden bepalen wie kampioen zou worden, net als bij het eurovisie songfestival.

Bij dit alles is er xc3xa9xc3xa9n schrale troost: niet alleen Nederland, heel Europa is reddeloos verloren. Sms’jes sturen om een stem uit te brengen op een wezenloze competitie, hoeveel gekker gaat het nog worden?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: