Dagboek van dinsdag 27 maart

27 Mar

Willywesterweb_1BREKEND NIEUWS! IK hoor net van Henk Strootman dat het lichaam van Willy Wester uit Leeuwarden dood is aangetroffen in een plantsoen niet ver van haar woning. Het zat er al aan te komen: haar man Uko P. had zich zeer merkwaardig gedragen nadat Willy op 10 maart spoorloos was verdwenen. Hij was ook al aangehouden, nadat een schoonzus de politie had ingeschakeld. Internetvriendinnen van Willy verklaarden dat ze had verteld dat ze thuis werd mishandeld en dat haar man ziekelijk jaloers was.

Vrienden van Uko P. vertelden dat Willy via internet seksafspraken maakte door het hele land. Volgens Uko verwaarloosde ze haar gezin (ze hebben een zoon van twaalf) en was ze verslaafd aan ‘die rotcomputer’. Vriendinnen van Willy vertelden dat ze thuis geen leven had en nauwelijks contacten buiten de deur mocht hebben.

                                                                   *********

Endstra1web_1Wat is spannender: de finalewedstrijd van Pieter van den Hoogenband, straks om kwart over elf, of het proces in De Bunker, waar drie verdachten van de moord op Willem Endstra voorkomen? Grootste verschil: het ene speelt zich erg in het openbaar af, het andere juist niet. Ik hoop in de loop van de dag wat meer aan de weet te komen (over VDH zal dat niet zo’n probleem zijn).

                                                                 ********

NRC Handelsblad had gisteren een uitgebreid interview met ex-advocaat Bram Zeegers, dat bij mij xc3xa9xc3xa9n grote vraag opriep: wie is de Amsterdamse advocaat die hem erin luisde met crimineel geld? Zeegers stond bij mij genoteerd als ‘advocaat met een aantekening’: fout. Dat klopt ook wel, hij heeft op verzoek van een collega die hij vertrouwde en die hem verzekerde dat het niet om crimineel geld ging, een groot geldbedrag naar een buitenlandse bank gebracht. Witgewassen. Naxc3xafef, vindt hij zelf, achteraf. Als je leest hoe het gegaan is, vind ik het nog wel meevallen. Het alternatief is dat je geen mens meer kunt vertrouwen en dat is ook geen leven.

Campo3webInmiddels heb ik mijn archief er even op nageslagen: die andere Amsterdamse advocaat is Henk R., het gaat over de affaire rond Campo Allegre, het bordeel op Curacao, van Giovanni van I. Ik vraag me inmiddels wel af of de interviewer de oude stukken in NRC over Bram Zeegers (toen nog aangeduid als Abraham Z.) wel heeft gelezen: het was overduidelijk dat de ingewikkelde witwastransactie met Henk R., Bram Z. en Giovanni van I. aan alle kanten stonk en Henk R. had al een reputatie als foute advocaat. Zeegers komt uit het interview naar voren als een gelovige gereformeerde man met principes, maar daar had hij toen blijkbaar even (nou ja) niet veel last van.

Wel vind ik het buitengewoon dapper dat hij – als oud-advocaat van Willem Endstra – belastende verklaringen aflegt tegen Willem Holleeder, omdat hij dat als zijn burgerplicht ziet. Wat wel duidelijk wordt: Endstra heeft hem ook belazerd en meegesleept in dubieuze zaken. Zoals de afhandeling van de affaire Driesen, de Brabantse tweelingbroers die met Endstra in zee waren gegaan en werden vermoord door Ron N. Zeegers noemt daarbij de betrokkenheid van de beruchte Juliet-bende, maar dat geeft aan dat hij de criminele kant van de zaak – volgens mij – niet goed kent. Ron N. was wel lid van die bende geweest, maar dat speelde bij die dubbele moord geen rol.

In het licht van de oude stukken komt die betrokkenheid bij de zaak-Driesen toch ook in een wat ander perspectief te staan.

                                                                   *******

Diam3_2

Mijn goede Belgische collega Joris van der Aa had gisteren in Het Laatste Nieuws een mooi verhaal over witwaspraktijken in de Antwerpse diamantbuurt. De Surinaamse Nederlander Joy A. uit Barendrecht speelt daarbij een prominente rol. De man heeft een hypotheek- en pensioenkantoor. Hij wordt ervan verdacht in de loop der jaren voor vele tientallen miljoenen drugsgelden te hebben gewit voor Colombiaanse, Russische en Georgische kartels.

Ik ken een paar Nederlandse criminelen -inmiddels dood- die grote hoeveelheden contanten in het buitenland omzetten in diamanten, om gemakkelijker de douane te passeren. Dat was bij mijn weten vooral vanuit Engeland. Eenmaal op het vasteland werden de diamanten weer verhandeld. Volgens Joris speelt dit niet in de huidige affaire: hier gaat het om het inwisselen tegen grote coupures. In de diamanthandel wordt veel contant gehandeld, en in grote coupures. Zoals vroeger op de veemarkten in Nederland, maar die zijn er bijna niet meer. En in de autowereld is het ook al een stuk lastiger grote bedragen weg te werken.

                                                                ***** 

Bepster_6

Van een iets andere orde: dinsdag=bepsterdag. Op www.bepster.com staat nu mijn nieuwe weekcolumn. Gaat over ‘Lotte en een vals kreng’.      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: