Dagboek van zondag 3 december

3 Dec

Zwerver2_1Een beetje zwerven in Trinidad en omstreken is wel leuk, het echte zwerven (zie de man op de stoep) lijkt me toch een stuk minder. Woensdagmorgen om negen uur lag hij daar in de brandende zon. Er zijn wel meer dingen waar je even aan moet wennen. Zo gaat de ruitenwisser steeds aan als ik de richting aan wil geven. Krijg je met dat linkse verkeer.Wel prettig is dat iedereen gewoon Engels spreekt en dat de meeste Trinidatters, Trinidezen of hoe dat mag heten erg vriendelijk zijn. ls je op straat staat te kijken: waar moet ik heen? komt er al snel iemand bij je die vraagt of hij je kan helpen en die gerust een stukje meeloopt.

Wat dat betreft kan ik me wel voorstellen dat de vrouw voor wie ik hier ben erin getrapt is: zij had toevallig een vriendelijke meneer ontmoet met iets minder vriendelijke bedoelingen.Ik weet nog niet helemaal wat ik ervan moet denken. Het gaat om Adriana T., een Haagse, die twee jaar geleden voor haar vijftigste verjaardag een reis kreeg aangeboden van haar zoon en de vrienden van het stamcafe in Den Haag. Ze wilde voor het eerst in haar leven een keer ‘ ver weg’ .

Eerst dacht ze aan Curacao, maar dat werd afgeraden: te gevaarlijk, te veel drugssmokkel. Toen regelde een van de vrienden het met het reisbureau: een last-minute naar Trinidad. Tien keer zo gevaarlijk als Curcacao, maar wie weet dat? Bovendien is het helemaal geen vakantieplek, maar wie weet dat? Het aardige is wel – en dat is voor mij ook het interessante aan dit soort onderzoeken – dat je langzamerhand een beeld begint te krijgen van wat er precies is gebeurd, waar het fout is gegaan en wie er bij betrokken waren.                                                            

                                                                        *******

Trinidadrokersweb_1Het Amerikaanse gedachtegoed heeft in Trinidad ook toegeslagen. Weliswaar heb ik nog geen enkele McDonalds gezien, het stikt er wel van de Kentucky Fried Chickens en tal van lokale varianten op kipkluiven. Een fatsoenlijk klein hamburgertje is nergens te krijgen. Vergeleken met Nederland zijn hier veel meer wanstaltig dikke mensen. Ik zie het met afgrijzen aan als zo’n uitlubberende vetzak zijn of haar mond zit vol te proppen met kippepoten en aanverwant, dit alles begeleid door cola-light. Dat dan weer wel. Ik heb nog een foto gemaakt van een Trinidadse anti-rokersadvertentie,  Er wordt hier overigens niet overdreven veel gerookt. Dit bracht me op de gedachte: kun je mensen niet verbieden zo onmogelijk veel te vreten en zo dik te worden? Dat is minstens zo slecht als roken. Bovendien: waar doen ze ‘t van? Ik kan me niet voorstellen dat deze papzakken nog iets nuttigs uitvoeren.                                                                   

                                                              ******

Het eerste telefoontje dat in Trinidad binnenkwam was van ‘Papa Mike’: hij vertelde dat Matt Hoorn was aangehouden, wegens belastingfraude, maar het zou ook te maken hebben met de tapes van Edwin de Roy van Zuydewijn. Een stuk hierover staat op zijonline. Wie het verhaal over Matt Hoorn, Papa Mike en Sydney Brandeis nog eens na wil lezen: klik hier. Ik heb Matt Hoorn leren kennen tijdens die affaire met Sydney, de manager van o.a. Froukje de Both. Ik had regelmatig contact met hem, over tal van onderwerpen. Nee, niet over die tapes, dat is niet zo mijn ding, ik ben allergisch voor die De Roy. Zelfs al zou alles waar zijn van die tegenwerking, van de rol van de BVD en het afluisterschroefje, dan kan ik dat billijken: zo iemand wil je niet in je familie.                                                               

                                                               *****

De gijzeling van de Telegraafjournalisten heb ik uiteraard gevolgd. Gisteren deed Nieuwe Revu een oproep aan justitie om Simon Vuyk niet te gijzelen: hij zit in een vergelijkbaar parket met de metselmoorden. Ik ben alles met iedereen eens, over die verontwaardiging en zo, maar waar gaat het eigenlijk om? Justitie (en verder ook iedereen die zich daarin ook maar enigszins heeft verdiept) weet precies van wie de informatie komt, het gaat eerlijk gezegd ook helemaal niet om belangrijke geheime informatie, het punt is alleen: zolang de journalisten niet verklaren van wie ze ‘t hebben, kan justitie de betreffende personen niet vervolgen. Terecht dat ze hun mond houden, ook helemaal mee eens. Maar stel nou dan een of andere roddeljournalist meldt dat prinses Maxima een verhouding heeft gehad met Klaas Bruinsma en zich daarbij beroept op een anonieme bron, zijn wij dan nog zo voor dat verschoningsrecht?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: