DAGBOEK VAN DONDERDAG 30 NOVEMBER

30 Nov

Terwijl HJK voor ongetwijfeld "geheime activiteiten" waar hij vast "later op zal terugkomen"  in de Cariben vertoeft, zal ik zo nu en dan een stukje aan dit log toevertrouwen. Misschien zal niet iedereen dit toejuichen (HJK heeft wel erg veel fans!), maar die moeten maar zo denken: een log waar twee weken lang geen letter aan wordt toegevoegd is ook niet alles. Op dit moment ontbreekt het me even aan tijd om een uitgebreide bijdrage te leveren (deadline Aktueel, borrel van de zaak, etentje van de zaak etc.) maar ik heb al wel wat ideetjes. Kom ik, om het Hendrik Jan te spreken, later op terug…

Aangemaakt door Henk Strootman

Tobago1web_1To Trinidad of To Bago, dat is de vraag. Is toch nog een heel gedoe, zo’n ander land. De Haagse mevrouw die ik in de gevangenis op wil zoeken, kwam ook helemaal verkeerd terecht. Niet zo vreemd, ik had zelf per ongeluk ook een hotel geboekt op Tobago, terwijl ik naar Trinidad moest. Voor wie ‘t niet weet: Tobago is het veilige vakantie-eiland (dit jaar nog maar zes moorden), Trinidad is het gevaarlijke werk-eiland (dit jaar al 340 moorden, op een bevolking van 1,3 miljoen). Van een drugssmokkelaar(ster) meer of minder kijken ze daar niet op: vorige week zijn er weer twee Nederlandse meisjes opgepakt, er zitten nu 19 Nederlanders in Trinidad in de gevangenis. Foto links: Tobago.

Het is hier, in Port of Spain, nu kwart voor vijf ‘s middags. Met veel moeite een internetcafe kunnen vinden. Was een druk dagje, gisteren zag het er allemaal even niet zo goed uit. Bij de gevangenis stond een groep vrouwelijk personeel mij haast lachend op te wachten: you’re the man from te newspaper? Dat was nou net niet de bedoeling, ik moest eerst toestemming hebben van de ambassade en van de gevangenisdirectie. Ze gaven me weinig kans. Later op de dag verschillende autoriteiten gesproken, maar het leek een onmogelijke missie: geen verslaggevers in de gevangenis. Niet zo verwonderlijk, in Nederland mag het ook niet altijd. En ook de Suriname-reis leek lastig te worden: tot verbazing van menigeen moet je daar als Nederlander een visum voor hebben. Niet dat ze dat bij de vliegtuigmaatschappij erbij zeggen of zo, ik hoorde het toevallig van een paar Surinamers die in het vliegtuig zaten.

Trinidad1web_1Dus vanmorgen om kwart over acht naar de Surinaamse ambassade in Trinidad. Voor de kosten moet je naar een speciale bank (waar je in zo’n Efteling-rij belandt), je moet een pasfoto laten maken en dan kun je terugkomen.  Viel achteraf nog mee, het is gelukt, maar het is wel een heel gedoe. Tussendoor twee keer naar de administratie van de gevangenis om te vragen of er toch nog een mogelijkheid is voor een bezoek. Misschien, maar dan moeten ze mijn paspoort hebben. Tja, da’s nou vervelend, dat ligt net even op de Surinaamse ambassade. Dus: later terugkomen. Maar uiteindelijk zegt er iemand: je kunt vanmiddag om half twee naar haar toe. (Foto rechts: Trinidad)

Ik weet nog niet waar ik het aan te danken heb, misschien ander personeel, toevallig net even niemand die wist van die verslaggever die zou komen, hoe dan ook: na een spannend halfuurtje sta ik toch nog oog in oog met de mevrouw waar het allemaal om draait.

Gisteravond heb ik Wim Rijsbergen gesproken, zo meteen is er een kampioenschap van scholen waar hij bij aanwezig is, het is nu ideaal weer voor foto’s, dus ik hoop dat ik daar nog op tijd kan komen. Het verkeer is nogal druk hier. Later vanavond heb ik nog een afspraak met mensen die mijn Haagse mevrouw goed kennen.

In het vliegtuig heb ik nog wat stukjes zitten tikken. Staan hieronder, maar zijn dus een beetje gedateerd.

                                             ********************

Ik merk dat menigeen bij het horen van Trinidad niet direct iets heeft van: o ja, dat ligt daar, veel over gehoord. Had ik zelf ook niet. Mijn eerste associatie is met het liedje van Sean Elliott, als ik het goed spel, ik tik dit in het vliegtuig en heb even geen google tot mijn beschikking. Het heet ‘Shame and scandal in the family’ en behandelt een typisch Caribisch probleem. In Trinidad wenst een jongeman te trouwen. Hij   bespreekt dit nobele voornemen met zijn vader. Die moet hem teleurstellen: ‘This girl is your sister but your mama don’t know’.

Dat gaat zo een aantal keren aan, steeds blijkt een nieuwe uitverkoren geliefde een halfzus. Ten einde raad wendt hij zich tot zijn moeder, die hem kan troosten zoals alleen een moeder dat kan: ‘Go marry that girl! Your daddy ain’t your dady but your daddy don’t know!’ Dat noem je nog eens een koekje van eigen deeg.

En verder heeft niemand minder dan Leo Beenhakker Trinidad en het bijbehorende bounty-eilandje Tobago op de kaart gezet: dit jaar deed het nationale voetbalteam onder zijn leiding mee aan het WK. De cruciale wedstrijd was tegen aartsrivaal Engeland. Ik was zelf die middag op weg naar Maastricht,  de eerste helft heb ik gezien in een dorpscafxc3xa9 ergens in Noord-Limburg, de tweede helft in een Van der Valkmotel bij Geleen. Omdat ik toen al met dit Trinidad-verhaal bezig was, was ik erg vxc3xb3xc3xb3r de Caribische broeders. En ze hielden het nog lang vol. Helaas, diep in de tweede helft sneuvelden ze alsnog.

Wim Rijsbergen was toen assistent van bondscoach Beenhakker. Dat is hem en Trinidad blijkbaar goed bevallen: Rijsbergen is er nu bondscoach. Ik heb hem al even telefonisch gesproken, ik neem aan dat er genoeg gelegenheid is om een fraai portret te schetsen van zijn avontuur in de tropen.

                                                                ***********

Stukje twee:

Onderweg zat ik mijn notitieboekjes wat na te kijken, ik kwam nog een paar aardige dingetjes tegen die ik had genoteerd bij het laatste proces in de zaak Mink Kok, xc3xa9xc3xa9n dag voor de verkiezingen. Een van de verklaringen die tegen Kok worden gebruikt, komt van een vrouwelijke getuige, wier complete naam ik niet zal noemen, laten we xe2x80x99t houden op Klein-V. Zij was een vriendin van de Belgische xtc-dokter Danny Leclere, die in 1993 werd geliquideerd. John van den Heuvel had een gesprek met haar, dat resulteerde in een opzienbarend stuk in De Telegraaf. Volgens Van den Heuvel had ze gezegd dat Mink Kok en Jan Femer de moord op drugshandelaar Jaap van der Heijden hadden gepleegd. Dat is de aanslag waarvoor Kok nu vastzit, dus dit is een vrij cruciaal punt. Die mevrouw Klein-V. heeft bij de politie ook een verklaring afgelegd, maar daarin noemt ze Kok niet in verband met die aanslag, alleen Femer. Kok speelde volgens haar een ondergeschikte rol. Volgens Adxc3xa8le van der Plas, de advocate van Kok, is die laatste uitspraak doelbewust buiten het dossier gehouden.

Mevrouw Klein-V. ontkent ook dat ze tegen John van den Heuvel heeft gezegd dat Kok ook bij de aanslag betrokken was. Kok is dus nogal boos op Van den Heuvel.
De vraag is natuurlijk: heeft die mevrouw het echt niet gezegd, of heeft John het een beetje verkeerd begrepen, of schrok ze nogal toen ze xe2x80x99t in de krant las?

Wat voor mij ook nieuw was, is dat de vriendin  van Mink in 2005 een aanbod heeft gekregen om in een getuigenbeschermingsprogramma te worden opgenomen. In ruil daarvoor zou ze natuurlijk wel xc3¡lles moeten vertellen wat ze weet. Waarbij het natuurlijk de vraag is of ze zoveel weet.

Tijdens de zitting in Rotterdam maakte advocate Van der Plas zich ook nogal boos over het uitlekken van stukken. Zo zijn gesprekken van Mink Kok tijdens het bezoek zonder toezicht afgeluisterd, met een microfoon die in het matras was verstopt. xe2x80x9cHoe kan het toch dat citaten uit die vertrouwelijke stukken wxc3xa9l in het boek van Harry Lensink staan, maar dat ik ze nog steeds niet heb gekregen?

Het gaat ondermeer deze twee citaten (uit xe2x80x98Stille Willemxe2x80x99):

Op 2 augustus 2004 zegt Kok bijvoorbeeld het volgende: xe2x80x98Nee,

luister lieverd. Ik zal vertellen wat er aan de hand is, hxc3xa8, maar het is

een lang verhaal, maar xe2x80x99t komt hier op neer: je hebt, je hebt dus nu,

heb je die ouwe, Willem Holleeder, ja, en en Dino, ja, die drie zeg

maar, okey, nou die zitten op een eiland, daar omheen staan allemaal

mensen, die willen hun allemaal dood, ja? Dat heb ik een jaar

of drie geleden ook al verteld.xe2x80x99

Op 6 september 2004 zegt hij tegen zijn vriendin: xe2x80x98Je moet xc3xa9xc3xa9n

ding niet vergeten […] Alles is in beslag genomen dus, dus volledige

administratie is in beslaggenomen. […] Ja dan heb je een probleem.

[…] Nou, wat is de strategie van de familie op dit moment…

dat we gewoon met zxe2x80x99n allen pech hebben.xe2x80x99

                                             

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: