Dagboek van maandag 12 februari

12 Feb

Martinvughtkaartweb_1

Afgelopen week was ik op bezoek bij Martin K., in de gevangenis. Hij is nogal eens in opspraak: hij runde zijn escortbureau vanuit de gevangenis in Alphen aan den Rijn en toen hij in Veenhuizen zat smokkelde hij foto’s naar buiten waarop bierdrinkende zware jongens bij hun barretje stonden te feesten. Zijn laatste grote stunt was in juni, toen hij erin slaagde foto’s van Willem Holleeder te maken die op de luchtplaats in Vught liep. Het verhaal over hoe dat precies is gegaan – want dat was nog een hele operatie – komt deze week in Aktueel. De foto links is een kaart die Martin kreeg toegestuurd van een ex-gedetineerde. Martin ontpopt zich als joods en heeft het nogal aan de stok met moslims, die vooral zijn Davidsster niet erg kunnen waarderen. Dat is niet onopgemerkt gebleven.

Martinveenhuizenbonweb

Inmiddels kreeg ik nog wat nieuwe informatie aangereikt. Dat gaat over het verblijf in Veenhuizen. Toen er Kamervragen werden gesteld en Martin halsoverkop werd overgeplaatst, was dat voor de andere gedetineerden een behoorlijke strop: ze konden met hun bonnetjes nu alleen nog vis, consumpties en waspoeder kopen. Er was een levendige bonnenhandel: per week mocht elke gedetineerde voor 30 euro aan bonnen kopen. Ze werden vooral gebruikt om hasj te verhandelen en bij het pokeren. Toen het barretje dichtmoest, bleef iedereen met een enorm overschot aan bonnen zitten. Gemiddeld was er onder de 300 gedetineerden voor zo’n 10.000 euro aan bonnen in omloop, die niet inwisselbaar waren voor geld. De bonnen waren maar een paar maanden geldig. Na Martin’s vertrek uit Veenhuizen nam de visconsumptie dan ook opvallend toe en het rook er nooit eerder zo fris als toen.

Over stank in de bajes gesproken: waar Martin nu zit, verblijft ook seriemoordenaar Willem van E. uit Groningen. De man weigert zich te wassen, wellicht uit zelfbescherming: zo blijft iedereen uit zijn buurt. Behalve een paar Antillianen en een Kaapverdiaan, die de stank op de koop toenemen en af en toe wat shag weten los te peuteren. Van E. is inmiddels een rijk man, voor bajesgebegrippen: volgens eigen zeggen heeft hij onlangs 5000 euro gestort gekregen, in xc3xa9xc3xa9n keer. Hij krijgt 300 euro per week, maar het duurde even voor het gestort werd.

                                                               ******

Valtherdijkvn2b

Valtherdijk2webZoek de verschillen… Vrij Nederland heeft een achtergrondverhaal over de moord op Suzanne Wisman uit Tweede Exloxc3xabrmond. Bij het artikel staat een foto, gemaakt door Hans van den Bogaard, met als vermelding dat dit de vindplaats is van het  vermoorde meisje: de Valtherdijk. Een paar weken eerder had ik daar ook foto’s gemaakt, voor Panorama. Ik kan me voorstellen dat als je niet weet waar je precies moet zoeken, je een willekeurig plekje langs de Valtherdijk uitzoekt. Is ook niks op tegen. Misschien was het voor mij gemakkelijker omdat er toen nog bloemen lagen. Maar ik vind het wel vreemd dat je van de VN-foto de indruk krijgt van een Drents heuvellandschap, terwijl er behalve in de Flevopolder nergens zo’n plat stukje vaderland te vinden is als de wijde omgeving van de Valtherdijk.

                                                                 ******

Harmfrikken2_1In hetzelfde gebied speelt een andere merkwaardige geschiedenis: de dood van Harm Frikken. Op dinsdag 23 januari is het levenloze lichaam van de 55-jarige man aangetroffen bij zijn woning aan de Exloxc3xabrweg in Buinen. De politie probeert vast te stellen wat de doodsoorzaak is geweest. Een natuurlijke dood wordt niet uitgesloten, maar wel zijn er twee keer verdachten aangehouden: eerst twee Polen, die een huis van hem huurden, en eind vorige week zijn vrouw en zoon. Ze zijn alle vier inmiddels vrijgelaten. Als mogelijkse doodsoorzaken zijn genoemd dat hij gestruikeld is over een pizzadoos of is vergiftigd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: