Mooi, Marianne Janssen

1 Oct

MOOI

Hij beschouwde haar meestentijds als een kleinood. xe2x80x99Vermoei jij je hoofdje maar niet.xe2x80x99 Dat kwetste haar hevig. Hij meende het goed. Maar hij scheen in haar niet meer te zien dan een fraai ornament. Hij belegde in haar. In gezelschap gaf zij rendement. Pronkstuk. Bezit. Zij verleende hem glans.

In de jaren dat zij hem nu kent, is het erger geworden. Hij takelt wat af en haar schoonheid moet tegenwicht bieden. xe2x80x9eMijn vrouwtje!" zegt hij, en het voelt als een straf: die begerige blikken van lieden waarmee hij zijn duistere zaken bedrijft waarop ze geen zicht meer kan krijgen. Ze spreken beschaafd maar ze grijpen hun kans en gaan dicht bij haar lichaam staan hijgen als ze even de kans krijgen, eega uit beeld en de ogen vertroebeld door drank. Ze doet of ze doof is en blind is en gek. Maar ze rilt van hun smerige stank.

xe2x80x9eNiet zo stug!" zegt haar man. xe2x80x9eGa nou mee in hun sfeer. Probeer je gewoon te gedragen. Ik moet door met dat stel. Dat begrijp je toch wel? We zullen ze thuis moeten vragen en dan ben je de gastvrouw. Wees nou maar charmant, want ze kunnen ons maken en breken."

xe2x80x9eCharmant!" zegt ze giftig. xe2x80x9exe2x80x99t Is addergebroed! Dat je daar energie in wilt steken."

Dan is hij beledigd. xe2x80x9eJe winkelt toch graag? Bedenk dan dat zxc3xadj dat betalen!"

Ze zwijgt. Overstemd. Dus ze lxc3xa9xc3xa9ft van dat stel. Als een hoer die niet eens kan bepalen wie er wel en wie niet in haar peeskamer komt. Zo diep is ze nu al gezonken. Als ze verder wil leven zoals ze nu leeft, zal ze mee naar dat tuig moeten lonken.

Ze zit voor de spiegel. Ze borstelt het haar dat ze blond verft, om jonger te lijken. Ze kijkt naar haar rimpels, ragfijn zijn ze nog, maar zijzelf, die zo kritisch kan kijken, ziet alvast het gezicht dat ze krijgt binnenkort. xe2x80x9eHet wordt tijd voor een facelift, mxe2x80x99n meisje", zei haar man van de week. xe2x80x9eZoek een goede chirurg, combineer het maar mooi met een reisje en dan haal ik je op als mijn bruidje van ooit, zo prachtig en glad als een kind." Van zijn kant een cadeau. En hij bracht het ook zo. Maar is dat wat zij zelf ervan vindt?

Wil zij echt in den vreemde wel onder het mes om haar oude gezicht terug te halen? Dat jonge gezichtje, dat mooie gezicht, dat betoveren kon en kon stralen maar toch eigenlijk leeg was, omdat het niets wist? Niets wist van het latere leven? Ze was jong, onbedorven. Die tijd is voorbij. Ze heeft immers meer inzicht verworven.

xe2x80x9eIk doe het niet", denkt ze. xe2x80x9eNiet nu. Niet voor hxc3xa9m. Ik kan later altijd wel weer zien. Als het erg wordt, txc3xa9 erg, en dan nog niet misschien. Ik moet met mezelf kunnen leven. Want hij geeft het mij niet omdat hxc3xadj het graag wil of om mij een cadeautje te geven, maar omdat hij wil pronken: xe2x80x99Die vrouw is van mij. Vergelijk en bekijk haar maar goed. Mijn vrouw is de mooiste. Mijn vrouw geeft mij glans. Kijk wat mijn vrouw voor mij doetxe2x80x99."

Ze glimlacht tevreden. Ze borstelt haar haar. Voelt zich twintig. Ze zou willen zingen! Ze wordt doodgewoon oud. En dat let haar geen man. Hij kan haar onmogelijk dwingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: