Dagboek van woensdag 25 april

25 Apr

Nataleenieuw_4"Eigenlijk moet ik voor dat constant liegen behandeld worden, maar ik ben er te koppig voor. Ik word in de VS nog steeds vergeleken met O.J. Simpson," zegt hij trots. Aldus Joran van der Sloot in een interview. Hij staat vandaag in (bijna) alle kranten, omdat zijn autobiografie over zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway uitkomt.

In maar xc3xa9xc3xa9n op de drie kranten wordt de naam van de schrijfster vermeld: Revu-collega Zvezdana Vukojevic. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik las wel dat nogal sterk de indruk leeft dat Joran niet het achterste van zijn tong laat zien. Over de toch veel vragen oproepende gang van zaken nxc3¡ de ontmoeting op het strand, zoals die door Peter de Vries aan het licht werd gebracht, wordt niets vermeld. Meer hierover: die het dagboek van 27 november of de artikelen op deze site (links)

                                                *******

CruijffjohanHet zal weinigen ontgaan dat Johan Cruijff vandaag 60 wordt. In het Nederlands Dagblad, een christelijke krant, werd daar zaterdag op gepaste wijze aandacht aan besteed. Zo wist ik niet dat Johan en broer Henny in de jaren vijftig op een School met den Bijbel hebben gezeten en ooit alle 150 psalmen hebben moeten leren. Dat was de Groen van Prinstererschool aan de Zaaiersweg in Betondorp.

Volgens sommige biografiexc3xabn had de jonge Johan zijn onderwijzers het bloed onder de nagels vandaan gehaald, hij bleef maar ‘onbeantwoordbare vragen’ stellen over de bijbelse geschiedenis. Over Kaxc3xafn en Abel bijvoorbeeld. De eerste mensen, Adam en Eva, hadden drie zonen: Kaxc3xafn, Abel en Seth. Kaxc3xafn sloeg Abel dood, maar toch wordt verteld dat er meer mensen op aarde waren: Kaxc3xafn had al een paar vrouwen. Rara, hoe kan dat?

Volgens de schrijver van het artikel verzwijgen de leraren de oplossing voor de jonge voetbalheld (‘Seth was een derde zoon van Adam en Eva en er waren waarschijnlijk onbenoemd gebleven dochters’). Laten we er vooral geen theologische discussie over voeren, ik kan ook wel een andere oplossing bedenken, maar volgens de moeder van Johan, Nel Cruijff-Draaijer, was het een goede en degelijke school en hij was vlakbij.

In het artikel wordt ook een boekpresentatie beschreven. Cruijff is er zelf ook bij. "Hij is gebruind en pezig en niet zo klein als je verwacht. Een stuk groter in ieder geval dan cabaretier Youp van ‘t Hek, die Mijn Johan Cruijff mag aanbieden en zich in xc3xa9xc3xa9n zin diskwalificeert: Vroeger wilde ik u zijn en nu wilt u mij zijn. Cruijff reageert nauwelijks; hij houdt meer van Toon Hermans en Andrxc3xa9 van Duijn."

Ik kan me haast niet voorstellen dat Youp van ‘t Hek dit zo gezegd en bedoeld heeft, zo dom is hij toch niet? Hij zal toch niet echt denken dat veel mensen graag in zijn schoenen zouden staan?

De theologische filosofie van de Meester komt ook nog even ter sprake: ‘Ik geloof niet omdat ik dus niet gelovig ben’ en in bijgeloof ziet hij ook niks: ‘Als 22 spelers voor de wedstrijd een kruisje slaan en het werkt, dan wordt het dus gelijkspel.’

No Responses to “Dagboek van woensdag 25 april”

  1. vliegtuig April 25, 2007 at 9:07 pm #

    De naam van de schrijfster, Zvezdana Vukojevic, is dan ook erg moeilijk te onthouden.

  2. Ruud April 25, 2007 at 11:02 pm #

    Dat de jeugd de bijbelse geschiedenis kritisch bekijkt, merkten wij dezer dagen met onze dochter (8 jr.).
    Zij vroeg aan de pastoor, als Jezus de zoon van God was, wie is dan Jozef, was hij dan de stiefvader? Tot op heden heeft ze nog geen antwoord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: