Dagboek van donderdag 28 december

28 Dec

Endstra1180_2

Als min of meer ervaren verslaggever denk je soms dat je niet meer voor verrassingen kunt komen te staan: je hebt alles wel een keer gezien en meegemaakt. En dan lees je ineens weer iets in de (Volks)krant waarvan je denkt: dit kan toch niet waar zijn? Dat de Amsterdamse politie al ruim anderhalf jaar beschikt over het wapen waarmee de moord op Willem Endstra is gepleegd en dat er ook nog eens dna van de dader op zit. Het pistool(?) lag in een langdurig foutgeparkeerde huurauto, die werd weggesleept en teruggebracht naar een autoverhuurbedrijf in Utrecht. Daar vond een schoonmaker het. De auto was gestolen, met het wapen was Endstra doodgeschoten. Het dna-profiel zat al in het bestand: het gaat om een bekende van de politie.

Vraag xc3xa9xc3xa9n: waarom duurde het nog zo lang voor de politie de man aanhield? Antwoord: dit was een mooie gelegenheid de contacten van de persoon bloot te leggen.

Vraag twee: waarom laat een moordenaar het wapen in een auto achter? Antwoord: dat weten wij niet, maar stond er niet vorige week in de krant dat de meeste criminelen eigenlijk nogal dom zijn?

                                                     ****

De moord op Zwollenaar Roelof Pruntel (52) op 15 december lijkt snel te zijn opgelost. De politie heeft reden om aan te nemen dat hij is opgejaagd door vier mensen in een zwarte Mercedes, vanuit Almelo. In het ene bericht lees ik dat de identiteit en nationaliteit van de verdachten niet bekend wordt gemaakt, in het andere dat het gaat om de familie Van der P. en dat het een vader, moeder en twee zoons zijn. De Mercedes is van het type 190. Laten we zeggen dat de kans dat deze dodenrit is begonnen in de villawijk van Almelo niet al te groot is. Een uit de hand gelopen verkeersruzie of een ongelukkig ‘contact’ in het Almelose?

GeraldfordOok dood: oud-president Gerald Ford. Hij heeft zijn naam niet mee: het zijn rotautoxe2x80x99s (dat is het voordeel als je geen adverteerders hebt, dan mag je dat zeggen). Voor mij is hij vooral de president van de spekzwoerdjes. De hele culinaire wereld viel over hem heen toen hij zei dat hij die zo lekker vond. Dat is vloeken in de kerk, maar voor mij kon hij niet meer stuk. Spekzwoerdjes zijn de kaviaar van de gewone man, ik denk dat Balkenende er ook wel pap van lust (wij deden ze vroeger xc3xadn de pap, maar dat is weer een ander verhaal).

                                 ******

Volkert van der Graaf heeft het aan de stok met de Telegraaf: hij vindt dat de krant ten onrechte suggereert dat hij iets met de moord op milieu-ambtenaar Chris van de Werken te maken heeft. Ik ben er erg voor dat criminelen in de gevangenis niet kunnen internetten: dat scheelt mij een hoop gedoe, anders ging hij mij misschien ook nog aanklagen. Een reportage over Volkert en de moord in Nunspeet staat hier

Seveke3180_1Over Volkert en consorten gesproken: ik had het gisteravond nog even met iemand over Louis Sxc3xa9vxc3xa8ke. In NRC Handelsblad werd een poosje geleden gesuggereerd dat hij homo was, maar dat heeft hij dan aardig goed verborgen weten te houden. Mensen uit zijn zeer directe omgeving hebben er in elk geval nooit iets over losgelaten. Vanwaar deze geheimzinnigheid?

No Responses to “Dagboek van donderdag 28 december”

 1. Joost December 28, 2006 at 9:46 am #

  Dag Hendrik Jan,

  Voor wat betreft je opmerking over Louis Seveke en zijn vermeende homoseksuele achtergrond. Kan het zo zijn dat veel vrienden en bekenden van Seveke liever een stevige complottheorie als aanleiding van zijn dood zien, dan een ordinaire, minder roemruchte aanleiding in homokringen. Gezien de wijze waarop Seveke om het leven is gebracht, lijkt me dat laatste trouwens niet erg waarschijnlijk. Wat maakt dat jij hier wel over theoretiseert? Wat mij betreft is het verdacht dat een heel politieteam nog steeds geen enkele lead heeft gevonden in het onderzoek. Is dat misschien een reden om te vermoeden dat de politie de dader niet wil vinden?

  Joost van der Wegen, Amsterdam.

 2. Ton December 28, 2006 at 10:14 am #

  Of beste HJK, dat we nooit echt meer iets interessants hebben gehoord over het DNA-materiaal op de patroonhouder van Volkerts pistool dat te relateren was aan een ramkraak waarbij Joegoslaven waren betrokken? Of wie dan wel de blonde man was van wie Volkert in Den Haag naar zijn zeggen munitie kreeg en die hij zo maar eerst in Antwerpen ontmoette. Nu ja, een mes dat er niet is in een graf is interessanter voor de media omdat een BN’er dat roept.

  Ton Biesemaat, Den Haag

 3. Edwin December 28, 2006 at 3:00 pm #

  In elke krant staat dat de politie het wapen waarmee Endstra is neergeschoten is anderhalf jaar in het bezit is van de politie. Als het wapen een paar weken na de moord is gevonden en aan de politie is gegeven, is het dan niet twee en een half jaar?? Want Endstra is in mei 2004 vermoord.

  Hallo Edwin,

  lijkt me geen speld tussen te krijgen. Dan is die huurauto wel erg lang onderweg geweest. Of het is allemaal toch nog heel anders dan de politie ons wil doen geloven.

  Hendrik Jan

 4. Boris December 29, 2006 at 2:07 am #

  Beste HJK, Ik wil niet veel zeggen maar ik denk dat het tijd is voor een mooi diepgaand artikel over het Kolbak onderzoek. Ik vind de stelling van Crimesite dat de turk, die werd gearresteerd ivm het onderzoek naar de moord op endstra, best wel eens Servet Y. zou kunnen zijn mateloos interessant. Ben dan ook benieuwd naar jouw mening. Groet,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: