Dagboek van zaterdag 27 januari

27 Jan

De dood van geoloog Harm Frikken(55) uit Buinen was een van de dingen die ik deze week wel steeds heb gevolgd, maar waarvan ik dacht dat het snel duidelijk zou worden wat er aan de hand was. Het leek eerst nogal raadselachtig, maar de werkelijkheid blijkt (weer eens) onthutsend simpel, maar daarom niet minder gruwelijk. Frikken verhuurde zijn ouderlijk huis in Vlagtwedde aan Polen. Een Pool van 46 en een van 16 jaar zijn nu aangehouden. Wat is er aan de hand met die Polen in het Noorden? Bij de moord op het bejaarde Duitse echtpaar dat een middagje rustig wilde vissen, waren ook Polen betrokken.

                                                              *******

Martinvught1a_1Weten we het nog, de foto’s van Willem Holleeder, gemaakt in de gevangenis in Vught, die afgelopen zomer in de Telegraaf stonden? Het was wel duidelijk dat dit weer een actie was van Martin K. Hij mocht dan ook een hele tijd niet meer bellen. Vorige week had ik hem voor het eerst weer aan de lijn, hij was net overgeplaatst naar Maastricht. Vanmorgen zaten er bij de post wat brieven die hij waarschijnlijk al veel eerder had willen versturen, maar die nu pas worden afgehandeld. Daarin wordt uitvoerig uit de doeken gedaan hoe die foto’s naar buiten zijn gesmokkeld. Kom ik later nog wel op terug.

Er zaten ook brieven bij over de klacht die Martin indiende tegen de beslissing dat zijn baeseball-petje in beslag is genomen. Het petje is voorzien van een Davidsster en daar nemen de leden van de Hofstadgroep nogal aanstoot aan. Martin zegt dat hij jood is en gezien artikel 1 van de grondwet (godsdienstvrijheid)  het recht heeft tijdens gebed een joods keppeltje cq petje te dragen. ‘Ik wil genoegdoening, compensatie en petje weer op cel’ schrijft hij in zijn brief aan de beklagcommissie.

Martinvught1bHet petje heeft hij gekregen van een zekere L. Met hem mag hij drie maanden geen contact meer hebben. Uit de tekening die Martin maakte en het bijbehorende bedankbriefje dat hij aan L. stuurde, blijkt dat de godsdienstvrijheid niet het hoogst in het vaandel staat, het gaat er vooral om de leden van de Hofstadgroep te treiteren. Volgens Martin werkt het als een rode lap op een stier. Genoemde L. zou ook nog steeds contact met mij opnemen, ik zal hem weer eens bellen. Dit is overigens geen actueel nieuws: Vrij Nederland had een paar weken geleden die tekening ook al. Waarschijnlijk stond degene aan wie de brief was gericht nog niet op de zwarte lijst in Vught.   

                                                            *******

SpongIk zag van de week nog een stukje van Pauw & Witteman, met de stiefvader van Julien C. De man maakte op mij een goede indruk, maar ik krijg wel steeds meer moeite met die Julien. En met zijn advocaat Gerard Spong. Nu is het uit de duim gezogen scenario van Julien wel zo ongeloofwaardig en onwaarschijnlijk dat niemand denkt dat hij de dans ontspringt, maar ik herinner mij een andere zaak waarin Spong een mijns inziens uiterst kwalijke rol heeft gespeeld. Een broer van een kindermoordenaar legde een bekentenis af: hij had het gedaan, niet de broer.

Er volgden allerlei ingewikkelde juridische procedures, waarbij ik me niet aan de indruk kon onttrekken dat hier opzet achter zat en inderdaad: gaandeweg het traject maakte justitie een procedurefout en de moordenaar kwam vrij. En vermoordde weer een kind. Sindsdien kan Spong bij mij niet zoveel goed meer doen. Ik ben nog aan het zoeken welke zaak het was, er komt wel een naam naar boven maar ik weet het niet helemaal zeker. 

 

No Responses to “Dagboek van zaterdag 27 januari”

 1. Kees January 28, 2007 at 11:29 am #

  Je kan Spong toch niet verwijten dat hij zijn werk goed doet? Verwijt Justitie het slechte werk maar. Het zo goed mogelijk opkomen voor de belangen van de verdachte door een advocaat is een belangrijk onderdeel van de rechtsstaat…

 2. Bert January 28, 2007 at 3:35 pm #

  Ik vind die advocaatjes de laatste tijd allemaal eng!

 3. Patrick January 29, 2007 at 4:09 pm #

  Ik kan me de foto’s van Holleeder in de gevangenis van Vught eerlijk gezegd niet herinneren.

  Heeft iemand misschien een link of weet iemand waar ik deze kan vinden?

 4. Sjerp Jaarsma January 29, 2007 at 8:26 pm #

  @Patrick

  Er staat een foto in het Jaarboek 2006 van de Telegraaf.

 5. Patrick January 29, 2007 at 9:44 pm #

  Oke, heel erg bedankt. Ik zal eens een kijkje gaan nemen in de plaatselijke bibliotheek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: