Dagboek van vrijdag 27 april

27 Apr

Efendi3web

Ik lees dat SP-raadslid Efendi K. uit Dongen is opgepakt wegens verboden wapenbezit en dat men verbaasd is dat hij een strafblad heeft op dit punt.  Daar heeft-ie niks van gezegd, volgens de voorzitter van de SP, Jolanda van Osta. Hij mag het dan tegenover haar niet hebben vermeld, Efendi heeft daar nooit een geheim van gemaakt. Ik heb vorig jaar een interview met hem gemaakt over zijn betrokkenheid bij de moord op Tinka van Rooij.

Tinka5225Daar heeft hij onschuldig voor vastgezeten, maar hij vertelde toen wel dat er bij de huiszoeking in zijn garage op het industrieterrein een wapen was aangetroffen. Volgens hem hebben alle ondernemers daar zo’n ding, het is er vooral ‘s avonds nogal onveilig, er wordt veel ingebroken. Hij heeft door zijn onterechte arrestatie veel schade geleden, maar hij kreeg er geen cent voor: omdat hij een wapen had, dus was hij toch schuldig. Had dan wel niks met Tinka te maken, maar zo gaat dat. Dat heeft overigens ook in Aktueel gestaan, dus laat niemand nu doen alsof Efendi daar stiekem over heeft gedaan.

Op mij maakte Efendi een heel goede indruk. Het is niet precies bekend wat er nu aan de hand is, het zou mij niet verbazen als het nog steeds over hetzelfde wapen gaat of om een soortgelijke situatie. De reacties op de site van de Telegraaf zijn misselijkmakend: dom, rechts gebral, over Turken en maffia. Hoe dan ook, jammer voor Efendi en jammer voor de SP, in de politiek kun je je dit soort dingen niet veroorloven.

Het interview met Efendi staat hier

Op de foto heb ik hem niet gebalkt. Als hij aangeeft dat hij dat liever wel heeft, doe ik het direct, maar het lijkt mij op dit moment onnodig criminaliserend.

                                                                      *******

Alberto2Over gebrek aan voorpubliciteit heeft-ie niet te klagen, Alberto Stegeman. Al anderhalve week lang worden er aankondigende filmpjes uitgezonden en de kranten staan er ook al geruime tijd een beetje bol van. Zondagavond bij SBS6 gaat Stegeman undercover in de wereld van de dierenseks.

Kunnen we eerst xc3xa9xc3xa9n ding afspreken? Wat Stegeman doet, past goed in de traditie van SBS, hij mag zich wat mij betreft de opvolger van Menno Buch noemen, die een zonderling filmde die serieus met een opblaaspop in de weer was. Hij mag zich ook de Ralph Inbar van de zelfkant noemen, maar alsjeblieft niks met journalist. Hij maakt televisieprogramma’s, dat is in dit geval toch heel wat anders.

Ik weet niet of voor Marianne Thieme, van de Partij voor de Dieren, een plekje is ingeruimd in Stegemans onthullende reportage, maar wat is eigenlijk het probleem? Een paar weken geleden stelde iemand een vraag over seks met dieren, voor de advocatenrubriek in Aktueel. Advocaat Van der Biezen gaf er een nogal nuchter antwoord op. Met dierenmishandeling heeft het niets te maken, tenminste niet als het gaat om een schaap of een pony, wel als het een kip of een kat betreft.

Tja, daar zit wat in. Of denken de Alberto’s van deze wereld dat een pony van zo’n ‘verkrachting’ een trauma overhoudt? Ik hoop dat hij niet zo onkies zal zijn dat hij de dierenbeul van Twente aanhaalt, of andere gevallen waarbij sprake is van ernstige dierenmishandeling. Dat zijn zaken waar je als undercover-journalist wxc3xa9l iets hebt te zoeken, maar een gefrustreerde zielepoot meelokken naar een paard in de wei, dan ben je zelf ziek (en de zender ook).

Ik concludeer dit op basis van wat ik aan voorpubliciteit heb gezien. Misschien zit ik er helemaal naast en is het een geweldige uitzending. Dat hoor ik dan maandag graag, ik ga zelf niet naar deze ranzigheid kijken.

                                                                         *******

Brighteyes2"Now a red carpet bagger makes a blackberry call".

Is een regel uit een liedje van de nieuwe cd van Bright Eyes. Zal voor veel bezoekers totaal abracadabra zijn, dus ik leg het even uit. In de linkerkolom op deze pagina, helemaal onderaan, staat al een paar weken een advertentie voor een blackberry. Ik heb de rest van de advertenties erafgegooid, ik wil er af en toe alleen nog eentje als ik het zelf interessant vind.

Met die blackberry’s is iets raars aan de hand. In de Verenigde Staten schijnt het een enorme hype te zijn, vorige week stond er nog een berichtje in de krant dat de halve financixc3xable wereld op z’n gat lag omdat er een storing was die het blackberry-verkeer lamlegde. Bij ons is er in de Tweede Kamer mee gexc3xabxperimenteerd, maar daar hoor je niet veel meer over.

Een blackberry is iets groter dan de meeste mobiele telefoons, je kunt er ook gewoon mee bellen, maar hij is vooral bedoeld om altijd en overal met e-mail en internet te kunnen werken. Wel een tikkeltje schrijnend, voor mij: ik heb al een veel duurdere oplossing, die in feite hetzelfde werkt, ook met zo’n klein toetsenbord. Het apparaat uit de advertentie kost maar 49 euro meer (twee jaar geleden was dat nog 600 euro) en is nog een stuk gebruikersvriendelijker dan die van mij (en heeft een nog mooier schermpje en werkt met een wieltje). Ik ben wel benieuwd of de echte blackberry-rage in Nederland ook nog toeslaat.

Wat een ‘red carpet bagger’ is? Is wat ingewikkeld, zit eigenlijk een heel verhaal achter, om het simpel te houden: een carpet bagger is een combinatie van een rugzaktoerist en een zwerver, heeft nog iets te maken met de tijd van de slavernij. Dat ‘red’ is een woordspeling (met het black van berry). En Bright Eyes is niet het liedje van Art Garfunkel, maar de naam van een popgroep. Zo hoor je nog eens wat. De hele tekst van het lied staat hier

No Responses to “Dagboek van vrijdag 27 april”

 1. Rob April 27, 2007 at 10:25 am #

  inderdaad bagger zo’n uitzending van Alberto Stegerman bah!

 2. liesje April 27, 2007 at 10:08 pm #

  De vader van m’n dochtertje’s vriendinnetje is er rijk mee geworden. ‘Rijk’…

 3. harrie April 27, 2007 at 10:28 pm #

  “Op mij maakte Efendi een heel goede indruk”

  Ik woon in een stad met veel Turkse medebewoners. Vele hele aardige, gastvrije mensen. In deze stad gaat het redelijk tot goed tussen de nederlanders en turken, leven en laten leven zeg maar. Toch gebeurt er achter de schermen veel wat het daglicht niet kan verdragen, maar de turkse gemeenschap is heel gesloten, dus komt er weinig naar buiten.

  Ik heb al een aantal van deze mensen leren kennen, met een goede baan/zaak als facade, terwijl je niet zou verwachten dat men in de criminaliteit zitten.

  Nederlandse naiviteit ???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: