Dagboek van vrijdag 16 februari

16 Feb

Gregroudweb_1

De lijn tussen onder- en bovenwereld is dun. Ik hoor dat Jesse R. (zoon van Greg, foto), die is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl, ook geregeld wordt (sorry, werd) gesignaleerd in het gezelschap van Bekende Nederlanders. Grappig is dat bij die laatsten dan weer mensen zijn die juist bekend staan xe2x80″ acteurtechnisch gezien xe2x80″ vanwege hun rechtschapenheid. Tja.

(foto van Greg komt van een website, ik weet alleen niet meer welke. Als iemand het weet, vermeld ik het graag)

                                               *******

Mal berichtje. In Amersfoort vergeten een 39-jarige man uit Amsterdam en een 34-jarige vrouw uit Weesp een tas met daarin een bedrag van tachtigduizend euro in contanten. Ze waren in een restaurant in Amersfoort iets gaan drinken, bij het vertrek lieten ze per ongeluk hun tas met het geld staan. Toen ze dat ontdekten en gingen zoeken, bleek de tas al door het beveiligingspersoneel gevonden. Het stel had een onduidelijk verhaal over het contante geld, het restaurant alarmeerde de politie. De man en de vrouw werden ingesloten maar weigerden iets te zeggen, het geld is in beslag genomen.

Zouden ze iets te weinig fooi hebben gegeven? Waar bemoeit dat personeel zich mee?

                                                    *********

CasarossowebVoer voor de stukjesschrijvers: peepshows vallen onder xe2x80x98toneelxe2x80x99 en dus het lage BTW-tarief. Het zal allemaal wel, waar ik vooral aan moest denken was aan de paar keer dat ik beroepshalve naar modern toneel ben geweest. Dan verbaast zoxe2x80x99n uitspraak van de rechter je niet echt: daar lopen de dames en heren actrices het grootste deel van de voorstelling ook in hun blote kont. Of het nou om een moderne vertolking van een stuk van Shakespeare gaat of om een hedendaagse hersenkronkel van een Oost-Europese cultuurdrager, geen kunst zonder pies, poep en piemel.

                                               *********

LauryssenswebIk zag van de week in een flits nog ene Stan Lauryssens voorbijschuiven, bij xe2x80x98De wereld draait doorxe2x80x99. De man is een bekende Belgische oplichter uit de kunstwereld. Ik kwam zijn naam tegen in het kader van de naspeuringen voor mijn boek xe2x80x98Bom in de Laurierstraatxe2x80x99. Het gaat dan over Eef Hoos, die bezig is met schuldsanering voor een Amsterdamse kunsthandelaar en zodoende ook bij Lauryssens terechtkwam. Hij garandeerde dat je binnen een jaar twintig procent winst boekte als je bij hem een schilderij van Salvador Dalxc3xad kocht. Er was xc3xa9xc3xa9n bijzondere voorwaarde: je moest het doek wel bij hem laten hangen. Op die manier heeft hij bijvoorbeeld het schilderij De Falsificateur achtentwintig keer verkocht.

Eef Hoos kwam zelf ook bij Dalxc3xad terecht. Zijn beschrijving van de situatie komt aardig overeen met wat Lauryssens vertelde. Hoos: "Hij woonde in Noord-Spanje, in een gewoon huis. Hij was alleen thuis. Hij was zo gek als een deur, hij zat een beetje wezenloos voor zich uit te kijken. Dalxc3xad was op zoek naar een partij lithoxe2x80x99s. Officieel waren het lithoxe2x80x99s waar er honderd van waren gemaakt, maar de notaris en de drukker die erbij betrokken waren hadden er driehonderd laten maken. Lauryssens had een hele collectie naar een kunsthandel in New York verscheept, maar die was nooit aangekomen."

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: