Dagboek van zaterdag 17 februari

17 Feb

Sluipschutters2

Sluipschutters1

Vanavond om zeven uur begint in de Margriethal aan de Nieuwe Damlaan in Schiedam het kickbox-gala K.O.Night. Nu, zal men zeggen, wat heeft dat met misdaad te maken, moet jij daarvoor reclame maken? Het zit zo: in de pauze is er een gastoptreden van de hardste en grofste rap-groep ter wereld (denk ik, ik heb ze gehoord): de Sluipschutters uit Rotterdam. Toevallig (nou ja) ken ik xc3xa9xc3xa9n van de heren, die een crimineel verleden heeft om u tegen te zeggen, je schrikt je dood als-ie aan het vertellen gaat. Maar hij heeft zijn leven gebeterd.

De Sluipschutters kwamen al eens in het nieuws vanwege hun onvriendelijke om niet te zeggen racistische teksten. Het is niet verwonderlijk dat hun gerap niet via de reguliere kanalen te beluisteren is. Op de foto links staan Blakka Pim (Fortuyn) en Terrorist Jihad. Op de poster rechts, links onderaan, staan – nauwelijks te zien – ook een paar Sluipschutters die vanavond optreden: Benskeer (betekent: ben blut, in het Surinaams) en Retteketed.

                                                           ********

Jort1k180_2

Gisteren gonsden en ruisten er de hele twee namen: Jort Kelder en Jotcha Jocic. De laatste zou in het land zijn om orde op zaken te stellen, en voor familiebezoek. Over Jort Kelder doen verhalen de ronde dat men in bepaalde kringen waar men vrij hard kan slaan zo’n hekel aan hem heeft dat hij toch een beetje moet uitkijken niet per ongeluk tegen een uitgestoken arm te lopen. Hij zou inmiddels ondergedoken zijn, tegelijk met Bram Moszkowicz (maar vast niet op dezelfde plek). De advocaat is zelfs door de politie uit zijn kantoor gehaald, uit veiligheidsoverwegingen. Het schijnt dat de halve familie Endstra hem inmiddels wil belagen met kort gedingen. Directe aanleiding voor de dreigementen: het feit(?) dat er voor Endstra vervelende documenten uit zijn kantoor gelekt zouden zijn. Bij Jort Kelder speelt mee dat hij suggereert dat hij over meer belastende dossiers beschikt en dat vinden sommige mensen heel vervelend.

Van verschillende kanten en onder allerlei omstandigheden vraagt men mij: wat vind jij daar nu  van, mag Jort Kelder de heer BM een ‘maffiamaatje’ noemen en beschuldigen van het aannemen van zwart geld? Van de rechtbank mag dat wel.

Wat zullen wij van deze dingen zeggen? Ik ben meer van het harmoniemodel, schijnt te maken te hebben met de samenstelling van het gezin (beetje in ‘t midden van de kinderschaar, dan word je vanzelf diplomatiek). Ik vind het dapper van Kelder dat hij de strijd aanbindt met Moszkowicz en zijn argumenten snijden hout: het is discutabel dat Moszkowicz eerst Endstra verdedigde, daarna Holleeder. Ook onder collega’s vindt Bram M. weinig begrip: hij is met sommige clixc3xabnten veel te close geworden. Bijna alle advocaten die ik ken houden veel meer afstand van hun clixc3xabnten. Maar een advocaat maffiamaatje noemen, vind ik te ver gaan: strafpleiters als Moszkowicz verdedigen nu eenmaal maffiosi, topcriminelen, hoe je ze ook wil noemen. Daarmee zijn ze nog geen ‘maatjes’. En iemand zonder bewijs beschuldigen van het aannemen van zwart geld deugt ook niet. Het is vreemd dat de rechtbank vindt dat dit wel kan. Kelder heeft in menig opzicht mijn sympathie, maar hij slaat nu een beetje door. Zie je wel meer bij mensen die succes hebben.

Ik hoorde dat Gerard Spong de verdediging van Holleeder gaat overnemen van Moszkowicz. Werd bij Pauw & Witteman al op gezinspeeld. Maar de manier waarop Spong het ‘opnam’ voor zijn clixc3xabnt Moszkowicz deed mij erg denken aan: met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

                                                      ********

Gisteravond hoorde ik dat een Nederlander op een veiling drie miljoen dollar (euro?) heeft betaald voor het raam van waaruit Lee Harvey Oswald destijds president John F. Kennedy heeft doodgeschoten. Je denkt meteen aan Wim Dankbaar, maar die ontkent. Zou anders wel een mooi object zijn voor zijn museum, een lekkend raam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: