Dagboek van dinsdag 20 februari

20 Feb

Moszkowicznos1web_1

We hadden het gisteren even over het Keppeltje van Bram: volgens sommigen droeg Bram Moszkowicz zo’n joods hoofddekseltje tijdens de behandeling van zijn zaak tegen Jort Kelder. Menigeen brak zich sindsdien het hoofd over het waarom. Zelfs het bloedeigen nageslacht van Mozes en vader Jacob kwam er niet uit. De vraag rijst: klopt het wel? Ik kwam te spreken met advocaat Fred Staehle, die wel iets anders was opgevallen: de advocaat van Bram, professor Loonstein, droeg volgens hem een eigenaardige baret. "Mijn vader was ook advocaat, ik heb eens zo’n ding bij hem in een koffer zien liggen. Ik begreep dat je zo’n baret droeg bij bepaalde plechtige gelegenheden, maar nooit in een rechtszaal. Misschien is iemand door die baret van Loonstein in de war geraakt, ik kan me niet voorstellen dat Bram een keppeltje heeft gedragen en het is mij ook niet opgevallen." Aldus Staehle, uitblazend op Schiermonnikoog, te midden van voor het carnaval gevluchte zuiderlingen.

Henk Strootman heeft inmiddels de beelden van het betreffende kort geding gezien. Zijn conclusie: Bram droeg geen keppeltje. "Dit geeft maar eens aan hoe subjectief de waarnemingen van mensen zijn en hoe onbetrouwbaar de verklaringen van ooggetuigen kunnen zijn. Hoe vaak maken wij dat niet mee bij rechtszaken?" Ja Henk.

In de kranten roepen deskundigen (Kamerleden enzovoort) om nieuwe gedragsregels voor de omgang van advocaten met clixc3xabnten, vooral met het oog op conflicterende belangen. Volgens Staehle is dat helemaal niet nodig: de regels zijn streng en duidelijk. "Exc3xa9n keer in de drie jaar komt een zogenaamde ‘audit’ controleren of je je werk als advocaat goed doet. Of je je klanten van tevoren duidelijk maakt wat hij kan verwachten, wat de kosten zijn, dat soort zaken. Een van de eisen is dat je je bewust bent van conflicterende belangen en je moet aangeven hoe je daarmee omgaat."

Moszkowicz hanteerde – in de ogen van Staehle – de regels wel wat erg soepel. "Hij heeft ook een heel eigen definitie van het omgaan met clixc3xabnten die in beperking zitten. Die mogen geen enkel contact hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaat. Sommige advocaten zijn daar heel strikt in, Moskowicz zegt: ‘Dat maak ik zelf wel uit’."

                                                                 *********

Bepster_3Dinsdag bepsterdag: mijn nieuwe weekcolumn staat wederom online op www.bepster.com, dit keer gaat het over de vraag waarom sommige mannen kiezen voor een relatie met ‘tropische slavinnen of schatjes van de toendra’.

                                 ***********

StefaniejurywebIn Nederland maakt justitie er soms een potje van, maar onze zuiderburen weten ook van wanten. Vorig jaar berichtte ik uitvoerig over de bloedstollende sms’moord op de 18-jarige Stefanie De Mulder. Haar jaloerse stiefmoeder joeg haar, samen met haar onooglijke zoon, de dood in. Mams kon niet verkroppen dat Stefanie zo’n goede band met haar vader had, ‘t zoontje was verliefd maar zou haar nimmer op een normale manier kunnen krijgen. Dus was het plan haar, als ze bewusteloos was geslagen, te verkrachten. Daar kwam het niet van ‘omdat ze haar regels had’.

(op de foto een deel van de jury, terugkerend na een lunchpauze)

Beiden zijn tot levenslang veroordeeld en er was tijdens het proces weinig twijfel: het bewijs was overstelpend, er lagen volop bekentenissen. Maar nu moet de hele zaak worden overgedaan, compleet met een nieuwe volksjury. Puur om een formaliteit. De voorzitter van het Hof van Assisen in Antwerpen had een kort gesprekje gevoerd in de jurykamer over de voortgang: getuigen is geen pretje, veel mensen proberen er onderuit te komen, ook hier was het een hele klus de club bij elkaar te houden. De rechter probeert dan ook zoveel mogelijk alles in goed overleg te doen, om de juryleden niet onnodig te belasten. Een van de basisregels is dat zo’n overleg altijd moet geschieden in het bijzijn van een advocaat. Dat was hier even niet het geval geweest.

Ongelooflijk. Wie de reportage nog eens wil bekijken: het staat hier

               

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: