Dagboek van donderdag 25 januari

25 Jan

Autowega2web

Plannen om vrijdag 9 februari een overval te plegen? Niet doen, neem in elk geen wapens mee in de auto, de politie gaat van vier uur  ‘s middags tot vijf uur ‘s nachts in het hele land controle’s houden. Niet alleen op wapens, ook zal streng gecontroleerd worden op alcohol, verlichting en de algehele staat van het voertuig. Lampje stuk, ruitensproeiervloeistof op? Dokken! Of deze informatie geheel legaal tot mij gekomen is, weet ik niet. Het kan ook een afleidingsmanoeuvre zijn: dus dat de politie dit lekt en in werkelijkheid een week eerder (of later) toeslaat.

                                  *******

Altink1Dit is een schilderij van Jan Altink. Nou en, zullen de meeste bezoekers denken, ik ken een Rembrandt, een Van Gogh, maar Altink? Zelf zit ik ook niet zo in de kunstwereld. Ik loop wel eens een museum binnen, maar als ik iets met schilderijen te maken heb is het meestal omdat ze gestolen of vervalst zijn.

De Volkskrant had gisteren een berichtje over Cor van Loenen uit Beilen. Het Hof in Leeuwarden oordeelde dat er gebrek aan wettig en overtuigend bewijs is dat hij werken van de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg heeft vervalst. Een verzamelaar uit Groningen, Johan Meijering, had om vervolging gevraagd, nadat hij tien schilderijen van Van Loenen had gekocht, waarvan experts later vaststelden dat ze vals waren.

‘Het is de tweede keer dat de schilder ontkomt aan vervolging. Hij werd in 1992 opgepakt met de aantijging dat hij werken van Ploeg-schilder Jan Altink had vervalst en verspreid, maar werd drie jaar later wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Verzamelaar Meijering reageert teleurgesteld. xe2x80x98Ik voel me in de kou staan. Deze uitspraak is een vrijbrief voor oplichters.’  Aldus de Volkskrant.

Volgens de advocaat van Van Loenen heeft zijn clixc3xabnt altijd volgehouden dat de schilderijen echt zijn.

Die Cor van Loenen. In februari 1994 was ik wat in het nieuws door het verschijnen van mijn eerste boek, ‘De zwarte schapen van Oranje’. Radio Drenthe besteedde daar ook nogal aandacht aan, ik ben daar een paar keer gexc3xafnterviewd. Toen kreeg ik een telefoontje van de mij onbekende Cor van Loenen dat hij mijn boek had gelezen, of ik niet een boek over hem wilde maken. Hij voelde zich vals beschuldigd van het verkopen van nep-Altinks.

Ik ben een paar keer bij hem en zijn vrouw geweest, op een boerderij in Beilen. Het klonk mij wel interessant, Van Loenen kon het mooi en gedetailleerd vertellen. Het eerste hoofdstuk was al klaar, toen zijn enthousiasme nogal bekoelde. Hij ging ervan uit dat ik zijn verhaal klakkeloos op zou schrijven, maar daarvoor waren er toch net iets te veel vraagtekens. Vooral de manier waarop hij de betreffende werkjes in ontvangst had genomen, bij een schimmige transactie met een bestelbusje in Amsterdam, leek mij aanleiding eens wat andere mensen te polsen. Om een lang verhaal (27 pagina’s) kort te maken: het boek is er nooit gekomen en van Cor van Loenen had ik nooit meer iets gehoord. Tot gisteren.

Er zijn van die spreekwoorden die je dan spontaan te binnen schieten. Over verfkwasten die hun haren verliezen, maar waar je nog wel mee kunt strijken. Of zoiets.

                                                                    *******

BepsterNog niet genoeg ‘misdaadjournalist’? Sinds deze week staat er een column van mij op www.bepster.com. Het is de bedoeling daar elke week een stukje voor te schrijven. Het is een echte vrouwensite, maar vrouwen hebben natuurlijk net zoveel met misdaad te maken als mannen. Zij het dat ze meestal aan de kant van de lijn staan (of liggen). Daar gaan we ‘t ook over hebben. 

                                                                  

Advertisements

No Responses to “Dagboek van donderdag 25 januari”

 1. Meelezer January 25, 2007 at 9:29 am #

  HJK het is 25-11 vandaag. De tijd gaat bij jou sneller dan snel zo te zien.

  Beste Meelezer,

  hoezo? Kun je dat bewijzen?

  HJK

 2. Nyck January 25, 2007 at 9:46 am #

  De datum klopt nog steeds niet. Het is vandaag echt 25 januari. Want…ik ben jarig!

 3. Nyck January 25, 2007 at 9:47 am #

  ow, nou is de datum net aangepast. Net was het echt de 26ste.

 4. Nyck January 25, 2007 at 9:47 am #

  ow, nou is de datum net aangepast. Net was het echt de 26ste.

 5. Meelezer January 25, 2007 at 11:47 am #

  Sorry HJK. Ik bedoelde 25-01.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: