Dagboek van woensdag 18 april

18 Apr

Overzier1web

Veel gekker moet het toch niet worden, zou wijlen PF zeggen. Nu is er weer een (ongetwijfeld mislukte) thrillerschrijver te Apeldoorn, Jacob Vis, die beweert dat de moordenaar van Pim Overzier onschuldig is. Ik heb die zaak van zeer nabij gevolgd, vanaf het begin, en er is werkelijk niemand die de feiten kent die twijfelt aan de schuld van Henk H., een man die vanaf het begin af aan de ene domme leugen op de andere stapelde en elke keer iets anders verzon als er nieuw bewijsmateriaal kwam.

Die Henk H. is een behoorlijk verknipt figuur, die een soort relatie had met een veel jongere vrouw, niet kon verkroppen dat ze hem niet zag zitten en jaloers werd toen bleek dat ze contact had met de vrijgezelle verpleegkundige Pim Overzier. Henk H. regelde een zogenaamde blind date, Pim was helemaal in de wolken, maar in plaats van een aantrekkelijke dame doemde Henk H. op. Een reportage over deze zaak staat hier

Het is werkelijk een grof schandaal dat zo’n schrijver deze boel oprakelt en ook nog serieus probeert nieuw onderzoek te berwerkstelligen. Het zou weer gaan om een gerechtelijke dwaling. De twee rechercheurs die in de Deventer moordzaak werden ingehuurd door Maurice de Hond spelen ook hier een prominente rol, met hun detectivebureautje. Bar onsmakelijk.

                                                            ******

AdriaanhakkertwebIn Elsevier besteedt Gerlof Leistra (mooie naam voor een misdaadverslaggever, kun je ook Tralies van maken) aandacht aan het overlijden van Adriaan Hakkert. Hij zat anderhalf jaar in de gevangenis voor de moord op zijn vrouw Ingrid en zijn zeventienjarige gehandicapte dochter Femke, op 29 juli 2001 in hun woonboerderij in Den Dungen. Wat ik mij daarvan herinner is dat ik in eerste instantie dacht dat de man schuldig was, hij had de schijn nogal tegen. Ook nadat hij was vrijgesproken en hem een schadevergoeding van 90.000 euro was toegekend, bleef die gedachte hangen en niet alleen bij mij, ‘zijn omgeving behandelde hem als een paria’, schrijft Leistra. Inmiddels zijn meer mensen ervan doordrongen dat Hakkert waarschijnlijk niet de dader was, Peter de Vries besteedde er ook aandacht aan. Hakkert is op 30 maart overleden, na een openhartoperatie. Hij was 61 jaar.

                                                              *****

Iedereen is tegenwoordig maar onschuldig. In het noorden wil Reinier Smit dat de media – met name Peter de Vries – ophouden met hem ervan te beschuldigen dat hij zijn vrouw Gonda heeft vermoord. Hij is van plan actie te ondernemen. Zijn dochter zou ook een belastende verklaring tegen hem willen afleggen, Reinier is het zat. Als hij echt onschuldig is, kan ik me daar iets bij voorstellen. Wat dat betreft zou je kunnen denken aan een vergelijking met de klusjesman, Michael de J. Maar toch heb ik dat helemaal niet. Ik kreeg gisteren een opiniestuk toegestuurd van een journalist die zich ook nogal in de Deventer Moordzaak heeft verdiept. Komt later online.

                                                             *****

Het is wel weer veel Peter de Vries, maar ja, je hebt een vijver en je hebt vissen. De uitzending van afgelopen zondag, over de spoorloze verdwijning van Adrie Knops en de wat onduidelijke omstandigheden waaronder zoon Wim jaren later om het leven kwam, roepen verschillende reacties op. Zo is mijn ‘Antilliaanse correspondent’ Macamba nogal kritisch (zijn reactie staat hier) en hoewel ik het aardig vond om naar te kijken bleef ik ook wel met wat vragen zitten.

Het kwam niet echt uit de verf dat Wim tijdens het zoeken naar zijn vader op duistere zaken was gestuit die aanleiding gaven hem uit de weg te ruimen, het leek mij ook eerder een kwestie van overdosis. Dat het onderzoek aan alle kanten haperde, is wel duidelijk, maar dat zulke dingen op de Antillen iets anders gaan dan bij ons is geen verrassing. En wie zijn wij om daar kritiek op te hebben, denk ik de laatste tijd nogal eens.

Volgens Macamba is het ‘gelul’ dat vader Adrie iets met drugs te maken had. Daar had ik wel graag iets meer over gehoord. Ik kreeg nu een reactie van iemand die ik goed ken die vroeger in Spijkenisse woonde en Adrie ook kende. Die is er aanzienlijk minder van overtuigd dat de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur zich alleen met zuivere koffie bezighield.

Mijn kennis verhuisde later naar het noorden, maar kwam af en toe terug naar zijn roots. "Dan logeerde ik in het Carlton in Spijkenisse en daar gebeurden toen vaak vreemde dingen. Ik heb zelf wel eens gezien dat een Joegoslavisch type een koffer boordevol bankbiljetten aan iemand gaf, het stond nogal bekend vanwege de louche transacties die hier gebeurden. Ik zag Adrie daar ook een aantal keren en hij bleef daar ook wel eens slapen. Dat vond ik vreemd, zo’n hotelkamer kostte toch zo’n 300 gulden per nacht en als je in de buurt woont doe je dat niet zo snel, lijkt mij."

De kennis vermoedt dat Adrie wat hand- en spandiensten verrichtte voor bepaalde figuren. In die kringen liggen de foutjes en misverstanden op de loer. Misschien toeval, maar collega Henk Strootman herinnerde zich dat de auto van de destijds zo spoorloos verdwenen Ronald van Hunnik en Viola Schilte (geliquideerd) ook bij dit Carlton geparkeerd stond.

      

No Responses to “Dagboek van woensdag 18 april”

 1. andre April 18, 2007 at 10:10 am #

  hey hj, ik kreeg net bericht dat ik de miljoenste ‘aanklikker’ van uw site ben. ik ben nu toch wel razend benieuwd wat voor prijs mij te wachten staat. in het bericht stond dat ik bij de misdaadjournalist zelf moest aankloppen om het geschenk in ontvangst te nemen…

 2. day April 19, 2007 at 11:14 pm #

  hallo hendrik jan
  ik ga mijn naam niet veranderen ik ben dineke knops
  zou van jou graag wat meer details willen horen over wat jij schrijft
  mijn vader was de man niet voor deze zaken.
  dus is er misschien een misverstand over dat wim daar geweest zou zijn?
  of zijn het ook weer gewone lose geruchten?
  met de vries zijn we inderdaad koncreet nog niet verder gekomen.maar als iedereen vaag blijft.dan komen we ook niet verder.
  groetjes hoop je terug te horen
  dineke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: