John Engelsma, advocaat van Bruinsma

1 Oct

(reportage uit Nieuwe Revu nr 42, oktober 2003)

Volgens het Parool was hij de opvolger van maffiabaas Klaas Bruinsma, witwasser van drugsgeld, opdrachtgever voor liquidaties en bedreigingen: voormalig advocaat John Engelsma. Veel slechter kun je ‘t niet treffen. Nadien is hij weliswaar van alle blaam gezuiverd, maar hoeveel mensen weten dat? Inmiddels is Engelsma een man in bonis: hij staat op nr. 330 in de Quote Top 500 van de rijkste Nederlanders. Erg publiciteitsminded is hij nog steeds niet. Een gesprek: vooruit dan maar. ‘Maar gxc3xa9xc3xa9n foto!’

‘Denk je dat de mensen mij anno 2003 nog steeds als een ‘bad boy’ zien? Het is allemaal toch opgehelderd, het betroffen zaken uit het begin van de jaren ’90, ik dacht dat het eindelijk een beetje rustig geworden was rond mijn persoon, en nu dit weer.’ John Engelsma (46) is niet blij met de hernieuwde aandacht voor hem, maar als je in 1991 -zij het ten onrechte- ‘consiglieri’ van maffiabaas Klaas Bruinsma bent genoemd, in 1995 beticht wordt van deelname aan het criminele driemanschap Delta om vervolgens vanaf 2000 op te duiken in de Quote top 500 van de rijkste (en sinds kort machtigste Nederlanders), dan is leven in de anonimiteit lastig. Daar komt nog bij dat Klaas Bruinsma ‘hotter’ is dan ooit: dankzij zijn relatie met Mabel Wisse Smit en het feit dat zijn levensverhaal wordt verfilmd.

Bruinsma

Voor John Engelsma begint het allemaal als hij Klaas Bruinsma als clixc3xabnt krijgt. Over Bruinsma wil hij overigens niet veel kwijt omdat de geheimhoudingsplicht van een advocaat ook doorgaat na het overlijden van de clixc3xabnt. ‘Eind jaren ’80 werkte ik als advocaat voor Homerun BV, een onroerend goed bedrijf, met als directeur Anton Bruinsma, een broer van Klaas. Klaas bleek daar aandeelhouder te zijn.

LEES MEER

No Responses to “John Engelsma, advocaat van Bruinsma”

  1. jeltina yke (riedstra)wierda July 8, 2009 at 2:03 pm #

    ik zoek het adres van Antoon Bruinsma.Kort geleden is mijn ex overleden en er werden inder tijd zaken gedaan met Homerun ,ik heb hem enkele vragen te stellen

  2. high school July 8, 2009 at 5:22 pm #

    Hey,H.J.
    Vroeg je een tijdje geleden over de situatie van Marco Proper? Ik denk af en toe dat hij nu de troef achter de hand is van justitie.Hij is slim genoeg.Ben jij niet in de buurt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: