Dagboek van zondag 13 mei

13 May

Schiphol1web_1

Het lijkt soms of er in het afgelopen seizoen op televisiegebied maar xc3xa9xc3xa9n onderwerp is dat er echt toe doet: het succes van Pauw & Witteman en of Knevel en Van de Brink dat een beetje kunnen evenaren. Laat ik er dit van zeggen: er is niks gemakkelijkers dan zoxe2x80x99n praatprogramma, je kunt in principe elke journalist met een beetje vlotte babbel daar neerzetten en men kijkt toch wel. De Bekende Nederlandse IJdeltuiten komen toch wel opdraven, de redactie doet wat voorwerk, bedenkt een paar vragen en klaar is Kees, of Piet, of Jan. Eigenlijk heeft het met journalistiek niks te maken, het is vrijblijvend geleuter, er komt nooit echt nieuws uit.

Ik hoorde een aantal jaren geleden toevallig het interview van Thijs van den Brink met Pim Fortuyn, voor de radio. Vanaf dat moment heb ik een ongelooflijke hekel aan de interviewer Van den Brink (als mens lijkt hij mij niet onaardig). Het heet scherp interviewen, ik vind het van een dommigheid die mij steeds doet denken aan Kermit de Kikker en Willebrord Frxc3xa9quin, een persiflage op een journalist. Als interviewer wil je een bepaald antwoord horen. De ondervraagde wil dat niet geven, vervolgens wordt er een kwartier lang doorgedramd en gezeurd, de ondervraagde raakt gexc3xafrriteerd, roept toch iets dat in de richting komt en de journalist met zijn grote bek heeft gewonnen. Het vervelende is dat de meeste mensen het idee krijgen dat alle journalisten zulke irritante betweterige schreeuwers zijn. Je schaamt je dood als je in onbekend gezelschap zou moeten zeggen dat je journalist bent (doe ik dan ook zelden).

Op een paar uitzonderingen na stelt de televisiejournalistiek in Nederland niks voor. Ik kan me uit de afgelopen jaren van het NOS-journaal of van het RTL-nieuws geen enkele scoop voor de geest halen. De enige programmaxe2x80x99s die zelf onderzoek doen en met nieuws komen: Netwerk (eigenlijk alleen als Geertjan Lassche bezig is geweest), Peter R. de Vries en Zembla. Op alfabetische volgorde, hoeft dxc3¡xc3¡r in elk geval niemand boos over te worden.

Wat mij betreft zijn er de afgelopen jaren maar twee nieuwe talenten aan de horizon verschenen, toevallig allebei Joris: Luyendijk en Linsen. De eerste Joris wordt volgens mij vaak verkeerd begrepen, de op hun pikjes getrapte oorlogscorrespondenten voelen zich persoonlijk aangevallen, alsof ze allemaal waardeloos werk doen. Daar gaat het niet om, het gaat erom dat je als journalist duidelijk maakt onder wat voor omstandigheden je je werk doet en dat je niet zoveel wijsheid in pacht hebt als je suggereert. Interviews maken zoals Joris Linsen dat doet op Schiphol, is een van de moeilijkste onderdelen van het vak. Willekeurige mensen aanspreken en daar zoveel boeiende informatie uit krijgen en ze toch in hun waarde laten, dat is echt knap. Zet daar de Pauwen, Wittemannen, Knevels en Van den Brinken maar eens neer, dat wordt lachen.

No Responses to “Dagboek van zondag 13 mei”

 1. Henrike May 13, 2007 at 10:31 pm #

  Klinkt gefrustreerd. Niet helemaal duidelijk waarom je je zo druk maakt om collega-journalisten. Persoonlijk ben ik geen fan van Peter R. de Vries, al doet ie inderdaad goeie onderzoeken. Maar als we het hebben over journalisten die een bepaald antwoord willen horen, dan is hij er xc3xa9xc3xa9n. Ik vind interviewers als Paul Witteman en Rob Trip persoonlijk goed. Smaken verschillen natuurlijk, gelukkig maar. Het is fijn dat er verschillende stijlen van interviewen zijn. Zo is er voor ieder wat wils!

  Beste Henrike,

  het gaat mij niet zozeer om de personen, maar om de mening dat het interviewen van bekende Nederlanders, politici en andere meewerkende personen in praatprogramma’s niet zo erg moeilijk is, dat dat erg wordt overschat. Dat kun je niet vergelijken met de interviews in documentaires en reconstructies. Of Peter R. een goed interviewer is zal moeten blijken als zijn talkshow van start gaat, de interviews in de reconstructies zijn nogal sturend, maar dat is een andere categorie.

  Hendrik Jan

 2. peter May 14, 2007 at 10:15 am #

  Beste Hendrik Jan,
  Het is alweer van twee jaar geleden, maar ik wil de scoop van Editie NL (RTL4) over de miljoenen verslindende (her)verbouwing van de twee etages voor de Raad van Bestuur van het UWV in herinnering brengen. Is de journalist een jaar mee bezig geweest, vaak tegen de klippen van gefabriceerde departementale rapporten op. Heeft de verslaggever de VVOJ (Vereniging van onderzoeks-journalisten) Jaarprijs opgeleverd. Maar topegegeven: er is te weinig aandacht voor echt onderzoek bij de grote landelijke nieuwsrubrieken. En dat is zonde, want er is heel erg veel te onderzoeken!

 3. David van Swol May 14, 2007 at 8:01 pm #

  Beste Hendrik Jan,

  Je poneert een interessante stelling
  “interviewen van bekende Nederlanders, politici en andere meewerkende personen in praatprogramma’s is niet zo erg moeilijk en wordt erg overschat” (ik citeer je niet helemaal letterlijk maar dat wel de essentie van wat je zegt)

  Ik denk juist dat je het vak interviewen onderschat. Natuurlijk wat de Bridget Maaslandsen van deze wereld doen is niet zo moeilijk. Maar als ik een Frxc3xa9nk van der Linden bezig zie dan blijkt maar al te zeer dat interviewen een vak is en dat er maar een paar daar echt meester in zijn. Om bij jou mxc3xa9tier te blijven zijn artikel over bijvoorbeeld de moeder van een van de leden van de bende van Venlo, daar kunnen Peter R de Vries, Bart Middelburg, jij en andere misdaadjournalisten alleen maar van dromen. Ik wil niet naar doen maar dat niveau haalt slechts een enkeling en dat heeft aanzienlijk meer om het lijf dan een vlotte babbel opzetten.

  En trouwens ik lees nooit weblogs behalve die van jouw, keep up to good work. Kom je nog met interessante dingen over Holleeder? Of de zaak rondom die milieambtenaar/nunspeet/volkert?

  Groeten,

  David

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: