Dagboek van zaterdag 21 oktober

21 Oct

Spui2 Het opstootje in Amsterdam waar ik donderdagavond getuige van was, roept verschillende reacties op. Aan de ene kant is er wel wat begrip voor ‘opgefokte agenten’ die worden uitgedaagd door een hele groep baldadige jongeren, aan de andere kant: je zal er als toevallige voorbijganger maar in verzeild raken. Wij bleven rustig zitten in het cafxc3xa9, terwijl op nog geen drie meter afstand de horden voorbijvlogen en motoragenten verwoestend hard door het steegje scheurden. Op de site van AT5 staat een verslag van iemand die helemaal niet blij was met het politieoptreden. Zie hier

Bijgaande foto is niet geheel representatief voor de sfeer van gisteravond, wel voor mijn medebezoekers van het cafxc3xa9. Maar het was daar wel in de buurt: deze foto is op het Spui gemaakt, in de winter. Laat. In de sneeuw. En toen was het een stuk rustiger. Zo kan het dus ook.

                                                         ***********

BlaauwcoverDe gerenommeerde Rotterdamse oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw (78) presenteerde deze week zijn nieuwe boek over honderd jaar moord in Rotterdam, lopend tot 1980. In xe2x80x98Moord te Rotterdamxe2x80x99 gaat hij in op veertig opvallende zaken. Ik kan mij zelf maar twee wat oudere zaken herinneren waarvoor ik contact heb gehad met Blaauw: de dubbele moord aan het Brekelsveld (1963) op de weduwe Van der Hoff en haar zoontje Marcel en de Puttense moordzaak. In de eerste zaak had ik een tip gekregen van iemand die dacht dat hij wist wie de moordenaar was. Veel gezoek leverde uiteindelijk niks concreets op, maar als ik de achternaam van de vermeende dader hoor, denk ik er altijd nog even aan. Ik weet dat de onopgelostheid van deze zaak Blaauw ook nog altijd hoog zit. Staat niet in het boek xe2x80″ neem ik aan xe2x80″ omdat het niet in Rotterdam was en hij er in een vorig boek al over geschreven heeft.

Ook niet in dit boek: Anoeska, het meisje van de Euromast. Was na 1980, maar ook als het wel binnen de tijdlijn was gevallen, vraag ik me af of hij het had opgenomen: Chiel Grishaver, de vader van Anoeska, is nog altijd bezig degenen die zijns inziens moreel medeverantwoordelijk zijn voor de dood van zijn dochtertje aan de kaak te stellen. Onder wie Blaauw. Ik vind zelf dat vooral de betrokken artsen veel te verwijten valt, Blaauw minder. Hoe dan ook, wie het interesseert oordele zelf: de actuele reportage over dit drama staat hier

No Responses to “Dagboek van zaterdag 21 oktober”

  1. Enrico October 21, 2006 at 2:23 pm #

    Die onrust en de agressieve benadering door de Politie heerst al een tijdje in Amsterdam. Ik denk dat het een rechtsstreeks gevolg is van de tegen hen (en ambulance-personeel)gerichtte agressie door grote groepen jongeren. In mijn wijk in Amsterdam-Oost is het al een tijdje gewoonte dat aanhoudingen op plaatsen waar veel omstanders zijn, bijvoorbeeld de Dappermarkt, de politie met meerdere auto’s komen. Paar weken geleden nog. Er werdt een meisje in een telefoonwinkel aangehouden voor een eenvoudig vergrijp, maar als je ziet waarmee de politie dan uitrukt, twee Golfjes, een busje met agenten, een hond met een hondenbrigade auto en later nog 2 motoragenten. Er stroomden veel omstanders samen en de groep agenten was duidelijk gespannen en bang voor verdere escalatie. De sfeer was ook grimmig en kon elk moment uit de hand lopen. Ze hielden de omstanders op afstand met een gervaarlijk uitziende en woest blaffende hond. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het er nu in veel gevallen aan toegaat in Amsterdam. Je mag er wel niet veel over zeggen tegenwoordig maar de overwegend allochtone groep is hier debet aan. Er gebeuren veel dingen die uit de media blijven. Zo ook bij mij in de straat. In twee weken tijd is er twee keer een Molotov-cocktail tegen een woning gegooit, de tweede ging dwars door het slaapkamerraam heen van het slachtoffer. Ik heb de lichtgetinte jongen met pikzwart haar, Noord-Afrikaans type duidelijk nog zien opstappen en wegrijden op een brommertje. Het slachtoffer was ook allochtoon overigens. AT5 kwam pas 2 dagen later in de straat op mijn tip.
    http://www.at5.nl/archief.asp?newsid=21503&archiefdag=2
    Niemand dorst zijn/haar mond open te doen en niemand had wat gezien. Bang voor repressailles ? Uiteindelijk ben ik zelf onherkenbaar in beeld gexc3xafntervieuwd, en heb mijn woordje gedaan, echter geen woord over allochtoon of Noord-Afrikaans type, terwijl ik dit duidelijk gezegd had. De angst om bepaalde bevolkingsgroepen op hun zieltjes te trappen heerst dus duidelijk in Amsterdam……
    En dat in het Centrum is precies zoiets. Op Donderdagavond loopt de Kalverstraat/Nieuwendijk van voor tot achter vol met hangjongeren. Agenten hebben niets in te brengen bij grote groepen. Ik kan me wel voorstellen dat ze nu eens de knuppel eroverheen halen. Het is lullig voor zo’n winkelende dame die onterecht in haar been gebeten wordt, maar ik denk dat de aanpak op zich wel nodig is. Alleen hebben ze die rotzooi en samenscholing jarenlang wel toegestaan en nu het bijna te laat is, moet er ineens paal en perk gesteld worden….zoals zo vaak lopen ze weer fijn achter de feitjes aan in Amsterdam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: