Dagboek van woensdag 31 januari

31 Jan

Schiphol1web

De komende tien weken bivakkeert Joris Linssen weer op Schiphol om unieke verhalen op te tekenen van vertrekkende en aankomende luchtreizigers, voor het NCRV-programma ‘Hello goodbye’. Staat in de krant. Ik denk dat Joris het bivakkeren al achter de rug heeft en vooral aan het monteren is. In november zag ik hem bezig. Op televisie lijkt het gemakkelijk, maar dat is het niet. Ik heb hetzelfde ooit voor Panorama gedaan, begin jaren tachtig, met fotograaf Theo van Houts. Was niet mijn leukste klus.

                                                              ******

Oud-plaatsgenoot Geertjan Lassche valt in de prijzen: dinsdag krijgt hij twee Poolse onderscheidingen voor zijn Netwerk-reportage ‘God Bless Montgomery – De vergeten Polen in de slag om Arnhem’. De reportage was aanleiding voor volledig eerherstel van Poolse soldaten die betrokken waren bij de slag om Arnhem in september 1944. Hij krijgt een militaire en een staatsonderscheiding. De laatste is toegekend door de Poolse president Lech Kaczynski. Geertjan is al jaren een van de beste documentairemakers van de Nederlandse televisie, met bijna elk onderwerp dat hij aanpakt is het raak. Binnenkort ook het tweede deel van de reportage waarin hij met de camera in het ziekenhuis bij stervende patixc3xabnten door mocht filmen tot voorbij het einde. Hij kwam ver, maar Geertjan is nooit tevreden, hij had nog wel iets meer ‘dilemma’ willen uitzenden, maar een fatsoenlijk tv-maker en een nette omroep kennen dan (gelukkig) hun grenzen.

                                                                ******

Basvanhout80Gxc3xa9xc3xa9n prijs voor Bas van Hout: de rechtbank in Den Haag wil twee ‘geheime bronnen’ van voormalig officier van justitie Fred Teeven horen in de zaak van de geflipte AIVD-man Paul H. De bronnen beweren dat staatsgeheimen via misdaadverslaggever Bas van Hout bij De Telegraaf terecht zijn gekomen. Voorlopig wordt de zaak dus weer aangehouden.

Ik begrijp het wel: dit is voor die rechters veel leuker dan meteen te beslissen dat het allemaal nergens over gaat en iedereen gewoon naar huis te sturen, behalve die sukkel van een Paul H. en zijn boze vriendje. Veel media-aandacht, geen lijken, en ook nog een mooie gelegenheid om oud-collega Fred Teeven een hak te zetten.

Er is niemand die serieus denkt dat Bas van Hout die stukken aan de Telegraaf heeft gegeven. Waarom zou hij? Hij heeft sowieso heel andere kanalen en xc3¡ls hij ze al aan die krant had verstrekt was het via John van den Heuvel geweest en niet via de twee die nu worden genoemd. Weliswaar zijn Bas en John enige tijd wat gebrouilleerd geweest – en ik weet ook wel waarom – maar dat was toen niet en inmiddels is de vrede getekend.

No Responses to “Dagboek van woensdag 31 januari”

 1. Matt January 31, 2007 at 9:23 am #

  Woensdag!!

 2. Matt January 31, 2007 at 9:53 am #

  Ah gelukkig, je hebt het alweer aangepast.
  Sorry hoor voor de correctie, het gaat natuurlijk om de inhoud en die lees ik dagelijks met veel belangstelling.

  Gegroet, Matt.

 3. Ruud January 31, 2007 at 10:40 am #

  Geert Jan, Via deze site van harte gefeliciteerd met je onderscheidingen. De Polen zijn hiermede heel wat sneller dan de zuinige Nederlanders, die de onderscheidingen meestal uit komen delen als er bijna niets meer uit te delen valt.

 4. Harry January 31, 2007 at 1:36 pm #

  Geert Jan, heel fijn voor jou, die onderscheiding. Gefeliciteerd. En sterkte met de verbouwing. Zorg voor goede stutten.

 5. Ruud January 31, 2007 at 2:51 pm #

  Hierbij de eerste beelden van de uitreiking der onderscheidingen aan GeertJan

  http://www.meppelercourant.nl/index.php?dir=8&art=3799787.htm

 6. Goochelaar January 31, 2007 at 4:18 pm #

  Onderscheidingen voor GeertJan

 7. Ries February 5, 2007 at 3:57 pm #

  Over huiszoekingen bij journalisten raad ik iedereen het dossier Hans-Martin Tillack aan (Google doet de rest).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: