Dagboek van zondag 28 januari

28 Jan

Vuisten_1Vanmiddag om vijf uur op Talpa (Tien) een film met Terence Hill en Bud Spencer, ‘de vier vuisten van de duivel’. Het was me even ontgaan dat die serie bezig is, de kranten besteden er niet veel aandacht aan en als ze het al noemen is het iets als: slappe actiekomedie.

Nu ben ik in dezen niet geheel objectief: de eerste film die ik ooit in een bioscoop zag, was de eerste ‘Vier vuisten’.  Moet ergens begin jaren zeventig zijn geweest. Misschien heeft dat mijn goede smaak verpest, maar ik heb een sterke voorkeur voor domme, foute films. Met Clint Eastwood, Charles Bronson (‘Once upon a time in the west’ heb ik vijf keer in de bioscoop gezien en nog vele malen thuis), dat genre.

Dat ‘Once upon a time’ wordt de laatste jaren door critici welwillend beschouwd, maar moest je destijds die recensies in de kwaliteitskranten lezen, veel erger doekvervuiling dan dit bestond er niet. De kenners prijzen Meryl Streep en Dustin Hofmann, terwijl ik de meeste Oscarwinnende films oersaai vind. Bij zo’n Meryl en Dustin denk ik de hele tijd: goh, wat ben jij goed aan het acteren. En de meeste films van Steven Spielberg werken bij mij nogal op de lachspieren, vooral als het niet zo bedoeld is. Alleen zijn eerste films zijn te pruimen, ik weet de titel niet, maar er is er eentje waarbij een auto achterna wordt gezeten door een vrachtwagen. Elke seconde spannend, met niks meer dan een weg en twee auto’s. Hij kan het dus wel, maar later is hij gaan grossieren in speciale effecten, met als dieptepunt dat vreselijke ‘Jurassic Park’: maak dan gewoon een tekenfilm.

Die ‘vier vuisten’ vind ik onbedaarlijk grappig. Heel veel scxc3xa8nes kan ik me zo voor de geest halen. Neem die waarbij ze verzeild zijn geraakt bij de Amish, of zo’n soort club, die tegen geweld is. Op gezette tijden komt een Mexicaanse bende de kolonie leegroven. Totdat ‘de vuisten’ ten tonele verschijnen. De bendeleider, een uiteraard onmogelijk slecht ogende vuillak met druipsnor, zet alle mannen van het dorp op een rij en gaat ze dan xc3xa9xc3xa9n voor xc3xa9xc3xa9n bij langs om hen een klap in het gezicht te geven. Ze doen toch niks terug. Dat vind ik al geestig. Het is zo voorspelbaar dat je al moet lachen voordat je ziet dat Bud Spencer ook in het rijtje staat.

Zit er ook nog een diepere betekenis achter het feit dat ik dit soort primitieve wraakfilms zo aardig vind? Ik moest er deze week ook nog even aan denken toen ik dat berichtje las over Henk van D., die overgeplaatst wordt naar een andere gevangenis omdat mede-gedetineerden hem het leven zuur maken. Hij heeft last van reuma en de mensen die hem vervoeren naar het politiebureau duwen hem soms wat hardhandig in de auto. Had hij ook zo’n last van reuma toen hij Suzanne Wisman misbruikte? In zo’n geval verlang je soms heimelijk naar een Bud Spencer.

Aan de andere kant: zo’n Sjors van Dijk die in Bureau Van den Heuvel staat op te scheppen dat hij kinderverkrachters wel even apart neemt en in elkaar slaat, daar heb ik ook niet veel mee. Veel criminelen gaan daar prat op: doen ze toch nog iets goeds. Ze vergeten dan wel dat ze zelf misschien geen kinderen, maar wel jonge mensen hebben vermoord. Of een volkomen onschuldig gezin van een vader of moeder hebben beroofd, bij een stompzinnige roofoverval. Dat eigen rechter spelen is leuk in een film, laten we ‘t in de gewone maatschappij maar volgens de regels doen. Waarbij je dat laatste dan ook weer niet moet overdrijven. 

No Responses to “Dagboek van zondag 28 januari”

 1. Music Taste January 28, 2007 at 3:44 pm #

  Leuke site is dit! Neem ook eens een kijkje op mijn site, http://www.musictaste.nl.tt! Dat is een verzamelplaats van (muziek)downloads!

 2. Sjakie January 28, 2007 at 3:49 pm #

  Duel heette die Spielberg film, en hoewel over smaak natuurlijk niet te twisten valt raakt je Spielberg-theorie kant noch wal. Minority Report, AI, Schindler’s List, to name just a few, zijn films waar je je niet voor hoeft te schamen. Als producer maakte hij onlangs nog ‘Into the West’, dat alom bejubeld wordt. Overigens lees ik je log graag hoor, maar wat films aangaat moet je het dan maar tot Bud Spencer beperken. Je vergelijkt Theo Lucius toch ook niet met Cruijff?

 3. Loes November 6, 2010 at 12:30 pm #

  in welk jaar is dit?

  Beste Loes,

  Ik begrijp niet over welk verhaal je het hebt.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: