Dagboek van woensdag 28 maart

28 Mar

Seveke3180_1Er is haast te veel nieuws dezer dagen: vanmiddag wordt de verdachte in de moord op Louis Sxc3xa9vxc3xa8ke gepresenteerd, als ik het goed begrijp. Ik ben benieuwd: een noodsprong van de recherche om eindelijk met iets op de proppen te komen of een echte doorbraak?

Als ik de verdachte xc3xa9xc3xa9n goede raad zou mogen geven: niks zeggen of liegen, daar kom je in Nederland hxc3xa9xc3xa9l ver mee. De Nuenense arts die zijn Filippijnse echtgenote in de tuin begroef, lijkt te worden vrijgesproken. Zijn advocaat rept al van een schadevergoeding. Ik mag het niet denken, laat staan opschrijven, maar soms zou je die rechters van het Hof het liefst een draai om de oren geven.

                                                                       ******

Endstrakillerali1_1

Endstra1180_3Had ik gisteren toch zelf naar de Bunker gemoeten? Ik heb nu in vier kranten de verslagen gelezen van de pro formazitting tegen de Turkse verdachten van de moord op Endstra, met veel moeite is daar een eensluidend consistent verhaal uit te destilleren. Kom ik nog op terug, ik moet vandaag weg. Meest intrigerend was het artikel in de Telegraaf. Cleon D.(32), de jeugdcoach uit Almere, zou nauw bevriend zijn met de dochter van een geliquideerde top-crimineel. Is dat tijdens de zitting gezegd? Zo ja, waarom staat dat dan niet in de andere kranten? En is bekend welke crimineel dat is? Ik ken er maar een paar met een dochter in de huwbare leeftijd.

Het lijkt allemaal te draaien om een gehuurde Mercedes Vito die bij de aanslag zou zijn gebruikt. Er lag een parkeerbon in met de vingerafdrukken van Ozgur O. uit Alkmaar, die volgens justitie bij de aanslag op de uitkijk heeft gestaan. Zijn neef Ali N.(foto links), zanger van een Turkse band, zou hebben geschoten. Maar lag het moordwapen ook in deze auto? Ligt wel erg voor de hand, maar ik lees het nergens.

                                                          ******** 

JohnvdheuvelIn Rotterdam woedt het proces tegen Mink Kok. Het wordt daar wel steeds gekker, misschien ga ik er vandaag nog wel even kijken. Nu gaat justitie oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking als getuige horen in het onderzoek naar het lekken van die staatsgeheime documenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (tegenwoordig AIVD) naar De Telegraaf. Ik denk dat de meeste mensen allang niet meer weten waar het eigenlijk over gaat, in de kranten staat het er meestal niet bij.

Het draait om een geflipte BVD-agent, Paul H. uit Den Haag. Die had wat dossiers mee naar huis genomen, een kennis van hem had uit wraak wat van die stukken gepikt en doorgesluisd aan de Telegraaf. Het gaat over onderzoeken waar Mink Kok bij betrokken zou zijn, hij zou de gestolen dossiers van Paul H. hebben gekocht. Ik heb Mink daar verschillende keren over gesproken, hij zegt dat hij Paul H. helemaal niet kent. "Geloof mij nou: als dit soort papieren circuleren, waar mijn naam in voorkomt, dan komt dat vroeg of laat echt wel bij mij terecht hoor. Of ik lees dat ik de krant. Ik vind het razend interessant, maar ik heb nog niemand gezien of gehoord."

Aldus Mink.

Enige tijd later was er een nieuwe ontwikkeling te melden. Fred Teeven beweerde dat hij twee geheime bronnen heeft die zeggen dat Bas van Hout de papieren aan de verslaggevers van de Telegraaf heeft gegeven. De rechtbank in Den Haag wilde de bronnen van Teeven wel eens horen. Ik belde Bas, die zei dat die zogenaamde bronnen helemaal niet bestaan: volgens hem heeft Teeven een een-tweetje met de Telegraaf gespeeld: de geheime bronnen zijn de verslaggevers zelf.

Teeven moest inmiddels met de billen bloot en gaf zijn bronnen prijs: oud-hoofdofficier Hans Vrakking en misdaadverslaggever John van den Heuvel. Die twee zouden hem hebben verteld dat Bas van Hout het lek was.

Er zitten hier wat mensen vreselijk te liegen, iedereen moet zelf maar raden wie: ze kunnen het allemaal zijn. John van den Heuvel ontkent elke betrokkenheid. "Ik heb inmiddels met Vrakking contact gehad en hij heeft tegenover mij bevestigd dat niet ik, maar een andere misdaadjournalist zijn bron is."

Aldus NRC. Vrakking zelf bevestigt dat hij door Teeven genoemd is als zijn primaire bron. "Maar ik kan me niets van een dergelijk gesprek herinneren en dat zal ik ook verklaren."

Ik ben geen rechter en ik kan niet in harten kijken (is ook meer iets voor chirurgen), maar als ik mijn geld zou moeten zetten op twee personen die volgens mij in deze kwestie nxc3xadet liegen, zou ik Bas van Hout en Mink Kok noemen.

Verder ben ik benieuwd wie die xe2x80x98andere misdaadjournalistxe2x80x99 is. Zoveel zijn er daar niet van. Zelf val ik (helaas) al af.

                                                                       ********

Mandypijnenburg2b_2Nrcratten_1 Mandy Pijnenburg is in de Dominicaanse Republiek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Dat is weinig, voor het smokkelen van 22 kilo cocaxc3xafne. De rechter hield duidelijk rekening met de omstandigheden: Mandy zou gedwongen zijn door een loverboy, die dreigde haar familie iets aan te doen als ze niet mee zou werken.

Dat verhaal is altijd wat in het luchtledige blijven hangen, ook al omdat niemand de moeite heeft gedaan die zogenaamde loverboy op te zoeken. Ik had meer het idee dat Mandy zelf nogal onhandelbaar was en verkeerde keuzes maakte. Ze is nu van plan in hoger beroep te gaan. Dat zou wederom een erg verkeerde keuze zijn. Dat het in de gevangenissen in de Dominicaanse Republiek geen pretje is, is te zien op de site van NRC Handelsblad. Mandy is een van de 160 Nederlanders die daar (bijna allemaal) voor drugssmokkel zitten. Een enkeling beweert onschuldig te zijn. Fotograaf Died
Eric Meijer maakte negen portretten. Zeer boeiend. Overigens schijnen de vrouwengevangenissen in het Caribisch gebied paradijsjes te zijn vergeleken bij die van de mannen. En het is ook erg belangrijk of je een thuisfront hebt dat regelmatig geld stuurt, dat maakt het leven een stuk draaglijker. Het foto/audioproject staat heet Ratten in de avond.

No Responses to “Dagboek van woensdag 28 maart”

 1. henk March 28, 2007 at 9:06 am #

  die huisarts heeft zeker bij 1 van de rechters in de klas gezeten of dezelfde hockeyclub ons soort mensen he lijk,motief,gelegenheid, eerdere vreemde gebeurtenissen ……..tja ik heb mensen voor minder veroordeeld zien worden maar ja die hockeyden niet………………………….

 2. F Van der Velde March 28, 2007 at 1:09 pm #

  Geachte heer Korterink:

  Vrakking – politie – zou kunnen liegen – geweldig
  Teeven – Justitie – zou kunnen liegen -> helemaal mooi
  John van de Heuvel – Bas van Hout – zouden kunnen liegen -> nou ja zeg.
  HJK: Zelf val ik (helaas) al af -> ben geen hartchirurg
  “Hof het liefst een draai om de oren geven” -> geen commentaar 🙂 !

  U bent wel erg kritisch vandaag. En dat terwijl politie en justitie vandaag met oplossing moord komen. Toch? Helaas heeft u gelijk. Vraagteken blijft. En ook nog vrijlating huisarts die geen afstand kon doen van lichaam… je zou maar familie zijn van zijn vrouw, maar die zitten veilig ver weg.

 3. Joost March 29, 2007 at 12:32 am #

  Dat de moordenaar van Louis Sevek maar mag wegrotten in de cel, amen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: