Dagboek van vrijdag 29 september

29 Sep

Melaniesybers375_2 "Als er koppen zouden moeten rollen, dan bij justitie. Die beslist namelijk of een verdachte het bos in gestuurd kan worden, niet de politie. HJ, ik ben beter van jou gewend. Foei…" Schrijft ‘Laddertje’. Hij raakt een cruciaal punt. Politie en justitie beweren dat er geen fouten zijn gemaakt: op het moment dat Peter H.(41) zichzelf meldde, was nog niet bekend dat Melanie was vermoord, ze was alleen nog maar net spoorloos verdwenen. Wat eventueel had gekund was dat ze ‘m niet als verdachte, maar als een gewoon burger in de gaten hadden kunnen houden. Bovendien gaat men ervan uit dat Melanie al kort na de afspraak is omgebracht, volgens politie en justitie is er geen reden aan te nemen dat ze later is vermoord. Dat de familie van Melanie meent dat ze op zaterdag nog heeft geprobeerd contact te zoeken, moet op een misverstand berusten.

Ik ben toch erg benieuwd hoe zoiets nu precies in z’n werk gaat, wie er de echte inschattingsfouten hebben gemaakt. In eerste instantie moet dat toch iemand van de recherche zijn geweest, lijkt mij: die weet dat hij met een tbs’er te maken heeft, wat hij op z’n kerfstok heeft, dat hij tegen het advies van zijn behandelaars is vrijgelaten (door een beroepszaak bij het Hof), je hebt te maken met een verdwenen meisje… Formeel en juridisch ligt de verantwoordelijkheid misschien bij justitie – zelfs daar ben ik niet helemaal zeker van – maar volgens mij had een ervaren politieman met enig gezag deze vrijlating kunnen voorkomen. Als het anders zit hoor ik het graag.

Inmiddels komen er steeds meer feiten over het verleden van Peter H. naar boven. De Telegraaf is bezig met een inhaalslag en heeft vandaag het relaas van een vrouw die twintig jaar geleden op zeer brute wijze door hem werd verkracht. H. kreeg daar xc3xa9xc3xa9n jaar celstraf voor. Hij werd later opnieuw voor verkrachtingen veroordeeld, kreeg tbs, maar werd toch weer vrijgelaten. Het probleem is dat iemand voor uitsluitend verkrachtingen zelden levenslang opgesloten wordt, er moet eerst een moord worden gepleegd. De kans dat Peter H. al eerder een dodelijk slachtoffer heeft gemaakt, is zeker niet uitgesloten, de naam van Nicole van den Hurk wordt vaak genoemd. De vraag is of H. in dat onderzoek nooit in beeld is geweest. Hij had toen al een verleden als gewelddadig verkrachter en woonde in de buurt. Maar ook toen zullen politie en justitie ongetwijfeld gxc3xa9xc3xa9n fouten hebben gemaakt.

                                                            ****************

Olga2225_1Een van mijn vaste bezoekers was dezer dagen op een belastingkantoor. "Ik moest voor onze dochter (7jr.) een sofi-nummer afhalen, de basisschool schijnt dat tegenwoordig nodig te hebben. Opmerkelijk dat je daar aan het loket vele talen hoort spreken door aanvrager(ster)s, die o.a. vanuit Portugal of Polen hier fruit komen plukken. Ook zag je er verschillende Olga’s en andere landgenotes aan het loket komen, doch in een outfit, waarmee je volgens mij geen appels gaat plukken."

Je staat toch elke keer weer verbaasd van de vindingrijkheid van de mens in het algemeen. Dat is een goeie truc: zeggen dat je appels gaat plukken in de polder, maar in plaats van een hele dag hard beulen in kou en natheid voor een hongerloontje (ik weet wat het is) heel andere posities in te nemen, mxc3xa9t sofi-nummer. Zo krijgt het woord ‘sofi-nummer’ een heel andere betekenis. 

No Responses to “Dagboek van vrijdag 29 september”

 1. Enrico September 29, 2006 at 11:01 am #

  Ik denk eerder dat ze noten of bananen komen plukken….

 2. Humor September 29, 2006 at 11:23 am #

  In de bananenbar zeker 😉

 3. Perry Vermeulen September 29, 2006 at 12:18 pm #

  ik kom dus uit die regio Geldrop, woon nu al enkele jaren op kamers in Helmond maar mijn ouderlijk huis is in dezelfde straat als Melanie Sijbers. Ik ken ook iemand die nog in huis is geweest bij die Peter H nadat ze al vermist was. In die kringen van Melanie en Peter H weten ze toch wel veel meer dan wat er in de media word verkondigd, als je tenminste alles moet geloven.
  Zo zou melanie gevonden zijn met sperma van 3 verschillende mannen. en is ze schijnbaar doodgeknuppeld…
  goed geen officiele bron natuurlijk, maar dat word gezegd door mensen in het Geldropse die er iets dichter bij staan dan ik.

 4. Laddertje September 29, 2006 at 4:00 pm #

  Dat zit inderdaad helaas anders, HJ. De officier van justitie is officieel deleider van een RBT. Iedere scheet die wij als rechercheurs wilden laten, dienden door het OM te worden goedgekeurd. Uiteraard heb je als rechercheur best wat in de pap te brokkelen qua inzicht, inschattingsvermogen, feiten en omstandigheden, en kun je jouw visie erop met een OvJ bespreken, maar de eindverantwoordelijke blijft toch de OvJ. Gelukkig maar, want ik heb in mijn recherchetijd behoorlijk wat wanprestaties gezien. Eigen conclusies die collega’s trokken over in hun ogen gevoelsmatig al ‘daders’, terwijl uit telefoontaps het tegendeel bleek. Dan moet het niet mogen dat een rechercheur uiteindelijk mag beslissen wanneer iemand voorlopig weer wordt vrijgelaten. Niet dat ik een tomeloos vertrouwen heb in het OM hoor. Maar dat uiteindelijk een rechercheleider zou mogen besluiten om iemand ‘het bos in te sturen’, nee, daar wordt vooraf toch echt uitvoerig overleg over gepleegd en vaak wordt/werd, tegen onze visie in, een ander besluit genomen.
  Overigens, ik weet niet of je met ‘Hij raakt een cruciaal punt.’ mij bedoelt, maar ik ben een meisje. Die bestaan ook onder (oud-)rechercheurs. En verrekt goeie ook! 😉

 5. Laddertje September 29, 2006 at 4:20 pm #

  Vervolg:

  Een goeie OvJ hoort regelmatig tijdens een RBT (Recherche Bijstands Team) zijn of haar neus te laten zien, inloggen in het betreffende mutatienummer van de zaak kunnen ze ook en verwacht mag worden dat ze meelezen en op de hoogte blijven. Ik heb OvJ’s meegemaakt die je ten alle tijden kon bellen en die dan volledig op de hoogte waren, ik heb er ook meegemaakt die ter plekke dan bijgepraat wilden worden, heel frustrerend. Wanneer je dan een knullige rechercheur hebt die zijn verkeerde visies, interpretaties en eigen invullingen neerplempte bij zo iemand, kun je het effect wel raden, denk ik. Dat was waar ik regelmatig tegenaan liep, en wat mijmateloos frustreerde. Niet om mezelf op de borst te kloppen maar ik werd moe van dat haantjesgedrag van menig collega, woorden die ze een verdachte in de mond legden, puur op gevoel conclusies trokken. Feiten en omstandigheden, die je op de opleiding door je strot werden geduwd bleken ineens te worden vergeten. Dan was ik nog een persoon die haar smoel opentrok, kritisch durfde te zijn, mensen durfde aan te spreken, deuren open durfde te trappen maar dat noemden ze dan ‘matennaaien’.
  Ik ben het roerend met je eens dat er gruwelijk veel fouten worden gemaakt door politiemedewerkers en dat dat kritisch beoordeeld dient te worden. Een aantal OvJ’s hadden het helder, vroegen door, beslisten zelf uiteindelijk. Bemoeiden zich ook met een onderzoek. Omdat zij uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid hebben.

 6. gerrit September 29, 2006 at 7:58 pm #

  Voor HJK: Het ongelofelijke verhaal van Hui en Joran. http://www.hetvrijevolk.com

 7. Ada September 29, 2006 at 11:37 pm #

  Laddertje, het lijkt wel alsof je de zaak Ernest Louwes beschrijft… 😀

 8. Laddertje September 30, 2006 at 12:14 am #

  Nee hoor, Ada, ik spreek over meerdere ervaringen, verspreid over mijn jaren werk bij de politie. Heb overigens ook wel goed politiewerk mogen aanschouwen hoor. Het was gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Maar wat er mis ging, daar zweeg ik niet over. En daar worden ze niet blij van in die organisatie. Voor wat betreft die zaak van Louwes, ik ben niet zo heel erg overtuigd van zijn onschuld. Iets waarvan ik het idee bij Lucy B. wel heb. Maar echt een oordeel vellen over beide zaken, wil ik niet omdat ik de feiten niet ken.

 9. chris September 30, 2006 at 10:06 am #

  2 links. m.b.t. melanie-nicole

  http://forum.fok.nl/topic/771587

  quote: over andy
  “Hij zei helemaal niets.
  Het moet iemand zijn geweest die dichtbij de familie staat.
  Hij had zijn vermoeden, maar sprak niets uit.”

  en

  http://www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=69851

  quote:
  “EINDHOVEN – De oplossing van de zaak van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk uit Eindhoven is nog nooit zo dichtbij geweest. Dit zegt haar vader, ook bekend onder de artiestennaam Andy de Witt.

  De politie bracht de familie daar deze week van op de hoogte. Volgens de politie zou de man, die de moord op Melanie Sijbers heeft bekend, mogelijk ook Nicole met geweld om het leven hebben gebracht.”

  De vader van Nicole had destijds al een vermoeden van de dader maar durfte er toen niet voor uit te komen. Na de arrestatie van Peter H. zegt hij dat de oplossing heel dicht bij is !!

  Nog steeds is er bij mij onduidelijkheid of de dader melanie voor of na zijn ondervraging heeft vermoord. Bij de politie is nog steeds geen uitsluitsel hierover gegeven, alleen waarschijnlijkheden. Ik hoop voor de politie dat ze het daadwerkelijk bij het juiste eind hebben en dat Melanie niet heeft geprobeerd om contact te zoeken zoals de familie zegt.

 10. Ada September 30, 2006 at 1:04 pm #

  @ Laddertje, ik wil je vragen je eens in de zaak Louwes te verdiepen. Voor feiten kun je bij oa mij terecht. Wat jij beschrijft, is herkenbaar op vele punten, vandaar…

 11. Harry F. Mik September 30, 2006 at 11:48 pm #

  Inderdaad soms staan die zoals je die noemt “Olga’s” nogal luchtig en afwachtend voor het loket. Soms lonkend naar een man die bijvoorbeeld zijn paspoort komt halen. Maar geloof maar dat er heel veel van die dames liever fruit plukken dan een ander beroep uitoefenen.

 12. Laddertje October 1, 2006 at 11:11 am #

  Ik heb me verdiept in die zaak, Ada, en gezien die discussie vind ik dat zijn onschuld nog steeds niet aannemelijk is gemaakt, iets dat ik in de zaak van Lucy de B wel vind. Ik ben ook gierend over mijn nek gegaan van de wijze waarop Maurice de Hond als een losgeslagen hond iemand anders lukraak beschuldigde met zijn tunnelvisie en voortdurend de pot de ketel verwijtte dat hij zwart ziet. Ik ken alleen de feiten en omstandigheden zoals nodig is bij een veroordeling niet (inhoudelijk bedoel ik, zoals een ambtelijk verslag bv.), vandaar dat ik geen keiharde uitspraak doe of hij schuldig is of niet. Als er gerede twijfel is over een onterechte veroordeling, dan moet dat wel goed worden uitgezocht. Maar daar heeft meneer Louwes een (overigens uitstekend) advocaat voor. Mensen als Maurice de Hond en consorten zullen uiteindelijk alleen maar mee kapot maken voor hem, dan hij nu beseft.

 13. gerechtigheid October 1, 2006 at 1:44 pm #

  wanneer moet iemand bij justitie zich nou eens verantwoorden voor het vrijlaten van zo’n roofdier?

  Hij z’n kwakkie kwijt melanie haar leven kwijt.

  Verkeerde inschattingen te pas en te onpas. Ik zou wel ‘s een lijst willen zien van slachtoffers van tbs’ers die vrijgelaten zijn of op proefverlof gingen.

  Had een moordenaar laatst niet een boek geschreven over het tbs systeem wat geen fluit voorstelt?

  Zo’n roofdier raakt nooit z’n mentaliteit kwijt het is een ziekte die niet geneest.

  Waarom worden in nederland daders in bescherming genomen in het kader van rehabilitatie en niet de samenleving?

 14. Kaatje October 1, 2006 at 8:04 pm #

  Ik begrijp zowiezo niet waarom zulke monsters niet gewoon gecastreerd worden. Zolang dan steeds wordt gemauwd over privacy van ‘de dader’ blijf je die dader’s belangen altijd maar verheffen boven die van zijn slachtoffers en nog te maken slachtoffers. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Die lui genezen niet!!
  15 jaar was dat meisje, evenals Nicole…..

 15. Oejfemrb October 28, 2006 at 11:15 pm #

  latin music huntsville alabama cheap flight latin cheap tickets akita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: