Dagboek van maandag 30 oktober

30 Oct

Floriscohen1

Hendrik Floris Cohen (roepnaam Floris) is geboren te Haarlem; hij is op dit moment 60 jaar + 3 maanden, 29 dagen, 7 uur, 22 minuten en 1 seconde oud. Hij bezocht het Stedelijk Gymnasium te Haarlem (beta), en studeerde daarna geschiedenis te Leiden. In 1970 studeerde hij af, met als hoofdvak sociaal-economische geschiedenis en als bijvak geschiedenis van de natuurwetenschap. Hij promoveerde in 1974 op het vernieuwingsstreven in de Nederlandse sociaal-demokratie in het eerste decennium na de Eerste Wereldoorlog.

En zo gaat dat nog een poosje door, op zijn website. Verder is hij bekend als de oudste broer van Amsterdams burgemeester Job Cohen. Tot zover niets aan de hand. Maar waarom zou iemand een moordaanslag plegen op deze erudiete, beschaafde man? Ik hoorde het antwoord vorige week in de vrouwengevangenis in Zwolle. Of het de enige echte waarheid is, weet ik niet, maar als degene die de aanslag heeft laten plegen het vertelt zal er toch wel een kern van waarheid in zitten.

Het had dus niet zoveel gescheeld of Floris was geen 60 jaar en zoveel seconden oud geworden, als het aan zijn toenmalige vrouw Marja K. (47) had gelegen had hij dit niet gehaald: vijftigduizend euro had zij ervoor over om haar echtgenoot uit de weg te laten ruimen. Marja werkte als verslavingsarts, een ex-patixc3xabnt zei dat hij het voor dat geld wel wilde doen, maar zijn behandeling was blijkbaar succesvol geweest: hij stapte naar de politie en lokte Marja in de val. Een politieman speelde vervolgens voor huurmoordenaar. "Een niet-alledaagse zaak", zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de rechtszaak. Dat mag je wel zeggen. Maar waarom moest Floris dood? In de stukken die erover geschreven zijn, komt xc3xa9xc3xa9n onderdeel van het motief niet aan de orde: jaloezie op de huisvriend.

Als Marja K. op 22 januari 2006 wordt veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, komt ze in de vrouwengevangenis in Zwolle terecht. Daar heeft ze het erg moeilijk: ze krijgt geen contact met de andere gedetineerden, het verschil in achtergrond is te groot. Als arts had ze te maken met verslaafden, maar nu ze er midden tussen zit, redt ze het niet. Ze zou in haar cel zelfs bijna verkracht zijn door haar kamergenote. De dame uit de betere kringen, liefhebster van kinky toestanden, arrogant overkomend, wat misschien niet eens de bedoeling was: daarmee scoor je niet in een omgeving waar de wetten van de straat gelden.

Wat had die brave Floris misdaan dat ze hem uit de weg wilde laten ruimen? Dat ze een moeizame relatie hadden, is wel duidelijk. Zie verderop het artikel dat Henk Strootman hierover maakte voor Aktueel. Wat daar niet in staat, en wat tijdens het proces ook niet aan de orde is gekomen, is iets dat ze wel vertelde aan haar mede-gedetineerden: het draaide om een huisvriend. Volgens Marja was er een goede vriend van haar man min of meer bij hen in komen wonen en was haar man meer voor de vriend gaan voelen dan voor haar. "Dat gebeurt vaak: als mannen die eerst een vrouw hebben gehad gevoelens voor mannen krijgen, zetten ze zich heel erg af tegen alles wat met vrouwen te maken heeft," aldus mijn zegsvrouwe. Dat schijnt een bekend fenomeen te zijn, vooral in de eerste periode na de ‘coming-out’.

De vraag is natuurlijk: klopt dit verhaal? Dat de vrouwen in Zwolle dit uit hun duim zuigen is erg onwaarschijnlijk, Marja zal dit ongetwijfeld hebben verteld. Dat wil nog niet zeggen dat het ook waar is. Waarom zou ze dit anders tijdens het proces niet naar voren hebben gebracht? Dat is niet zo onlogisch als het misschien lijkt: daarmee zou ze haar eigen glazen nog verder ingooien, dan had ze een motief en ze ontkent dat ze een aanslag wilde laten plegen.

Een niet-alledaagse zaak… Het kan aan mij liggen, maar na de eerste korte berichten had ik er weinig meer over gelezen. In het verslag van de rechtszitting dat ik in mijn archief vond, stond wel de naam van ‘de wetenschapper Floris C.’ maar werd niet vermeld dat het hier om de broer van de burgemeester ging. Sinds wanneer worden slachtoffers van een moordaanslag eigenlijk met initialen aangeduid?

No Responses to “Dagboek van maandag 30 oktober”

 1. b October 4, 2007 at 7:00 pm #

  wie is hendrik jan en wie neemt een blad als aktueel serieus?

 2. Jay October 4, 2007 at 8:00 pm #

  Lees eerst eens wat verder voordat je zoiets schrijft! Dan had je in ieder geval geweten wie Hendrik Jan Korterink is. En daarnaast is Henk Strootman (Aktueel) een vrij betrouwbare verslaggever/journalist.

 3. marja K. November 2, 2007 at 1:16 pm #

  Zo heb ik meer verhalen gehoord die mij volstrekt onbekend waren.

 4. peter August 23, 2008 at 5:14 pm #

  2 jaar voor beramen van een moord op je echtgenoot? Een man was daar niet mee weggekomen

 5. Anonymous August 23, 2008 at 5:36 pm #

  Ja en 1 jaar voor het mede plegen van een moord,en dan na een jaar vrijgesproken worden is me hellemaal wat,ja die dingen gebeuren,je zult er maar mee moeten leven.

 6. Annet March 19, 2009 at 12:10 am #

  Ik weet dat het echt waar is,want ik ken haar…en ook de man die de moord zou uitvoeren. Ze is helemaal gek!en dat weet ik uit ervaring. 2 jaar is veel te weinig vind ik. Die heeft behandeling nodig en mag nooit meer werkzaam zijn in de buurt van mensen( dieren ook niet voor de zekerheid)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: