Dagboek van woensdag 27 december

27 Dec

Julissa1Een Siciliaanse krant besteedt nogal aandacht aan de arrestatie van het Nederlandse fotomodel van Dominicaanse afkomst dat op Sicilixc3xab is opgepakt met 98 bolletjes cocaxc3xafne in haar maag. Ze luistert naar de naam Mercedes Julissa Bianela B., is 24 jaar en heeft een kind. Het is duidelijk dat ze geregeld als koerierster werkte.

Shownieuws van SBS6 vroeg of ik iets wilde zeggen over dit geval. Dat is inmiddels uitgezonden, dus kan ik er nu wel iets meer op ingaan. Zo zijn veel mensen nogal verbaasd over het bedrag (4000 euro) dat ze voor haar diensten zou krijgen: gezien de genoemde straatwaarde van 1,2 miljoen euro vindt men dat weinig.

Ten eerste klopt er van dat bedrag niet veel. Volgens het bericht zat er 1,2 kilo zuivere cocaxc3xafne in de bolletjes. De straatwaarde daarvan is maximaal 60.000 euro, de handelswaarde tussen de 35 en 40.000 euro. Over het algemeen is er geen verband tussen de hoeveelheid smokkelwaar en het bedrag dat de koerier ervoor krijgt: standaard schommelt dat rond de 5000 euro.

We hebben het dan over transporten van Zuid-Amerika naar Europa, per vliegtuig. Julissa (haar artiestennaam) reisde via Brussel. Dat is een bekende route: op Zaventem wordt niet al te streng gecontroleerd. Waar ze vandaan kwam, is nog niet bekendgemaakt, maar gezien haar Dominicaanse achtergrond ligt het voor de hand dat ze in de buurt van Venezuela is opgestapt: dat valt het minst op.  Er is niet altijd logica te ontdekken in de routes, variatie is belangrijk.

De douane op Sicilixc3xab zegt dat Julissa opviel doordat ze geen bagage bij zich had. Ik neem aan dat ze alleen handbagage had. In combinatie met wat andere factoren, zoals haar recente reisgedrag, kan dat inderdaad verdacht zijn: bolletjesslikkers leven onder hoge tijdsdruk. Ze kunnen weinig eten en drinken, wachten op koffers kan soms lang duren en betekent meestal ook extra oponthoud bij de douane.

Als fotomodel was Julissa niet overdreven succesvol. Ze heeft wel een kind en gezien haar achtergrond was contact met drugssmokkelaars niet ver te zoeken. De verleiding is dan groot om ‘in xc3xa9xc3xa9n keer’ uit de financixc3xable zorgen te raken. Maar als het een keer goed is gegaan, is het moeilijk ermee te stoppen. Vaak wordt er van de kant van de organisatoren ook nogal druk uitgeoefend.

Wat voor straf krijgt zo’n vrouw? In Maleisixc3xab had ze de doodstraf gekregen. In de meeste Zuid-Amerikaanse landen tussen de 2 en 4 jaar, met soms forse uitschieters naar boven. In Italixc3xab schat ik haar in op een straf tussen de xc3xa9xc3xa9n en twee jaar. Maar als iemand er meer verstand van en kijk op heeft hoor ik het graag.

                                                                 *******

Ook gepakt: vier verdachten voor de moord op Zwollenaar Roelof Pruntel, op de parkeerplaats langs de A1 bij Holten. De politie wil nog niks kwijt over het motief.

Ik moet op tijd weg, politie en collega’s gaan vandaag ook weer aan de slag, mag ik hopen, zodat er morgen in tal van zaken meer helderheid is te verwachten. Toch?

No Responses to “Dagboek van woensdag 27 december”

  1. byamugisha December 27, 2006 at 11:37 pm #

    ..gezien haar dominicaanse achtergrond heeft ze het “spul” in venezuela gehaald? je moet echt wel de spreekwoordelijke hollandse imbeciel zijn om zo’n onzin uit te kramen

  2. byamugisha December 27, 2006 at 11:39 pm #

    ..gezien haar dominicaanse achtergrond is t ze met het “spul” in de buurt van venezuela opgestapt? je moet echt wel de spreekwoordelijke hollandse imbeciel zijn om zo’n onzin uit te kramen

  3. x January 21, 2009 at 5:03 pm #

    zo jullie denken heel veel te weten over mijn.succes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: