Dagboek van 1 november

31 Oct

Arthur Het rechercheteam dat onderzoek deed naar de moord op de 11-jarige Arthur Ghurahoo is internationaal onderscheiden. De International Homicide Investigators Association uit New Orleans reikte de xe2x80x99Award of Excellencexe2x80x99 uit omdat in het team vernieuwd te werk is gegaan. Zo is er gebruikt gemaakt van de verouderingstechniek van een compositietekening uit de jaren tachtig. Ook is ervoor gezorgd dat de zaak niet verjaarde door een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen een onbekende persoon wiens dna wel bekend was. Arthur Ghurahoo werd in 1986 vermoord gevonden bij Fort Vechten in Bunnik. Hij bleek seksueel misbruikt. Dader Joop Lith werd uiteindelijk ontmaskerd nadat hij voor de trein was gesprongen. Dat gebeurde nadat hij was opgepakt en weer vrijgelaten wegens het versturen van seksueel getinte mails naar jongens van voetbalclub Elinkwijk. Daar was hij trainer.

Jooplith1portretkleinTja. Ik citeer het maar letterlijk, inclusief de taalfouten en kromme constructies. Vroeger zeiden ze dan iets als: daar zakt mijn broek van af, maar die uitdrukking hoor je weinig meer. Ik schreef hier eerder over, naar aanleiding van een uitzending van xe2x80x98Profielxe2x80x99. Een woordvoerster van de Utrechtse politie beweerde daarin dat de zaak van Arthur Ghurahoo altijd de bijzondere aandacht van de recherche had gehad. "Nou, dat blijkt. Joop L. woonde in dezelfde wijk als Arthur. Hij voldeed aan het profiel, zelfs de compositietekening kwam aardig overeen. Hij wordt opgepakt voor een seksueel delict met minderjarige jongens en er is bij die hele Utrechtse recherche niet xc3xa9xc3xa9n persoon die op het idee komt hem eens iets te vragen over Arthur. Dat gebeurt pas meer dan een week na zijn dood, als er toevallig xc3xa9xc3xa9n slimmEric het toch wel wat vreemd vindt dat iemand voor zoxe2x80x99n relatief licht delict voor de trein springt."

Het bericht van toen staat hier

Ik vind het nog steeds aangrijpend. Vooral die klassefoto met die vrolijk ogende razend populaire onderwijzer Joop. De man heeft jarenlang rondgelopen met een verschrikkelijk geheim, heeft zijn gevoelens heel lang kunnen onderdrukken en toen dat niet meer lukte en er een relatief onschuldig feit aan het licht dreigde te komen, zag hij geen andere uitweg meer dan voor de trein te springen. In de hoop dat hij zijn geheim zou meenemen in de dood en dat zijn familie de schande bespaard zou blijven. Hij zal niet in een hiernamaals hebben geloofd, anders had hij zich vast nog wel een paar keer bedacht vxc3xb3xc3xb3r hij sprong. Veel rottiger kun je xe2x80x99t niet bedenken.

                                     **********

Suriname1 Mijn Surinaamse correspondente komt nog niet veel verder met de zwerversmoorden. Ze stuurde wat knipsels op waaruit blijkt dat de politie ook nog niet erg opschiet. Het is ook te warm, maar als ze binnenkort weer in de buurt is zal ze een foto maken van een zwerver. Dan hebben we die alvast. De zwervers vormen een behoorlijk probleem in Suriname: ze vallen toeristen lastig. Ondernemer Humphrey Omzigtig probeert xe2x80x98door kordaat op te tredenxe2x80x99 de zwervers weg te krijgen, maar na verloop van tijd komen ze toch weer terug. xe2x80x98Hoe wil je het toerisme promoten als je deze mensen niet van de straten kan afhouden?xe2x80x99 zegt hij in een interview. Hij vindt dat de regering meer moet doen om de zwervers op te vangen. Het vermoeden xe2x80″ dat bijna niemand durft uit te spreken xe2x80″ is dat er mensen betaald worden om zwervers nogal gruwelijk te vermoorden, als afschrikwekkend voorbeeld. Of er moet een psychopathische seriemoordenaar actief zijn. Veel meer motieven zijn er niet te bedenken.

Suriname1bOver toerisme gesproken: de tickets naar Suriname worden goedkoper, doordat de KLM het monopolie per 1 november verliest. Vooral Martin-Air lijkt in het gat te duiken, tot genoegen van de vele Surinamers die graag wat vaker terug willen naar hun geboorteland maar altijd met veel te dure tickets werden geconfronteerd.

                                                                *******

Vanmorgen om tien uur is in Rotterdam weer een zitting in de zaak tegen Mink Kok. Er zijn nogal wat mensen die denken dat Mink vrijkomt. De getuigen zijn volledig door de mand gevallen, justitie lijkt met lege handen te staan. Ik had het er nog even met Bas van Hout, maar die gelooft niet in vrijlating: het is te veel een prestigekwestie geworden. Hij wilde er een weddenschap van maken, maar daar waagde ik mij niet aan. Ik hoop mij tijdig in het Rotterdamse te vervoegen en zal dan proberen zo snel mogelijk van mijn bevindingen alhier kond te doen, gebruikmakend van de nieuwste technieken. Hoor ik hier al een adverteerder, bijvoorbeeld iemand met een ‘hot spot’?   

No Responses to “Dagboek van 1 november”

 1. tedje November 1, 2006 at 12:19 pm #

  Nou HJK het is maar goed dat je de weddenschap niet aan bent gegaan, je had verloren…..

 2. K.Hakvoort November 3, 2006 at 3:24 am #

  Het OM heeft twee jaar geleden inderdaad geprobeerd de verjaring van de moord op Ghurahoo te stuiten maar dit is niet gelukt. De rechtbank stak hier terecht een stokje voor want waarom zou de ene moord wel mogen verjaren en de andere niet? Dat het OM demonstratief verklaarde zich niets aan de desbetreffende rechterlijke uitspraak gelegen te laten liggen en de moordenaar toch te gaan vervolgen, mocht deze gevonden worden, is typerend voor een organisatie die in de ene (spraakmakende) zaak blijkbaar van geen ophouden weet, zelfs als de wet dat niet toelaat, en in de andere te vroeg opgeeft. Dezelfde organisatie die de oplossing van de ene moord xe2x82xac 20.000 waard vindt, de oplossing van een andere xe2x82xac 10.000 en die van een derde 0 eurocent. Kortom, een organisatie waar men niet vies is van openlijk discrimineren.

  Men looft de Utrechtse politie maar is dat terecht? Want toen het DNA van de moordenaar op de spoorrails verzameld werd, was men bezig met een verjaarde moord ten koste van ongetwijfeld enige niet-verjaarde moorden in deze regio. Het heeft er veel van weg dat de voornaamste drijfveer nieuwsgierigheid was. Waarom zou een verjaarde moord opgelost moeten worden; de dader gaat toch vrijuit. Om de familie van het slachtoffer uitsluitsel te geven misschien. Hoe sympathiek een dergelijk gebaar ook mag zijn, het duidt m.i. ook op wel erg nauwe banden tussen de politie en de nabestaanden, als de politie het nodig vindt ook na verjaring met het onderzoek verder te gaan.
  De politie heeft de familie van de moordenaar om toestemming gevraagd en deze ook gekregen. Ik vraag me af onder welke voorwendselen; moeilijk voorstelbaar dat de echtgenote het had gegeven als zij geweten had wat politie en OM er mee van plan waren.
  Als een moord na verjaring toevallig wordt opgelost, hebben de politie en het OM dan het recht de familie van de moordenaar op de hoogte van hun bevindingen te stellen? Deze familie leed al onder de zelfmoord van de betrokkene ( in zekere zin een gevolg van politie-ingrijpen ) en moest nu door de loslippigheid van politie en justitie de totale en bovendien ook nog publieke bezoedeling van zijn nagedachtenis ervaren. Niet alleen zij en de nabestaanden van Ghurahoo werden op de hoogte gesteld maar ook het publiek, trots als justitie blijkbaar was dat deze veelbesproken moord werd opgelost. Meer informatie waar wij wel recht op hebben wordt om mindere goede redenen door justitie en politie achtergehouden. Waarom moesten we hier dan wel van weten?

  Ik ben geen jurist maar ik heb toch de indruk dat de speurders hier op dubieuze juridische gronden hebben geopereerd en mogelijk de rechten van burgers hebben geschonden.

  De oplossing kwam voort uit een simpele gegevenscheck waarvan er in elk rechercheonderzoek vele zijn. Geen reden om een soort superspeurdersprijs te verlenen. Mogelijk sprak het aspect van het scoren tot elke prijs in deze zaak de Amerikaanse jury aan.

 3. yvanka August 18, 2008 at 10:59 am #

  zal ik eens wat zeggen jullie hebben hem nooit gekend ik wel en weet je hij was een super leraar wat hij gedaan heeft kan natuurlijk niet.
  maar hij was egt een top leraar
  ik heb toevallig pas zijn vrouw gesproken. de politie liegt ze hebben hem nooit op de hoek van de staart af gezegd maar ze hebben heb laten gaan bij het politie bureau.
  en wij was al ziek hij had waarschijnlijk darm kanker dan kan je zoon man toch niet zomaar van het bureau af gaan ben je helemaal gek.

  zal ik iets zeggen het was een top leraar ik ben zo verdrietig dat heb niet meer kan laten zien wat ik bereikt heb en mijn broer en zus hebben dat wel kunnen doen
  zijn vrouw heeft tegen mij toen hij ziek was en al niet meer op school was nog steeds bezich was met dat kleine schooltje
  en zin hij weg is is het een school van niks joop was bevriend met alle leerlingen
  en ik denk nog steeds dat hij er in is geluist door iemand

  zijn vrouw zij dat de politie nooit bewijs of DNA heeft laten zien aan hun dat kan niet ja sorry hor misschien vind ja dat ik heb aan het verdedigen ben maar vraag aan zijn vrouw en je hoor verhalen dan denk je er wel anders over

 4. TK August 18, 2008 at 11:56 am #

  Nou, zo te zien was hij geen leraar Nederlands…

 5. Nils October 22, 2008 at 3:28 pm #

  @yvanka

  1) Leer eens fatsoenlijk Nederlands

  2) Er is DNA van hem aangetroffen op al die jongens die hij heeft verkracht en Arthur die hij heeft vermoord. Als je denkt dat hij er dan is ingeluisd dan heb je een behoorlijke plaat voor je kop.

  3) Ik heb hem idd nooit gekend, maar goed ook . Ik ken een broer van Arthur en die had hem zelf voor die trein gegooid.

 6. yvanka November 21, 2008 at 2:21 pm #

  denk maar hoe je er over wil denken maar joop is de beste leraar die ik ooit heb gehad oja en over dat fatsoenlijk Nederlands kan ik er iets aan doen dat ik dislecie heb sorry hoor maar denk eerst daar maar eens over na ik kan nou wel ruzie gaan maken maar wat heb het voor een nu joop is en blijft de beste leraar die ik heb gehad ook al heeft hij die jongen vermoord wat blijkt dat hij gedaan heeft is niet goed te praaten maar hij is en blijf een geweldige man iedereen denkt nou natuurlijk dat hij een hele erge man is maar dat is hij niet hij is egt geweldig en dankzij heb doe ik het nu zo goed hij heeft mij geweldig les gegeven en dat zal ik nooit vergeten ik ben niet boos wat jullie denken is aan jullie maar wat ik denk is aan mij en ik hield van hem als mijn leraar

  groeten yvanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: