Moordenaars zonder gezicht

28 Jan

(dit is hoofdstuk vijftien uit het boek ‘Moord in Nederland, naar aanleiding van het bloedbad op de school in Virginia, dagboek van dinsdag 17 april 2007)

Met de regelmaat van de klok veranderen op het oog keurige, onopvallende, onbekende ‘mensen zonder gezicht’ van het ene op het andere moment in niets en niemand ontziende moordmachines. De twee bekendste gevallen in Nederland zijn het bloedbad in cafxc3xa9 ‘t Koetsiertje in Delft(1983) en de zogenaamde metro-moorden(1989) in Rotterdam. Belangrijkste conclusie van de onderzoekers en psychiaters die zich met de daders van dergelijke aanslagen hebben beziggehouden: ze zijn niet te voorkomen. ‘De mensen willen graag denken dat hun wereld onder controle is; niet dat ze zijn overgeleverd aan de grillen van een willekeurige gek. Maar er zullen altijd van dit soort acties worden gepleegd,’ zei een Amerikaans psycholoog na een van de laatste massa-moorden in de Verenigde Staten. ‘Je kunt alleen verbijsterd zijn en medelijden hebben. Voorkomen kun je ‘t niet. We moeten er maar mee leren leven.’ Een half jaar na deze uitspraak werd zijn land opgeschrikt door het volgende bloedbad.

Massamoordenaars worden in kranten vaak verward met seriemoordenaars, maar dat is een totaal verschillende categorie: seriemoordenaars gaan meestal jarenlang onopgemerkt hun gang en zijn als het ware verslaafd aan het doden; ze worden vaak aangeduid als gewetenloos en plegen zelden zelfmoord als ze betrapt zijn. Massamoordenaars zijn juist overgevoelig en ontladen hun agressie en frustratie in xc3xa9xc3xa9n soms wereldschokkende actie, vaak gevolgd door zelfmoord. Naar massa-moordenaars is niet veel onderzoek gedaan.

LEES MEER

No Responses to “Moordenaars zonder gezicht”

  1. Mookie April 19, 2007 at 7:13 pm #

    Zeer interessant verhaal!

    Alleen brak de 2de wereldoorlog in mei 1940 uit en niet in mei 1945…

  2. ryan April 20, 2008 at 6:39 pm #

    ik ben op zoek naar een link waar ik alle moord zaken van heel nederland kan vinden.wie kan mij helpen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: