Dagboek van zondag 29 oktober

29 Oct

Dutrou1180_1Naar aanleiding van het stukje over Dutroux van gisteren kwam er een reactie van iemand die zich nogal opwindt over het feit dat er een ‘monument’ is gemaakt van de gruwelijkste plek van Belgixc3xab. Maar mij lijkt dat juist prijzenswaardig: als je ergens beseft wat voor monsters er in deze wereld rondlopen is het op zo’n locatie. Over psychopaten als Dutroux gesproken: in haar column in Nieuwe Revu (sorry Beau van Erven Dorens, maar ze is echt veel leuker dan jij op die plek, en in NRC) schreef Cindy Hoetmer dat psychopaten nooit grappig zijn. Ze bedoelde misschien iets anders, maar het bracht mij op de gedachte dat psychopaten geen gevoel voor humor hebben, laat staan voor zelfspot. Dat delen ze overigens met godsdienstfanaten. Humor en geloof gaan ook zelden hand in hand. 

Advertisement

No Responses to “Dagboek van zondag 29 oktober”

 1. Humor October 30, 2006 at 12:22 am #

  Humor en geloof kunnen echt wel hand in hand gaan, kijk maar eens in de provincie Overijssel naar Twenthe met het nog resterende Katholieke gedeelte of het nog deels Calvinistische Salland en omgeving, waar heel wat minder gelachen wordt.

 2. Meelezer October 30, 2006 at 7:03 am #

  Beste HJK.
  Het is een misvatting, dat geloof en humor niet samen kunnen gaan. Wie gekocht en betaald is door het bloed van Christus (om het even met de catechismus te zeggen) heeft alle reden om blij en humoristisch te zijn. Dat moet jij ook weten. En zelfs bij mensen, die zwaar orthodox zijn hoor ik (gelukkig) vaak de nodige lachsalvo’s.

  Beste Meelezer,

  ik bedoelde iets anders, maar dat staat er inderdaad niet zo duidelijk. Ik bedoelde meer dat zodra het over zware religieuze aangelegenheden gaat, dat dan humor en relativeringsvermogen vaak ver te zoeken zijn. De grote kerkleiders blonken ook niet uit door gevoel voor humor, althans: niet in hun geschriften, hoe ze thuis waren weet ik niet. En in de bijbel is de humor ook onder de korenmaat te zoeken. Van de koran weet ik het niet, die jihad-strijders lijken mij in elk geval geen lachebekjes.

  Hendrik Jan

 3. Wippoldenaar October 31, 2006 at 11:55 am #

  Die jihadstrijders mogen dan geen lachebekjes lijken, in de filmjes die ik van ze gezien heb hoor je ze wel zeer enthousiast en uitzinnig van blijdschap hallaa hakbar gillen na een geslaagde aanslag. Het kan haast niet anders dan dat ze als vervolg hierop op zijn minst toch wel een biertje opentrekken en een klein polonaisetje lopen. Heeft niets met humor te maken maar ze hebben zo te zien wel plezier.

 4. Meelezer October 31, 2006 at 1:01 pm #

  Hallo HJK.

  Citaat van HJK:

  En in de bijbel is de humor ook onder de korenmaat te zoeken.

  Ik heb een artikel in m’n bezit waaruit het tegendeel blijkt. Mocht je er belangstelling voor hebben kan ik het je mailen of toesturen. Het is te lang om hier op het blog te plaatsen. Bovendien is het de vraag of het hier iets toevoegt aan de misdaadverslaggeving. Laat maar weten hoe en waar je het wilt ontvangen.

  Beste Meelezer,

  het zou me verbazen als ik dat artikel niet al eens gelezen heb, maar helemaal zeker weet ik het niet, dus ik wil het graag zien. Als je links boven op ‘mail’ klikt, komt het bericht rechtstreeks bij mij en niet op de site.

  Hendrik Jan

 5. Meelezer October 31, 2006 at 2:09 pm #

  Het mailformulier accepteert geen bijlagen. Andere mogelijkheid?

 6. Lara October 31, 2006 at 2:12 pm #

  Hallo,

  Ik ben het met HJ eens dat pschopaten geen gevoel van humor hebben omdat deze overspoeld wordt door sexuele fantasieen en driften. Hierdoor zijn ze te serieus met hun hobby bezig. Over het geloof en humor zie je dat in die sector nooit grapjes of zelfspot voorkomt, want het geloof daar spot je niet mee. Zelf heb ik een streng gelovige Rabbie ontmoet en ik moet zeggen dat ik liever de Donald Duck lees dan nog een ontmoeting met hem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: