Dagboek van maandag 26 maart

26 Mar

Laurierstraatzintuig4

Nee, ik word nog niet nageroepen op straat, maar gisteravond was ik toch even op televisie, toen ik de foto rechts aan het maken was. Karin de Groot is daar in gesprek met de Amsterdamse oud-politieman Joop van Riessen. Als je heel goed keek (het was mijzelf ontgaan) kon je mij nog net zien knippen en wegduiken.

Was in het kader van het Zesde Zingtuig van de KRO. Ik was een poosje geleden even bij de opnames omdat de bomaanslag op Rob Scholte en Micky Hoogendijk een van de onderwerpen is waar de zintuigen van de kandidaten op worden losgelaten. Micky Hoogendijk zat in het cafxc3xa9 op de hoek van de Laurierstraat.

Ik ben zelf niet zo van zesde zintuigen, in elk geval niet op de wijze van de KRO, het werkt bij mij nogal op de lachspieren. Zo hoorde ik een van de kandidates zeggen dat ze ‘iets van parfum’ meende te ruiken (met haar zesde zintuig). Ik weet niet het hoeveelste zintuig de reuk is, maar ik kon dat gevoel wel een beetje thuisbrengen, zij het iets meer in het heden: Joop van Riessen had zich nogal overdadig besprenkeld met after-shave.

                                                                       *******

Elsslurink

Het was me het misdaadavondje wel. Peter de Vries begon ook met een nieuwe serie. Gisteravond de moord op psychologe Els Slurink uit Groningen, tien jaar geleden. Ik heb er gefascineerd, maar met lichte verbijstering naar zitten kijken: hoe krijg je het als politie voor elkaar deze zaak nxc3xadet op te lossen? Er is (vermoedelijk) dna-materiaal van de dader, een vingerafdruk, een schoenspoor, de dader bedreigde Els, gooide een tegel door haar slaapkamerraam, was waarschijnlijk ter plaatse bekend en was mede van de kook geraakt door wateroverlast.

Als reden dat deze moord vrij weinig aandacht kreeg, werd genoemd dat de Groningse recherche in die periode ook te maken kreeg met de moorden op Anne de Ruyter de Wild en Shirley Hereijgers. Ik heb mij bij verschillende gelegenheden al eens uitgesproken over het volgens mij volstrekt falende Groningse politieteam. De moord op Anne is vooral opgelost dankzij de inspanningen van haar vader en Peter de Vries, de moorden op tippelaarsters bleven onopgelost totdat het laatste slachtoffer nagenoeg bij de dader (seriemoordenaar Willem van E.) voor de deur lag. Het zou mij niet verbazen als de moord op Els Slurink alsnog wordt opgelost.

Na Peter de Vries kwam Alberto Stegeman, undercover. Behalve de aankondiging heb ik dat aan mij voorbij laten gaan, maar ik had nogal sterk het idee dat alleen een petje en een pruik niet afdoende zijn om succesvol undercover te gaan. Het bracht me wel op een idee. Als Peter en Alberto nu eens gaan samenwerken? Werktitel: Cover & Undercover. Bij de zaak-Slurink had Alberto zich dan een jaartje moeten ingraven in het Van Brakelplein in Groningen, hij had daar ongetwijfeld heel wat nuttige informatie over de buurt naar boven weten te halen.

                                                                 *******

Nog langer geleden: de vliegramp op Tenerife, vandaag precies 30 jaar. Wat mij vooral is bijgebleven is het rumoer om de speciale bijlage van Panorama: een van de toeristen die het ongeluk had overleefd had tientallen foto’s gemaakt van de eerste minuten na de ramp. Die zijn afgedrukt in een aparte bijlage, waarvan het eerst – als ik het me goed herinner – de bedoeling was dat daarvoor betaald moest worden, maar door de kritiek op het project werd hij er gratis bij gevoegd. Misschien heb ik ‘m nog wel ergens liggen. Ik vond het zelf toen nogal shockerend.

No Responses to “Dagboek van maandag 26 maart”

 1. andre March 26, 2007 at 4:17 pm #

  ik zag je wegduiken, hj! maar hoewel ik net als jij niet in die fratsen geloof, vond ik sommige waarnemingen toch wel akelig echt. de positie van de kijker/dader bijvoorbeeld. hoorde jij als schrijver van het scholte-boek nog informatie waar je iets mee kan…?

 2. K.Hakvoort March 27, 2007 at 3:40 am #

  De uitzending over Els Slurink riep inderdaad de nodige niet gestelde vragen op: Als de moordenaar inderdaad een instabiel persoon uit haar privxc3xa9- of beroepssfeer is die n.b. een huissleutel van haar had, dan is het inderdaad opmerkelijk dat hij niet ingerekend is. Als het om het verstrekken van een huissleutel gaat, dan moet het toch haast zeker om iemand in de privxc3xa9sfeer gaan, d.w.z. uit beperkte kring die inmiddels toch wel systematisch afgewerkt zal zijn. Maar wie weet heeft deze vrouw een klein scharreltje voor bijna iedereen geheim weten te houden. Zeer onwaarschijnlijk dat zij een instabiel persoon buiten de privesfeer een huissleutel zou geven.

  Eigenlijk atypisch voor een psychologe dat ze anoniem haar nood klaagt bij een telefonische S.O.S-hulpdienst, terwijl ze dit had kunnen doen bij de pyschotherapeute die zij wekelijks bezocht, of bij vrienden of collega’s. Deskundiger en persoonlijker hulp was dus binnen handbereik. Maar misschien heeft de telefoniste haar op basis van een stemopname later met grote zekerheid kunnen identificeren en is het inderdaad een serieus spoor.

  Ook merkwaardig was dat de buurman die inmiddels al vier jaar bij de politie in beeld is, toch nog steeds geen DNA afgestaan heeft. Zijn vingerafdruk leverde weliswaar geen match, maar de cellen onder haar nagels lijken toch net iets meer delict gerelateerd dan de vingerafdruk op het limonadeglas. Alhoewel, een insluiper kan zichzelf natuurlijk iets ingeschonken hebben.

  Haar ex-man, toch de bedrogen partij in haar huwelijk, kwam niet in beeld; maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de recherche hem in het onderzoek niet heeft weten uit te sluiten.

  Opvallend was de hoeveelheid informatie die de Groninger politie had vrijgegeven. Mogelijk sluit zij aan bij de trend die Utrechtse politie met het hernieuwde onderzoek naar de moord op Sjaak Gerwig heeft ingezet: veel openbaren om het publiek mee te laten brainstormen.

 3. K.Hakvoort March 27, 2007 at 1:06 pm #

  Een sleutelbezitter buiten de privxc3xa9sfeer zou natuurlijk een vorige bewoner of een relatie van deze kunnen zijn. Als men ervan uitgaat dat de anonieme belster inderdaad Els Slurink was en er dus een onbekende sleutelbezitter rondliep.

 4. Mia March 28, 2007 at 7:52 pm #

  Ik begin toch steeds meer moeite te krijgen met de opsporingskwaliteiten en van de wijze waarop.
  Niks geen De Cock met ceeooceeka, mannen/vrouwen met gevoel voor logica en intuxc3xaftie.
  Zijn ze er nog, de creatieve geesten met een eigen wil?
  Volgens mij niet veel meer, de meesten laten door demotivatie uiteindelijk de kop hangen.

  Alles wordt gemangeld en doorgedelegeerd door de managers, het staat en hangt nu af van de bevindingen en interpretatie van het NFI.
  Welke al jaren overbelast is en aantoonbaar fouten maakt.
  Deze wijze van opereren gaat altijd ten koste van de kwaliteit en er gaat zo ook teveel kostbare tijd verloren.
  Zodat de speurders op hun beurt gefrustreerd raken …. en het cirkeltje is weer rond en maar blijven draaien….
  Het is moeilijk communiceren in die wereld van doven en blinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: