Homohaat op Aruba

28 Jan

"De Telegraaf berichtte over het stel Esther en Charlene Oduber-Lamers, die door hun geaardheid van het eiland Aruba zijn weggepest. Op Aruba heerst een ware homo-fobie: het is niet macho en het ‘anders zijn’ wordt als een ziekte beschouwd.

Charleneoduberlamers_1Naar aanleiding van de berichten over het Nederlandse lesbische paar Esther en Charlene Oduber-Lamers, die van Aruba zouden zijn weggepest (17 april 2007), ontving ik een stuk van iemand die de situatie op Aruba goed kent, maar om begrijpelijke redenen (wie het leest snapt wel waarom) zijn naam liever niet genoemd ziet. Maar het is dus geen anoniem verhaal. Leest en huivert!

LEES MEER

No Responses to “Homohaat op Aruba”

 1. Angelina April 20, 2007 at 12:41 am #

  Ik snap inderdaad echt niet wat jij nog op Aruba doet??
  Je kan gewoon online bij de Klm een ticket boeken hoor..of ben je Nederland uitgetrapt en kan je hier ook geen werk vinden ofzo en daarom zo verbitterd..
  Ik snap best wel dat er dingen op Aruba zijn die niet goed gaan..maar Nl…please..nog erger met jullie slome Harry potter..
  Mensen aanvallen die je niet kent..nog zieliger..
  Zoontje van Nel Oduber..goede vriend van me..en geloof me..echt geen homo..dus doe ff je huiswerk voordat je je smoel opentrekt..
  Goede reis terug..

 2. peter April 20, 2007 at 3:34 am #

  Angelina, heb je een moment gekend van verstandsverbijstering? Ik heb het artikel met aandacht gelezen en besefte me best wel dat er wellicht iets overdreven werd, maar jouw reaktie begrijp ik totaal niet.

  Wil je net als alle andere Arubanen (en Antillianen) ook je hoofd in het zand steken als het om dit onderwerp gaat? Ik ben blij dat er iemand eens een spraakmakend, taalkundig redelijk goed in elkaar stekend stuk schrijft over de belachelijke hypocrieten op deze eilanden die de bevolking verkeerd voorlichten en hele groepen mensen het licht in de ogen niet gunnen op gronden van sexuele geaardheid. Terwijl er zoveel, echt zoveel zijn die 1 woord prediken, maar totaal ander gedrag ten toonstellen in het donker, in het geniep? Je woont per slot van rekening op aruba, je hebt tal van homosexuele vrienden / vriendinnen en je bent in mijn ogen een intelligente vrouw.

  Stelt me dus een beetje teleur, want door jouw reaktie lijkt het alsof je de hele kern van het verhaal als verzonnen beschouwt, dat het helemaal niet zo erg zou zijn en dat het elders (nederland) slechter zou zijn met de behandeling van andersdenkenden. Je liefde voor het eiland is bekend en noemenswaardig (en wordt door mij gedeeld), maar dat betekent niet dat je het niet eens mag zijn met welgemeende, overtuigende en bewezen argumenten die de homofobie op de eilanden aan de kaak stellen. Ik weet zeker dat je in weze dezelfde mening bent toegedaan , maar ik vrees dat je nu je gevoel hebt laten reageren, het gevoel dat Aruba aangevallen werd. Niet Aruba wordt aangevallen, maar de bestuurders van deze eilanden die, bang om hun kiezers te verliezen, schaapachtig de bevolking voorhouden dat homofilie afgewezen moet worden. Dat het tegen de Arubaanse moraal indruist en dat het geimporteerd is uit Nederland.

  Jammer, dan had ik liever geen reactie van je gezien.

  Maar toch hou ik van je.

 3. Angelina April 20, 2007 at 4:02 am #

  Ja Peetje..je gaat hier veel te serio op in..ik heb gewoon een schijt hekel aan de Nederlanders op Aruba die over alles en nog wat zeiken..was het niet dit verhaal dan was het wel over scholen,Setar,Web etc..
  Ik geef die vent helemaal gelijk en weet ook hoe hypocriet ze hier zijn over dit soort dingen..maar namen noemen van mensen die je niet helemaal kent is ook beneden de maat..
  Verder had ik een shit dag..mag de hele wereld weten..en ik ga ik binnnenkort een gay party organiseren..misschien dat dat je geruststeld..je kent me toch
  love you xxxxx

 4. JJ April 20, 2007 at 3:57 pm #

  hi peter, ik heb je reactie gelezen op angie, over de homofobie op Aruba. ‘forgive her, she didn’t know what she was doing’ hehe ze nam gewoon de gelegenheid te baat om lekker te schoppen, reacties los te maken, no matter what! ik zei ook dat ik t niet eens was met haar, erg ongenuanceerd en niet ‘to the point’, maar dat maakte haar zogezegd geen ‘flikker’ uit! maar jou reactie was heel terecht, en goed geformuleerd. ik ben t trouwens ook volledig eens met de schrijver, jij en ik zijn wat dat betreft ‘ervaringsdeskundigen’, we weten hoe ze met (homo)sexualiteit omgaan hier in de caribean! wat dat betreft leven ze nog in de middeleeuwen! en zo gaat t in de meeste (latijns-)amerikaanse landen, of landen waar de (vooral katholieke) kerk nog een grote invloed heeft.
  ja, wat dat betreft kun je beter in nederland wonen, of proberen de homofobie en disciminatie hier aan de kaak te stellen! groetjes jj

 5. Angelina April 20, 2007 at 6:33 pm #

  JJ..Dus jij bent het volledig eens met de schrijver..??
  Ik ben getrouwd met een Arubaanse man-Tromp- dus volgens de schrijver is mijn man waarschijnlijk homo,gaat zeker vreemd en neukt met zijn nichtje..dus dat mag wel gezegd worden..dat is volgens jullie wel ok.
  Mijn reply naar de schrijver toe heeft niks te maken met homo’s of hetero’s of whatever..ik kom gewoon voor mijn Arubaanse vrienden en familie op zoals ik ook altijd voor jullie zou opkomen..mocht dat nodig zijn.
  Je weet dat het voor mij niet uitmaakt of je Homo of hetero ,Turk of Colombiaan bent.
  dus wat de schrijver nou is maakt me ook niks uit.
  Wat ik erg vind is dat mijn Arubaanse man dit met pijn in zijn hart leest omdat dit over zijn vrienden en familie gaat (Tromp.Croes Oduber)je weet wel mijn man..de die gisteren een biertje voor je ging halen..
  Je begrijpt me wel JJ..Je weet dat ik van jullie hou,maar please zie het even van beide kanten.
  Ik weet ook wel dat ze zwaar hypocriet hier zijn over dit…maar niet iedereen..anyway genoeg…kom je nog koffie brengen dushi?? xxx

 6. JJ April 20, 2007 at 10:32 pm #

  tja angie, t is niet leuk om aangevallen te worde, daar weten wij alles van, en denk maar eens aan die 2 vrouwen met kind, die t land uitgepest zijn en nu hun gelijk moeten halen (en krijgen!) bij het gerechtshof…..en denk eens aan al die gays hier op t eiland die zich in allerlei bochten moeten wringen en zelfs hun eigen ‘zijn’ moeten verbergen en ontkennen, omdat ze anders anders hier geen leven hebben?

  ps ik heb niks tegen je man, t is een schat ook al is hij hetero en heet hij tromp…haha (grapje!)…ik ben blij dat hij dit ook leest en misschien aan t denken wordt gezet…dat is al een eerste stap….maandag weer koffie!

 7. Adri Gangelman April 21, 2007 at 1:34 am #

  Goedendag Mw. Angelina,

  Uw (heftige) reactie met belangstelling gelezen echter op 1 punt wil ik U toch even attenderen op een fout van U. De schrijver stelt niet dat Uw man homosexueel is maar dat het hem opvalt dat er op Uw eiland zoveel mensen dezelfde achternaam dragen en dat het (volgens de schrijver) dan zou betekenen dat hele families sex met elkaar hebben. Dat is wat ik eruit filter en het gaat niet over Uw man. Overigens is het toch
  algemeen bekend dat Tico Croes een homosexuele man is of ben ik nu verkeerd ingelicht? Uw anti-nederland houding is exact wat de schrijver bedoeld in zijn stukje, hij had het dus bij het goede eind blijkens Uw ongeremde reactie.

 8. Bert de Vries April 21, 2007 at 2:45 am #

  Mijn naam is Bert de Vries en ik woon 22 jaren op de Antillen. Mijn naam komt ook veel voor in Nederland, maar dat betekent niet dat alle de Vries-en familie van elkaar zijn en sex met elkaar hebben.
  Verder moeten Nederlanders op de Antillen (vooral de “beginnelingen” of “bij elkaar kruipers”) ermee ophouden alles met Nederland te vergelijken. Heb respect voor de cultuur waar je woont of ga terug. Stop met het vergelijken met Nederland, dan had je daar moeten blijven. Aanpassen zoals ook de Nederlanders van medelanders verwachten in Nederland!

 9. JJ aruba April 21, 2007 at 3:51 am #

  hi bert,

  kan t helaas niet laten als ‘beginneling’ om te reageren: helaas klink je, zoals je naam misschien al doet vermoeden, zelfs na 22jaar op de antillen, als een echte hollander, met je ‘pas je aan of rot op naar je eigen land’ houding. voor die bekrompen instelling was ik nu juist NL ontvlucht, een beetje jammer……

 10. Angelina April 21, 2007 at 5:15 am #

  Adri,bedankt voor je reactie.
  Even over de anti Nederland houding.
  Het is gewoon zo dat de gemiddelde Nederlander op Aruba zeikt..je woont op een prachtig eiland,mooi weer,goede mensen..what the hell zeur je dan nog??
  Je komt hier toch om een reden,je verlaat Nederland niet voor niks,niemand heeft je gedwongen..ja of het belastingskantoor,maar dat is weer een ander verhaal.
  Ik ben zelf in Nederland geboren,heb ook veel Nederlandse vrienden..dus ben niet anti-Nl..misschien anti.Nlers op Aruba??
  Okee mijn man,de schrijver zegt misschien niet heel duidelijk dat mijn man een Homo is ,maar hij gaat wel vreemd en doet het met zijn eigen familie leden..staat er toch duidelijk..om die reden reageer ik zo heftig.
  Verder ben ik redelijk relaí en kan met iedereen wel een discussie aan zonder echt pissed te worden..maar dit irriteerde me.

 11. Angelina April 21, 2007 at 5:25 am #

  Bert..ik ben het met je eens hoor.
  In Nederland verwachten ze van de buitenlanders ook dat ze zich aanpassen..en de TAAL SPREKEN…Hier lach je je dood..de meeste kunnen na 10 jaar nog niet een Goedemorgen zeggen in het Papiamento…so far for de integratie..

 12. Hans Vonk April 21, 2007 at 1:29 pm #

  Ik woon nu 5 jaar op Aruba en ik vind die
  anti-NL houding wel meevallen. Er zijn inderdaad een aantal Nederlanders die zich absoluut niet willen aanpassen hier en laten dat ook blijken. Met hun typisch Nederlandse gewoontes in stand te willen houden en dat een ieder door de strot willen duwen. Om die redenen vermijd ik ook plaatsen zoals Cafe The Plaza en Moomba Beach. Neemt niet weg dat de Arubaanse mentaliteit tegenover “anders-geaarden” ook weer helemaal uit de middeleeuwen is. Ik had een buurjongen die homosexueel is en om die reden zijn studie hier op Aruba niet kon afmaken vanwegde de enorme pesterijen
  op school etc. Dit was een geboren en getogen Arubaanse jongen trouwens. Hij heeft zijn studie in Nederland afgerond en is daarin 100% geslaagd. Of de Nederlanders hier op Aruba allemaal voor een reden komen weet ik niet. Mijn reden is en was dat ik een reuma patient ben en het klimaat mij enorme voordelen geeft. Ik ben gepensioneerd en ik leef rustig in mijn cunucu woning maar kan mij over een aantal dingen hier wel ernstig verbazen. Dat een Arubaans volk zich zo verschrikkelijk in de maling laat nemen door de politiek dat is voor mij echt ongelofelijk. Maar goed, ik woon hier en ben hier “te gast” want zo voel ik dat en mij maakt het ook niet zoveel uit eigenlijk. Het blijft ook een soort “dorp”hier natuurlijk.

 13. Bert de Vries May 6, 2007 at 4:02 pm #

  Hallo JJ Aruba,

  I zie aan jouw bericht dat je het nog niet helemaal begrijpt. Je bent inderdaad nog een beginneling en je kan er ook niets aan doen. Als je jaren op de Antillen hebt gewoond en met de autochtonen omgaat (want nu ben jij zoals ik de allochtoon), zul je het leren begrijpen hoe de Caraibische cultuur inelkaar zit en hopelijk ook er respect voor krijgen.

 14. Bert de Vries May 6, 2007 at 4:22 pm #

  Hi Angelina,

  Bedankt voor je begrip voor mijn reactie. Ik woon op St.Maarten, maar ken de andere eilanden ook behoorlijk goed. Mijn vrouw is een Arubaanse en ik verblijf op Aruba meestal in Lago Heights of Pos Chiquito.
  Ik erger mij aan Nederlanders (maar ook Amerikanen) die samen kluiten en inderdaad na jaren nog steeds de taal niet spreken (in mijn geval Engels) of geen enkel begrip hebben voor andermans cultuur.
  Vaak is het dat in Nederland alles beter is, maar toch komen ze regelmatig weer terug op het eiland. Ik ken een paar Nederlanders die na eindeloos geklaag hier zelfs zijn blijven wonen (inclusief Marechaussees).
  Een bekende lokale persoon op St.Maarten heeft op de radio hier een grappige advertenie van gemaakt voor een auto-onderdelen bedrijf en klinkt als een Nederlander die heel zuinigjes met het caraibische engels op de Nederlandse hakkerige manier klanten probeert te lokken. Dit zegt al genoeg hoe de lokalen soms over ons denken, maar op een manier waar ik als Nederlander ook om kan lachen.

 15. Hans Vonk May 9, 2007 at 12:19 am #

  Hallo Bert, leuk verhaal over Sint Maarten maar hoe zit het met de acceptatie van de homo’s op jouw eiland? Ken jij homo’s daar?
  Of is het net zoals hier op Aruba allemaal achter gesloten deuren. Underground scene?
  Let wel, anno 2007

 16. JJ May 9, 2007 at 7:16 am #

  beste bert,

  ik ben zeker niet wereldvreemd, en ik begrijp best hoe de Caraibische cultuur in elkaar zit, en daar heb ik zeker ook respect voor, maar dat wil nog niet zeggen dat ik t daar mee eens ben en r niet een eigen,andere mening op na kan houden! als psycholoog zie ik t aan en kijk r met verwondering naar, en realiseer me dat er op bepaalde gebieden, zoals de acceptatie van homosexuelen nog heel wat te verbeteren valt! daarbij sluit ik me bij hans vonk aan, over de ‘undercoverscene’. en ik heb diep respect voor angelina, die binnenkort een homofeest hier op aruba gaat organiseren. ben benieuwd wat de arubaanse reacties daarop zullen zijn!

 17. elly November 19, 2007 at 12:04 am #

  Er wordt heel wat stront over Arubaanse hoogwaardigheidsbekleders van destijds gespoten .
  Groot gelijk
  Arubanen laten een vrouw vaak in de steek als hun zoon of dochter geboren is .
  Dat is mij ook overkomen en de rest van een aantal vrouwen 4 in totaal
  slappelingen zijn veel kerels daar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: