Dagboek van maandag 19 februari

19 Feb

Moszkowicznos1webFascinerende toespraak van Bram Moszkowicz, zo kennen we hem weer. Jort Kelder en de kort-gedingrechter mevrouw Poelman moesten het vooral ontgelden en ik moet zeggen: dat snijdt wel hout. Ik heb al eerder aangevoerd dat ik het dubieus vond dat Kelder de advocaat ongestraft mocht betitelen als ‘maffiamaatje’ en van het aannemen van zwart geld. Daar is het laatste woord nog lang niet over gevallen. Als motief om zich terug te trekken als advocaat van Holleeder geeft Moszkowicz op dat dit in het belang van zijn clixc3xabnt is. Tja, dat kan. Ik was vanmiddag zelf nog even op Radio Noord-Holland, daar heb ik ‘betoogd’ dat het mij niet zou verbazen als hij door zou gaan: als je alle aantijgingen kunt weerleggen, waarom zou je dan de handdoek in de ring gooien? Maar er waren toen ook al de nodige signalen dat hij er inderdaad de brui aan wilde geven. 

Wel even een vraag: het is een aantal mensen opgevallen dat Moszkowicz tijdens zijn eigen rechtszaak – dat gedoe met Jort Kelder – een keppeltje droeg. Schijnt een goede Joodse gewoonte te zijn. Maar, zo vraagt men zich af, waarom droeg hij die nu niet? En anders ook nooit in een rechtbank? Wie het weet mag het zeggen.

Toen ik hem vanmiddag zo bezig zag, deed hij me heel erg aan zijn vader, de oude Max Moszkowicz, denken. Het gaat slecht met hem, hoorde ik, hij is erg ziek. Bram is van de zonen Moszkowicz degene die het best in de schoenen van zijn vader past, niet alleen qua uiterlijk. Het moet de oude man in Maastricht verdriet doen wat zijn jongste zoon allemaal voor zijn kiezen krijgt.

                                                              ********

Kuijpersnwweb_1Ik hoor net dat Jan-Hein Kuijpers wordt genoemd als nieuwe raadsman van Willem Holleeder. Ik had er al zo’n vermoeden van, het is een vrij voor de hand liggende keus. Hij kent de zaak goed: hij verdedigt Marcel Kaatee en boekte daar al mooie successen mee. Ook is hij goed bevriend met Bram Moszkowicz, dat scheelt. Kuijpers en kantoorgenoot Arthur van der Biezen timmeren de laatste jaren flink aan de weg. Ze hebben ook elke week een rubriek in Aktueel waarin ze kond doen van hun belevenissen. Een en ander wordt – niet geheel toevallig – door mij begeleid, ik ken de heren al van het prille begin van hun carrixc3xa8re.

De vraag is nu alleen even: hoe doen ze dat met het carnaval? Kuijpers is van onder de rivieren, dezer dagen heeft het geen enkele zin om naar een kantoor in die contreien te bellen: ‘Woensdag zijn ze er weer.’ Inmiddels heb ik hem aan de telefoon gehad, officieel kan hij nog niks bevestigen. Maar ik durf er wel een Brabantse cafxc3xa9lading bier onder verwedden dat het klopt. En zullen we er onder dezelfde voorwaarden maar op gokken dat Van der Biezen de clixc3xabnt van Kuijpers, Marcel Kaatee, overneemt?

                                                                 ******                                                            

SpongHoogspanning in de top van de strafpleiters: wie gaat Bram Moszkowicz opvolgen als raadsman van Willem Holleeder? Gerard Spong schijnt af te vallen. Hij is wel een serieuze kandidaat geweest en meer dan dat, de vraag is: komen we er ooit achter waarom hij het niet is geworden? Daar zal veel over gelogen worden, de echte reden blijft gissen. Vorige week maakte Spong bepaald niet de indruk dat hij de klus zou weigeren, dat zou betekenen dat Holleeder zelf liever iemand anders wil.

De website www.witheet.com meldt dat Spong txc3xb3ch de nieuwe raadsman zal worden en het brengt de bedreigingen aan het adres van Moszkowicz in verband met de aanwezigheid in Nederland van Jotcha Jocic. Dat laatste lijkt me niet erg logisch: de zogenaamde dreigementen dateren al van veertien dagen geleden en Moskowicz zelf vond het overbodig maatregelen te treffen. Het lijkt er meer op dat zijn spectaculaire aftocht uit zijn kantoor bedoeld was om hem extra onder druk te zetten om te stoppen met zijn activiteiten voor Holleeder. Het zou me niet eens verbazen als hij vanmiddag (om drie uur is er een persconferentie in het Holiday Inn) bekendmaakt dat hij gewoon doorgaat.

Zo niet, dan is de vraag: wie wel? Er even van uitgaande dat de Telegraaf gelijk heeft met het bericht dat Spong het niet zal worden. Ik heb voor mezelf een lijstje van vijf personen die in aanmerking komen, maar die bijten liever hun tong af dan dat ze zelfs maar toegeven dat ze xc3xbcberhaupt in de markt zijn. Probleem – maar ook een pluspunt – bij een aantal is dat ze al een andere verdachte in de Holleeder-zaak bijstaan. Dan moet er geschoven worden met kantoorgenoten, overlegd worden met de clixc3xabnten en dat allemaal in een paar hectische dagen waarin niets zeker is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: