Dagboek van donderdag 21 december

21 Dec

Suzannewisman2webGisteren is Suzanne Wisman begraven. ‘De donk’re dagen voor Kerstmis’, Willem Nijholt zingt er een oneindig somber lied over, dat ik in deze periode nog wel eens draai. Het meest logische scenario van Suzanne’s dood is dat Henk van D. haar heeft ontvoerd, waarbij haar fiets is achtergebleven, en dat ze uit de rijdende auto is gesprongen en daarbij omgekomen.

Een vraag die niemand durft stellen – ik ook bijna niet – is: laat je een meisje van twaalf jaar ‘s avonds in het donker twaalf kilometer alleen naar huis fietsen, in zo’n afgelegen streek van het land? Ik ben het met iedereen eens die zegt dat je onheil niet altijd kunt voorkomen. Misschien zijn wij wel te beschermend, maar wij proberen toch kinderen die van en naar sport gaan met een groepje te laten fietsen. Als het verder weg is, worden ze – op die leeftijd – met de auto gebracht en gehaald en een voorwaarde om op zo’n sport te gaan kan best zijn dat er ook een groepje moet zijn: dan kun je afwisselen met het rijden en is het geen bezwaar als er iemand bij is die niet over een auto beschikt.

Ik weet dat hier zeer verschillend over wordt gedacht, misschien ben ik wat overdreven op dit punt omdat ik zoveel zaken ken waarin het wxc3xa9l fout is gegaan. Ik moet er vaak aan denken bij het kijken naar natuurfilms: het zijn altijd de dieren buiten de groep die worden aangevallen. Even eigenwijs, of net te zwak om mee te kunnen komen. Het is een feit dat er mannen zijn die als roofdieren uit zijn op prooi, die loeren op een kans. Soms heel bewust, dagen-, weken- of maandenlang, soms doordat er kennelijk iets sluimert en de gelegenheid zich ineens voordoet. Dan kun je zeggen: "Als zij het niet was geweest, had-ie iemand anders gepakt." Meer over de manier waarop kinderlokkers tewerkgaan staat hier

Andrealuten1web_1In de Volkskrant werd gisteren een vergelijking gemaakt met de moord op de vijftienjarige Andrea Luten, in het Drentse Ruinen. Op het eerste gezicht is dat merkwaardig: veel meer overeenkomsten dan dat beide meisjes van paarden hielden is er niet. Andrea fietste op klaarlichte dag van school naar huis, niemand weet wat er is gebeurd behalve dat ze is gewurgd. Daar is nooit een dader in beeld geweest. Wel een hele serie verdachten, maar dat is iets anders. Niettemin zal Henk van D. zeker ondervraagd worden over deze moord en ongetwijfeld ook over de spoorloze verdwijning van Willeke Dost, uit Koekange. ‘t Zijn wel alle drie fietsende meisjes uit Drenthe. Een reportage over Andrea staat hier

                                             *********

Heulmeisje1_1

Als het goed is zien we Henk Strootman vanavond (half zeven en kwart over elf) in RTL Boulevard. Hij zocht uit welk verdwenen meisje er waarschijnlijk in het graf van Monique Jacobse ligt: de in 1975 in het Duitse Erftstadt verdwenen Sybille Breuer. Voor Aktueel maakte hij er een reportage over. Vorige week lichtte hij al een tipje van de sluier op, op deze site. Ik mocht alleen de foto laten zien. Maar zelfs dat ging al bijna mis, want toen kwamen er meteen reacties van mensen die ook aan het zoeken waren gegaan, de foto herkenden en sHeulmeisjereco_1pontaan allerlei gegevens spuiden. Dat was niet de bedoeling: er lezen ook krantencollega’s mee en de kans was groot dat iemand er vxc3xb3xc3xb3r woensdag mee aan de haal zou gaan, vandaar dat ik het allemaal maar snel heb weggehaald.

Links Sybille, rechts de reconstructie die gemaakt is aan de hand van de schedel van het ‘Heulmeisje’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: