Dagboek van donderdag 15 februari

15 Feb

Gregr1_1

Tamelijk verrassend, in elk geval voor mij: de aanhouding van Jesse R., zoon van de gekende drugsbaron Greg. De 38-jarige Jesse is gisteren in Marokko opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl. Het scenario is wel duidelijk, maar dat het zo’n ‘Hollandse’ aangelegenheid zou zijn verbaast mij nogal. Het sprookje over invliegende Joego’s en Colombianen als huurmoordenaars is allang grotendeels achterhaald – al zal dat ook nog wel eens voorkomen. Er zijn al jarenlang aanwijzingen dat de liquideerders in bepaalde Nederlandse kringen worden gerecruteerd. Maar zxc3xb3 dichtbij?

In het draaiboek van justitie geldt Holleeder als de opdrachtgever voor de moord op Van der Bijl, uitbater van cafxc3xa9 De Hallen. Holleeder ontkent dat en zegt dat ze wel onenigheid hadden. Volgens hem ging het om een familiekwestie, niet iets om iemand voor neer te laten schieten. Hoe dan ook, Holleeder zou zijn connecties Fred R. en Greg R. hebben benaderd om de aanslag te plegen. Fred R. is afgelopen zomer in Spanje opgepakt.

Dat hij en de familie Greg & Zonen goed bevriend zijn, is geen geheim. Dat bleek al bij de wapenvondst in de villa van Katja Schuurman (zie hier: Katja en de Zware Jongens) en toen ik een keer op bezoek was bij Fred R. in de gevangenis schoof ook nog even een jongere broer van Jesse aan. Ik kan me de rolverdeling nog niet goed voorstellen: Fred en Jesse, die samen zo’n riskante liquidatie uitvoeren? Op de foto rechts Greg R., zoals hij te zien was in een recente uitzending van Bureau van den Heuvel.

                                                                          *********

Dennisfilmweb

Zwollenaar Dennis P. de diamantrover is niet erg te spreken over de verfilming van zijn levensverhaal: hij heeft met kromme tenen naar een voorvertoning gekeken en wil niet meewerken aan enige vorm van promotie. ‘Dikke Dennis’ had gedacht dat hij als een van de briljantste juwelenrovers uit de geschiedenis zou worden geportretteerd, maar hij wordt vooral neergezet als een sukkel. De film ‘Dennis P.’ van Pieter Kuijpers gaat op 14 maart in Zwolle in premixc3xa8re, maar daar zal Dennis dus ook niet bij zijn.

Ik heb zelf ook nog wat herinneringen aan deze grote diamantroof, bij Gassan Diamonds in Amsterdam. Ik was de eerste die een foto van Dennis had weten op te snorren en ik had (samen met Revu-collega Gert-Jaap Hoekman) een portret van hem gemaakt aan de hand van gesprekken met familieleden en vrienden. Het was het coververhaal in de week van negen september 2001.

Wat was er toen ook al weer aan de hand?

Als die vliegtuigen een paar uur eerder in de Towers waren gevlogen, had het blad nog kunnen worden aangepast, maar op deze dinsdag was het te laat: het was al compleet gedrukt en bijna uitgeleverd. Het was het coververhaal in een week dat de hele wereld iets anders aan het hoofd had.

Dat ik niet de eerst aangewezene was om een boek te maken over de avonturen van Dennis, was wel duidelijk: zo positief was het verhaal niet. Een verwende oplichter die uit liefde voor een juffrouw uit een Hilversumse seksclub de diefstal pleegde, het meisje achterna reisde naar Mexico, daar nog net getuige kon zijn van haar bruiloft en vervolgens met hangende pootjes terugkeerde naar Nederland. Twee Telegraafjournalisten maakten er wel een spannend boek over ( xc3xa4an de haal’), dat aan de basis ligt van de film. Ik heb de indruk dat de film wat minder positief is voor Dennis dan het boek.

                                                          *******

Vermistromyendavid_4Met ‘ouderwets recherchewerk’ heeft de politie de verblijfplaats van Daan Maltha en Romy Heesbeen kunnen achterhalen, zo meldden de koene speurders. Tja, wat je noemt. Maandagavond belde Daan naar zijn ouders om te zeggen dat ze zich niet zo druk moesten maken en dat ze van plan waren vrijdag wel weer eens terug te komen. ‘Ben je een haartje betoeterd?’ riep pa, ‘waar zitten jullie?’ Daan gaf het adres – aan de Tweede Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost- en pa gaf dat aan de politie. Dus geen leuke Valentijnsdag voor het verliefde stelletje, dat het erg gezellig met elkaar had gehad. Ook culinair waren ze aan hun trekken gekomen: pizza’s en chips, hun lievelingseten.

Ze hadden onderdak gevonden bij de bovenbuurman van een voormalig schoolvriendje van Romy. Ze kenden elkaar uit de tijd dat ze allebei in Amstelveen op school zaten. Het gaat om een jongen van 18 jaar, die op zichzelf woont.

Hadden ze niet eerder ontdekt kunnen worden? Ergens wel. Zo is er tijdens een deurbelactie aangebeld en heeft de jongen van 18 de beller mooi om de tuin weten te leiden. Achteraf ook opvallend: juist in deze buurt waren wel erg veel posters weggehaald. Was geen toeval. En nu maar weer gewoon naar school. Zo ben je binnen een week een Bekende Jonge Nederlander. De televisiemakers hebben er maar weer eens de handen aan vol, tussen de kabinetsperikelen door.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: